Η Nokia αλλάζει τα δεδομένα με το PureView 808 των 41(!) MP

Θυμάστε το teaser που έβγαλε η Nokia πριν από λίγες μέρες για το PureView; Πριν από λίγες ώρες η φιλανδική εταιρεία παρουσίασε από την MWC το Nokia PureView 808, ένα νέο smartphone που δίκαια παίρνει τον τίτλο εκείνου με τη μεγαλύτερη ανάλυση στην camera που έχουμε δει ποτέ: 41 MP, χωρίς να είναι τυπογραφικό λάθος. Όλα αυτά η Nokia τα χώρεσε μέσα σε ένα smartphone που τρέχει το Symbian Belle OS και όχι τα Windows Phone.

Ας περάσουμε πρώτα στα τεχνικά χαρακτηρστικά που δεν έχουν σχέση με την camera. Το PureView 808 περιλαμβάνει επεξεργαστή ενός πυρήνα στα 1,3 GHz, 512 MB μνήμης RAM και οθόνη AMOLED 4'' με ανάλυση 640x360 pixels. Η διαθέσιμη μνήμη του φτάνει τα 16 GB, ενώ όποιος θέλει θα μπορεί να την αυξήσει, χρησιμοποιώντας κάρτες μνήμης. Η πλάκα του είναι κατασκευασμένη από gorilla glass.

Η συζήτηση γύρω από το PureView 808 δεν είναι μόνο για τα 41 MP του, αλλά για το σύνολο των τεχνικών χαρακτηριστικών που αναφέρονται στην camera του, όπως είναι ο αισθητήρας, τα οπτικά Carl Zeiss και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται. Ο Damien Dinning, Nokia's Head of Imaging, δήλωσε πως στο PureView αυτοί οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούν έναν ξεχωριστό επεξεργαστή, γεγονός που του επιτρέπει να διαχειρίζεται 1 δις pixels ανά δευτερόλεπτο. Το άνοιγμα του φακού είναι f/2.4 και σύμφωνα με την εταιρεία μπορούμε να κάνουμε έως και 3x zoom σε μια φωτογραφία 5 MP, χωρίς να έχουμε την παραμικρή απώλεια στην εμφάνιση. Τέλος, το video που μπορεί να τραβήξει η νέα συσκευή είναι 1080p.

Η Nokia πιστεύει πως η πλειοψηφία των χρηστών του νέου smartphone θα τραβάει φωτογραφίες που κυμαίνονται από 2 έως 8 MP και με αυτό το σκεπτικό το έχει σχεδιάσει. Με αυτόν τον τρόπο η camera του PureView 808 μπορεί να αποτυπώνει καλύτερα τις λεπτομέρειες αυξάνοντας την ακρίβεια σε αυτές τις φωτογραφίες χαμηλότερης ανάλυσης. Το μέγεθος των φωτογραφιών που μπορεί κανείς να τραβήξει με το νέο smartphone είναι πιο μειωμένο από ό,τι θα περιμέναμε, κάτι που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του νέου τρόπου συμπίεσης τους που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η εταιρεία. Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε πως μια φωτογραφία 5 MP έχει μέγεθος περίπου 1 MB. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στο μέγεθος των videos που βγάζουμε με την camera της συσκευής.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, οι μελλοντικές συσκευές που θα κατασκευάσει θα περιλαμβάνουν κάποια μέρη που χρησιμοποιούνται στην camera του PureView 808. Αυτό είναι λογικό, μιας και θα ήταν απίθανο η Nokia να επένδυε δουλειά 5 ετών για να αναπτύξει μια τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει μόνο σε 1 κινητό τηλέφωνο. Το PureView 808 αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέσα στο 2ο τρίμηνο του έτους.

[via] [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.