Τι σημαίνουν οι τελευταίες αλλαγές στο API του Twitter;

Τον Ιούνιο, μάθαμε μέσα από ένα blog post του Michael Sippey πως σύντομα το Twitter θα δημιουργήσει αυστηρότερους κανόνες για όσους χρησιμοποιούν το API του. Τώρα που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές, βλέπουμε τι ακριβώς εννοούσε. Το Twitter αποφάσισε να σφίξει τη θηλιά γύρω από τις εφαρμογές που μιμούνται τις επίσημες, θέλοντας να έχει περισσότερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Οι developers έχουν στη διάθεση τους 6 μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Στο παρελθόν οι developers μπορούσαν να χρησιμοποιούν το API ανώνυμα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάποια εγγραφή και να επικυρωθούν από το Twitter. Πλέον αυτό αλλάζει, κάθε εφαρμογή θα πρέπει να λάβει ένα μοναδικό κωδικό αναγνώρισης από το Twitter, τον οποίο θα χρησιμοποιεί για να αποκτά πρόσβαση στο API. Τα tweets πρέπει να εμφανίζονται με τρόπο που συμφωνεί με το Twitter, διαφορετικά το τελευταίο διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει αυτόν τον κωδικό αναγνώρισης.

Η επόμενη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με το πλήθος των user tokens που μπορεί να χρησιμοποιεί η κάθε εφαρμογή. Όταν μια εφαρμογή χρειάζεται πάνω από 100.000 user tokens, θα πρέπει να πάρει άδεια από το Twitter. Για όσες έχουν ξεπεράσει ήδη αυτόν τον αριθμό, το όριο αυξάνεται στο 200% των user tokens που χρησιμοποιούν σήμερα, ενώ μόλις ξεπεραστεί και αυτό το όριο, θα πρέπει πάλι να πάρουν ειδική άδεια.

Οι παραπάνω περιορισμοί έρχονται να προβληματίσουν έντονα όλες τις εφαρμογές που αντιγράφουν χαρακτηριστικά που προσφέρουν οι αντίστοιχες επίσημες, όμως δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Twitter API για κάτι καινούργιο, κάτι που δεν μας προσφέρει η ίδια η υπηρεσία. Οι αλλαγές αυτές γίνονται για να μπορέσει το Twitter να ελένξει την τεράστια ροή δεδομένων που περνάει κάθε στιγμή από τους servers του, καθώς και -σύμφωνα με το ίδιο- να καταλάβει περισσότερο τις εφαρμογές που βασίζονται σε αυτό.

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω tweet, τα νέα είναι πιο ευχάριστα από αυτά που θα περίμενε κανείς, ιδιαίτερα μετά το πρώτο blog post του Ιουνίου. Προσθέτοντας περιορισμούς στις εφαρμογές που μιμούνται τις επίσημες, το Twitter θέλει να σπρώξει τους developers προς άλλες περιοχές του οικοσυστήματος, περιοχές που δεν εμφανίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το ίδιο. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει τους developers να αποφύγουν το πάνω-δεξιά μέρος του παρακάτω διαγράμματος, δηλαδή εφαρμογές όπως το Tweetbot ή το Echofon.

Ενώ όλοι περιμέναμε ακόμα πιο αυστηρούς κανόνες, για κάποιους είναι η ιδανική στιγμή να στραφούν στον Dalton Caldwell και στο App.net, την πλατφόρμα που θα λειτουργεί με συνδρομή, δεν θα προβάλλει διαφημήσεις και θα δίνει περισσότερες ελευθερίες στους developers. Παρολαυτα, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε πως θα εξελιχθεί το τοπίο με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν το API του Twitter.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.