Away Challenge #5 – Day #4: Μην αφήνεις τον εαυτό σου να κουραστεί

Πολλές φορές, ο ίδιος μας ο εαυτός βάζει εμπόδια στην παραγωγικότητά μας...το κλειδί είναι να γνωρίζεις τα όριά σου, το πότε πρέπει να συνεχίσεις την προσπάθεια και πότε να κάνεις ένα μικρό break, να στρέψεις την προσοχή σου κάπου αλλού, έστω και για λίγο. Μπορείς να το καταφέρεις;

Στο 5ο Challenge του Away.gr, όπως έχετε αντιληφθεί, αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα στην εργασία μας (και όχι μόνο). Μέχρι στιγμής σας έχουμε δώσει 2-3 ενδιαφέροντα tips, ενώ θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη, τις προσεχείς μέρες! Σήμερα, όμως, πρέπει να εστιάσουμε σε κάτι πού συχνά παραβλέπουμε, στην αέναη προσπάθειά μας να προλάβουμε τα πάντα, τηρώντας χρονοδιαγράμματα, προφθαίνοντας deadlines και πιέζοντας τον εαυτό μας για κάτι παραπάνω. Είναι η κόπωση.

Aspect #1: Η φυσική κόπωση. Ο οργανισμός μας έχει συγκεκριμένες αντοχές, «νούς υγιής εν σώματι υγιεί», άλλωστε. Ο Χρήστος σας ενημέρωσε σε ένα βαθμό εχθές και είναι κάτι το προφανές, θα το έχετε καταλάβει πολλάκις όταν οι 24 ώρες της ημέρας απλά δεν επαρκούν για να κάνετε όσα θα θέλατε. Το θέμα είναι πως συχνά βρισκόμαστε στη θέση να πιέζουμε τον εαυτό μας για να συνεχίσουμε την εργασία, με το εκκρεμές του ρολογιού να ταλαντώνεται απειλητικά πάνω από το κεφάλι μας. Τραγικό λάθος. Η κούραση είναι ο τρόπος του σώματος να μας πεί ότι πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα, να σταματήσουμε την ίδια στιγμή αυτό πού κάνουμε και να πάρουμε μια ανάσα. Όταν είμαστε κουρασμένοι η παραγωγικότητά μας κάνει «βουτιά» και οι καφέδες, η πίεση, ο εξαναγκασμός του εαυτού μας να αποδώσει, όλα είναι μάταια.

Όταν είστε υπερβολικά κουρασμένοι, λοιπόν, σε μία ώρα δουλειάς θα καταφέρετε τα μισά απ’ ότι ξεκούραστοι. Ή και το 1/3. Ή, αν είστε πολύ μάγκες, θα καταφέρετε αυτά πού θέλατε, αλλά η ποιότητα της δουλειάς και το τελικό αποτέλεσμα δε θα βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, έχετε χάσει, αν πιστεύετε το αντίθετο, απατάσθε. Όταν νιώσετε την ανάγκη να στρέψετε το κεφάλι μακριά από την οθόνη, το notepad, το γραφείο, κάντε το χωρίς δισταγμό. Χαλαρώστε για 5 λεπτά, ή για όση ώρα νιώθετε ότι χρειάζεται, ξεχάστε για λίγο τη δουλειά, σηκωθείτε και τεντωθείτε, κάντε μια μικρή βόλτα...σε κάθε περίπτωση, μην πιεστείτε υπερβολικά να συνεχίσετε.

Aspect #2: Η πνευματική κόπωση. Έχτε ξυπνήσει φρέσκοι και ολοζώντανοι, μόλις ήπιατε το πρωινό καφεδάκι σας, ο καιρός είναι ευχάριστος, ο χώρος σας τακτοποιημένος και όλα οργανωμένα ιδανικά... κι όμως, δε νιώθετε έτοιμοι να δώσετε το 100% στο επόμενο task, για την ακρίβεια δε θέλετε ούτε να το δείτε στα μάτια σας. Δε μπορεί να σας αδικήσει κανείς. Το πνεύμα κουράζεται ακόμα και όταν το σώμα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, και εδώ τα πράγματα γίνονται tricky. Η καταπολέμηση αυτού του είδους κοπώσεως δεν είναι απλή υπόθεση, αφού δεν αρκούν τα προαναφερθέντα «γιατροσόφια». Εκεί πρέπει να εντοπίσετε οι ίδιοι τι είναι αυτό πού κουράζει το μυαλό σας και ρίχνει τη διάθεσή σας για δουλειά και να δείτε τι περνάει απ’το χέρι σας για να το αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, μπορεί μια συγκεκριμένη εργασία να σας απασχολεί για πολλές ώρες ή μέρες και να χρειάζεστε μια αλλαγή κατεύθυνσης. Αν έχετε αυτή τη δυνατότητα, ξεκινήστε μια νέα εργασία πού βρίσκεται πιό κάτω στη λίστα σας, θα βοηθήσει να κάνετε ένα μικρό “reboot” και να φρεσκάρετε λίγο την όρεξή σας. Έτσι, αφ’ενός δε χάνετε χρόνο προσπαθώντας για κάτι πού εμφανώς δεν είστε σε θέση να κάνετε σωστά, αφετέρου όταν επιστρέψετε στο αρχικό task, θα σας είναι πολύ ευκολότερο να ασχοληθείτε μαζί του. +1 productivity bonus!

Επιπλέον, υπάρχουν τρόποι να ξεκουράζετε τον εγκέφαλό σας, όπως κάνετε και με το σώμα σας. Αν το βρίσκετε δύσκολο να συγκεντρωθείτε, ακούστε λίγη ήρεμη μουσική ή κάντε μια απλή ζωγραφιά στο χαρτί, μπορεί να σας ξεμπλοκάρει. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά «κουμπιά» πού πρέπει να πατηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι κάτι πού πρέπει να ανακαλύψετε κυρίως μόνοι σας. Και σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσετε την περιήγηση στο Facebook ή σε “fun sites” του Διαδικτύου, θα σας φάει σίγουρα αρκετό πολύτιμο χρόνο, χωρίς να ξεκουράζεστε ενδιάμεσα. Πάνω απ' όλα, χρειαζόμαστε ένα κίνητρο για να εργαστούμε... Ξανασκεφτείτε γιατί πρέπει να τελειώσετε αυτό πού κάνετε, ποιός ο στόχος και ποιό το αποτέλεσμα, θα σας επαναφέρει στην πορεία σας.

Το να γνωρίζετε τα όρια του εαυτού σας είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε και πρέπει να κατορθώσετε. Φυσικά, για να καταφέρετε το «κάτι παραπάνω» πού όλοι επιζητούμε, πρέπει ενίοτε να τα ξεπερνάτε. Όχι όμως όταν ξεκάθαρα βλάπτει την παραγωγικότητά σας και όταν αρχίζει να γίνεται όλο και συχνότερα. Εκεί υπάρχει πρόβλημα, γιατί μόνοι σας πιέζετε τα όριά σας και συχνά τα κάνετε όλο και πιό στενά. Μακροπρόθεσμα είναι σίγουρο πως κάτι τέτοιο βλάπτει και την ψυχική σας γαλήνη. Ξέρετε τις δυνατότητές σας, ξέρετε ότι μπορείτε να το κάνετε... γιατί να πηγαίνετε κόντρα στο ίδιο σας το είναι;

 

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.