Άρχισαν οι παραγγελίες του Microsoft Surface!

Μας παρουσίαστηκε πριν από...4 χρόνια, το 2007, σαν το «μέλλον» των υπολογιστών από τη Microsoft, έκτοτε το είδαμε σε πολλές αίθουσες εκδηλώσεων και Τύπου, έχοντας την ευκαιρία να παίξουμε μαζί του και να πάρουμε μια ιδέα του τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας σε μια οθόνη αφής. Μετά από πολυετή αναμονή, λοιπόν, το Surface είναι (σχεδόν) διαθέσιμο, αφού οι προ-παραγγελίες ξεκίνησαν!

Η συσκευή έχει κωδική ονομασία “SUR40” και φέρει μια οθόνη αφής διαγωνίου 40 ιντσών, με ανάλυση 1080p, 8 ms χρόνο απόκρισης και 300 cd/m2 φωτεινότητα, ενώ κατασκευάζεται από τη Samsung. Οι συνολικές διαστάσεις του SUR40 είναι 109.5 x 10.25 x 70.74 cm χωρίς τη βάση-τραπέζι φυσικά, ενώ ζυγίζει 39.5 kg...Μάλλον θα χρειαστείτε μια χείρα βοηθείας για τη μετακίνησή του! Περνώντας στο εσωτερικό του Surface, εντοπίζουμε την ισχυρή παρουσία της AMD, με τον Athlon X2 245e (2.9GHz) και την HD6750M GPU να αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της επεξεργασίας δεδομένων και γραφικών, ενώ τα 4 GB DDR3 μνήμης, η HDMI θύρα, ο 320άρης HDD, οι 4 USB 2.0 θύρες και η Gigabyte Ethernet θύρα μας θυμίζουν χαρακτηριστικά ενός τυπικού low-end υπολογιστή. Με βάση τα παραπάνω δε μας κάνει εντύπωση η κατανάλωση ενέργειας πού ανέρχεται στα 230 Watts υπό φόρτο και στα 2 Watts σε stand-by mode. Το λειτουργικό πού συντονίζει το hardware και και προσφέρει το GUI στον χρήστη είναι βέβαια τα Windows 7, με το Surface 2.0 software προ-εγκατεστημένο, συνδυασμός πού στην παρούσα φάση λειτουργεί πολύ αποδοτικά και ήταν η λογική επιλογή από τη Microsoft.

Αν αναρωτιέστε για την τιμή του SUR40, αναφέρουμε ότι τουλάχιστον στις Η.Π.Α. θα ανέρχεται στα $ 8.400, ενώ θα υπάρχουν μικρές αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Οι προ-παραγγελίες έχουν ξεκινήσει για πολλές χώρες, στις οποίες δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, με την ημερομηνία κυκλοφορίας να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως. Είναι γεγονός πως η συσκευή έρχεται ελαφρώς...αργοπορημένη, αφού η Microsoft ήθελε αφ’ενός να την τελειοποιήσει και αφ’ετέρου να περιορίσει το κόστος της, το οποίο προέρχεται κυρίως από την μεγάλη οθόνη αφής. Μια συσκευή όπως το Surface δεν είναι απλώς ένα “cool” prototype αλλά μπορεί να έχει αρκετές πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της εκπαίδευσης, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ιατρικής και πολλών άλλων τομέων, αφού ξεπερνά τα στενά όρια ενός «ατομικού» e-book ή touch device και γίνεται το κέντρο της προσοχής σε χώρους μαζικής προσέλευσης, όπως το lobby ενός αεροδρομίου, ένα business meeting, μια αίθουσα διδασκαλίας, ένα νοσοκομείο και ούτω καθ’εξής. Σαφώς το κόστος δεν είναι μικρό για τον μέσο χρήστη/επαγγελματία αλλά είναι δεν αποτελεί πρόβλημα για την μεγάλη επιχείρηση πού θέλει να παρέχει ενημέρωση και δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους πελάτες της σε συγκεκριμένους χώρους. όσο για την υποστήριξη και τις εφαρμογές πού θα δούμε στο Surface, αξίζει να αναφερθεί η διάθεση του SDK από την Microsoft στους developers, ώστε να δημιουργηθεί σύντομα ένα αρκετά μεγάλο pool από apps πού θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των χρηστών. Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να δούμε το Surface στο σαλόνι μας, όμως σίγουρα μας δείχνει την γενική κατεύθυνση των υπολογιστών και μας φέρνει στο μυαλό εικόνες από το μέλλον. Ελπίζουμε να το δούμε σύντομα και σε δημόσιους χώρους της χώρας μας!

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.