Ευρωβαρόμετρο: Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες δεν χρησιμοποιεί το Internet

Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθει τον Μάρτιο είχε ως θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιέυτηκαν αυτές τις μέρες παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, αφού μαθαίνουμε για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο Internet και απέναντι στους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει. Ένα από τα στοιχεία που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον είναι το ποσοστό αυτών που δεν χρησιμοποιούν το Internet, το οποίο ανέρχεται στο 44%, αρκετά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 29%.

Αν στο παραπάνω προσθέσουμε τον αριθμό των κατοίκων που συνδέονται μία φορά το μήνα ή πιο σπάνια, το ποσοστό αγγίζει το 47%. Από τη μία μεριά αυτό δείχνει πως είμαστε αρκετά πιο πίσω από το μέσο όρο της Ε.Ε., όμως από την άλλη αποτελεί θετικό νέο για τον κλάδο που απασχολείται σε δουλειές σχετικές με το Internet, αφού φαίνεται πως υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση των υποψήφιων πελατών.

Στο ίδιο διάγραμμα παρατηρούμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, τόσο σε Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανήκει είτε σε αυτούς που συνδέονται αρκετές φορές την ημέρα, είτε σε αυτούς που δεν συνδέονται ποτέ. Οι μεσαίες κατηγορίες καταλαμβάνουν μικρά ποσοστά. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτό ωφείλετε στο χάσμα των γενεών, με τους μικρότερους να αφιερώνουν σημαντικό μέρος της ημέρας τους στο Internet, ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται στους μεγαλύτερους ηλικιακά κατοίκους.

Όσον αφορά το αίσθημα της ασφάλειας, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης πιο πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 33% των Ελλήνων απαντά πως είναι λιγότερο πιθανό να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, τη στιγμή που το ποσοστό της Ευρώπης είναι στο 15%. Στην ερώτηση για την αγορά αγαθών μέσω Internet, το 32% δηλώνει πως μάλλον δεν θα το έκανε, έναντι του 18% των Ευρωπαίων.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρούμε και στα μέτρα ασφαλείας που παίρνουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους υπολογιστές μας απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις και άλλους κινδύνους. Οι Έλληνες επισκέπτονται πιο συχνά ιστοσελίδες που δεν γνωρίζουν, ανοίγουν πιο συχνά μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, εγκαθιστούν πιο σπάνια κάποιο λογισμικό προστασίας από ιούς, ενώ εξίσου σημαντικό είναι πως περισσότεροι από το μέσο όρο της Ευρώπης χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικές ιστοσελίδες.

Μπορείτε να βρείτε τα υπόλοιπα αποτελέσματα της έρευνας στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.