OFFradio: Turn Your Radio OFF.

OFFradio

Σάββατο μεσημέρι, μόλις έχω φάει πρωινό και κατευθύνομαι προς την Ζεύξιδος, στο, θρυλικό πλέον, καφέ Pasta Flora. Εκεί έχω ραντεβού με την Demy Παπαδοπούλου, μία εκ των δύο ιδρυτών του OFFradio, του ραδιοφωνικού σταθμού που ξεκίνησε από την συμπρωτεύουσα και πλέον ακούγεται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου λέει η Demy είναι ότι ο OFFradio δεν είναι ένας μουσικός σταθμός της Θεσσαλονίκης. Και εκεί σοκάρομαι. Ο OFF έχει ραδιοφωνικούς παραγωγούς από την Θεσσαλονίκη, τα party του γίνονται κατά βάση εκεί ενώ και τα studio του βρίσκονται στην συμπρωτεύουσα. Όμως, οι ακροατές του βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και, προς μεγάλη μου έκπληξη, οι περισσότεροι βρίσκονται στην Αθήνα!

Σε αντίθεση με αυτά που πίστευα μέχρι πρόσφατα, OFFradio δεν είναι ο σταθμός της Θεσσαλονίκης αφού αυτή τη στιγμή κάνει parties σε όλη την Ελλάδα και έχει τα δικά του studios στην Αθήνα. Η.. Αθηναϊκή αρχή έγινε από τον Κωνσταντίνο Πιλάβιο και την Κατερίνα Πασπαλιάρη τα βράδυα της Πέμπτης πριν από 2 περίπου χρόνια και πλέον η ομάδα των παραγωγών που βρίσκονται στην πρωτεύουσα αριθμεί 5 μέλη!

Ας πιάσουμε όμως την ιστορία OFFradio από την αρχή. Στις αρχές του 2008, Demy βρέθηκε στην Βιέννη και, προς μεγάλη της έκπληξη, δεν βρήκε ούτε έναν αξιόλογο ραδιοφωνικό σταθμό στα FM. Ρώτησε έναν ντόπιο φίλο της - DJ "τι παίζει" και αυτή ήταν η αφοπλιστική του απάντηση: μπες στο internet. Συνδέοντας τις τελείες στο μυαλό της, η δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα stream-άρει στο internet ήταν μονόδρομος.

Ο Νίκος Κομνηνός και η Demy χρέωθηκαν, αγόρασαν τον απαραίτητο εξοπλισμό και κάπως έτσι γεννήθηκε ο OFFradio τον Σεπτέμβρη του 2008. Fast forward στο σήμερα, 3.5 χρόνια μετά, ο OFFradio ακούγεται σε όλη την Ελλάδα και είναι πρωτοπόρος στην χρήση των social media αφού η επικοινωνία ανάμεσα στους παραγωγούς του σταθμού και στους ακροατές είναι αμφίδρομη και όχι μονόδρομη όπως συνηθίζουν τα περισσότερα Ελληνικά brands, mediaκά και μη.

Αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία είναι hard coded στο DNA του OFFradio αφού, όπως μου είπε η Demy, από τις πρώτες μέρες του σταθμού γινόντουσαν brainstorming και.. μαζικά group chats στο MSN με τους ακροατές. Οι ακροατές αποτελούν τον πυρήνα του OFFradio και την κινητήριο δύναμη του. Στόχος των παραγωγών του OFF είναι η καλή σχέση με τους ακροατές.

Εξάλλου, αυτή η καλή σχέση έχει οδηγήσει τον OFFradio εκεί που βρίσκεται τώρα. Ποτέ δεν βγήκαν λεφτά από τον σταθμό για SEO, Google ή Facebook ads. Η αιτιολόγηση αυτής της επιλογής είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα απόλυτα ρεαλιστική:

Δεν θέλουμε να βρεις τυχαία τον OFF. Θέλουμε να είσαι συνειδητοποιημένος, να ξέρεις γιατί είσαι εδώ και να γουστάρεις να ακούς OFF.

Δύσκολη απόφαση, αν μη τι άλλο, που θέλει μεγάλα cojones αν αναλογιστούμε ότι δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για μία αποτυχία και την οικονομική κατάσταση που βρισκόταν -και ακόμα βρίσκονται- τα media στην χώρα μας. Και θα σου φανεί ακόμα πιο περίεργο το γεγονός ότι το καθιερωμένο ετήσιο party του OFF την Τσικνοπέμπτη ακυρώθηκε αφού η Demy και οι συνεργάτες της δεν ζουν στον μικρόκοσμο τους αλλά ακούνε τους ακροατές και καταλαβαίνουν τα προβλήματα τους. Στην εποχή που ζούμε, η δυνατότητα να συνειδητοποιείς την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι παραπάνω από απαραίτητη και αποδεικνύεται γρίφος για δυνατούς λύτες.

θα μπορούσα να γράψω αρκετές εκατοντάδες λέξεις ακόμα για τον OFF, εξάλλου εκείνος ο καφές κράτησε γύρω στις 2-2.30 ώρες και αν δεν "φωνάζανε" οι υπόλοιποι της παρέας να φύγουμε, η Demy θα μου έλεγε ακόμα ιστορίες για τον OFF, την Θεσσαλονική, την ραδιοφωνική ιστορία της πόλης αλλά και τα όνειρα της για το παιδί της, τον OFFradio..

Αντί επιλόγου, έχω συλλέξει μερικά links που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις την φιλοσοφία του OFF και να δεις γιατί δεν είναι "ακόμα ένα web radio"..

OFFradio Website
OFFradio player
OFFcast - OFFradio's podcast

OFFradio Facebook Fanpage
OFFradio Twitter Account

OFFradio iPhone Application

Σχολιάστε >
18 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.