Η Επόμενη Γενιά Των Web Servers Δημιουργείται Μέσα Σε Ένα Γκαράζ Στο Palo Alto

coreos-01

Μέσα σε ένα γκαράζ στο Palo Alto της California μια παρέα φίλων από το σχολείο δουλεύει πάνω σε ένα νέο λειτουργικό, με το οποίο θέλει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν οι servers μέχρι σήμερα.

Η ιστορία του Alex Polvi ίσως θυμίζει αυτές των Steve Jobs και Sergey Brin, οι οποίοι αμφότεροι ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους μέσα από αντίστοιχους χώρους. Αργότερα, οι τελευταίοι είδαν τις δημιουργίες τους να επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Το ίδιο θέλει να πετύχει και η παρέα του Polvi.

Στο σύγχρονο Internet, εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Apple διαχειρίζονται πολλές χιλιάδες servers κάθε στιγμή. Λόγω αυτού του μεγέθους, τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν διαφέρουν από αυτά μιας μικρής εταιρείας. Για να καλύψουν λοιπόν τις δικές τους ανάγκες, καλούνται να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες, οι οποίες πηγαίνουν το Internet ένα βήμα παραπέρα.

Όπως αναφέρει το Wired, αυτό που θέλει να δημιουργήσει ο Polvi και η παρέα του είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα, που θα προσφέρει αντίστοιχες δυνατότητες με το custom-made λογισμικό που έχουν αυτές οι μεγάλες εταιρείες, αλλά που θα είναι διαθέσιμο για τον καθένα. Με αυτό οποιαδήποτε εταιρεία θα μπορεί να αναπτύσσει και να βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της πολύ πιο γρήγορα και με πολύ πιο χαμηλό κόστος.

coreos-04

Ο Alex Polvi (αριστερά) και ο Brandon Philips (στη μέση) συζητάνε

Αυτό το νέο λειτουργικό σύστημα ονομάζεται CoreOS. Όπως δηλώνει η ομάδα που το αναπτύσσει, μέχρι ένα σημείο αυτό βασίζεται στο Chrome OS της Google (και κατ' επέκταση στο Linux), το οποίο η παρέα του Polvi πήρε και τροποποίησε μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλει. Ένα από τα πράγματα που έχουν κάνει, είναι να κρατήσουν τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία και να αφαιρέσουν όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά που έχουν τα παραδοσιακά λειτουργικά συστήματα που προορίζονται για τους servers. Παράλληλα έχουν σχεδιάσει το CoreOS με τρόπο που διαχωρίζει τις εφαρμογές που τρέχουν σε αυτό από το ίδιο το λειτουργικό.

Για να το πετύχουν αυτό, το σκεπτικό λέει πως κάθε εφαρμογή μπαίνει μέσα σε ένα “container”. Κάθε container περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια κώδικα που απαιτούνται για να τρέξει η συγκεκριμένη εφαρμογή. Τα containers συνδέονται με τον πυρήνα του λειτουργικού χρησιμοποιώντας τις πιο απλές διεπαφές, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να τα μεταφέρει από server σε server χωρίς να πρέπει να κάνει την παραμικρή τροποποίηση. Την ίδια στιγμή κάποιος μπορεί να ενημερώσει το λειτουργικό σύστημα, χωρίς να επηρεαστούν στο παραμικρό οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες. Μπορεί κάτι τέτοιο να φαίνεται περίπλοκο, όμως μέρος της δουλειάς έχει γίνει ήδη από την ίδια την Google για λογαριασμό του Chrome OS.

Πριν από μερικές βδομάδες ο Polvi μοιράστηκε το project του με το Hacker News. Από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε γύρω από αυτό, περίπου 1.300 εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να το χρησιμοποιήσουν. Από αυτές περίπου 50 είναι μέσα στη λίστα Fortune 500. Επιπλέον, έχει ήδη εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη από τον πρόεδρο του Rackspace, της εταιρείας που μεταξύ άλλων παρέχει και υπηρεσίες web hosting.

Ο πρόεδρος του Rackspace δηλώνει πως το να έχεις ένα τόσο ελαφρύ σύστημα για να διαχειρίζεσαι τους servers σου θα είναι κάτι πάρα πολύ πολύτιμο στο μέλλον. Με την ανάπτυξη των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω του Internet, αυτό ακούγεται πολύ λογικό.

coreos-02

Ο Brandon Philips δουλεύει πάνω στο CoreOS

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.