How To Web 2011: Εμπειρίες, προβληματισμοί και εντυπώσεις

How To Web

Editor's note: Ακολουθεί guest post από τον Γιώργο Γάτο. Ο Γιώργος Γάτος είναι σύμβουλος ανάπτυξης καινοτόμων εταιρειών, με ενεργή συμμετοχή σε άτυπες και μη προσπάθεις που προωθούν την επιχειρηματικότητα (Thermi Link, Open Coffee, Appcamp TEDxThessaloniki).

Για όσους αναζητούν χρηματοδότηση, δικτύωση ή ενημέρωση γύρω από το διαδίκτυο, τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και τη χρηματοδότηση startup εταιρειών, το Βουκουρέστι ήταν το μέρος που έπρεπε να βρίσκονται στις 9 -10 Νοεμβρίου, όπου και έλαβε χώρα το How To Web.

To πρόγραμμα των δύο ημερών ήταν γεμάτο από ομιλίες, πάνελ, workshops και ευκαιρίες δικτύωσης (η οποία συνέχιζε σε επιλεγμένα club της πόλης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες). Οι περισσότερες ομιλίες ενδιαφέρουσες και ευχάριστες, βέβαια όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, δεν υπήρξαν εκπλήξεις ή φοβερές αποκαλύψεις και αυτό ίσως απογοήτευσε ορισμένους. Όμως είμαι σίγουρος πως όσοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα αποκόμισαν πολλά.

Προσωπικά πήγα για τη δικτύωση. Και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Οι συμμετοχές (γύρω στις 600 από 10+ χώρες) ήταν τόσες ώστε να έχει κόσμο, χωρίς όμως να “χάνεσαι” μέσα στο πλήθος. Εστίασα στους εκπροσώπους και τους μάνατζερ των πιο γνωστών accelerator programs και seed capital fund της Ευρώπης, τα οποία έχουν αρχίσει να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ήθελα να μάθω περισσότερα για τους τομείς ενδιαφέροντος τους, τι θεωρούν ως δυνατά τους σημεία (έναντι των ανταγωνιστικών seed capital funds) και πως βλέπουν την ελληνική startup σκηνή.

Τα ενδιαφέροντα τους γνωστά, όλοι μίλησαν για ισχυρές και δεμένες ομάδες με ιδέες που μπορούν να μετατραπούν σε ταχεία αναπτυσσόμενες εταιρείες. Ως ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα οι περισσότεροι προέβαλαν το δίκτυο μεντόρων τους και τη δυνατότητα εξασφάλισης επόμενου γύρου χρηματοδότησης, ενώ κάποιοι ισχυρίζονταν πως ένα ακόμα ατού τους είναι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που ζητούν στην εταιρεία που επενδύουν. Κατά γενική ομολογία η πλειοψηφία τους δεν είχε λάβει προτάσεις από Ελληνικά Startups και δεν είχε βλέψεις να διοργανώσει το προσεχές χρόνο κάποιο roadshow στη χώρα μας.

Αυτό που περίμενα με ενδιαφέρον και λίγο με απογοήτευσε ήταν το StartUp Challenge. Όπως φάνηκε, δεν κατάφερε να προσελκύσει πολύ υποσχόμενα Startups. Ίσως η έλλειψη χρηματικού επάθλου να αποθάρρυνε αρκετούς να συμμετάσχουν. Όμως τα χρηματικά έπαθλα δεν θα πρέπει να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η ευκαιρία, για όποιον πιστεύει πως έχει κάτι πολύ δυνατό στα σκαριά, βρίσκετε στη δωρεάν προβολή που μπορεί να λάβει, στην επαφή και feedback από αρκετούς επενδυτές και η πιθανότητα να κερδίσει δωρεάν συμμετοχή σε ακόμα μεγαλύτερα event. Του χρόνου σίγουρα θα πρέπει να έχουμε περισσότερες ελληνικές συμμετοχές. Περισσότερα για τα αποτελέσματα του Challenge στο άρθρο του TechChrunch.

Αγαπημένη παρουσίαση δεν είχα, όμως ξεχώρισα αυτές των Carlos Espinal του Seedcamp (Trends in seed investing), Mark Randall της Adobe (Finding Your Big Idea), Eric Wahlforss του SoundCloud (Bootstrapping - The ride from zero to hundreds of apps and millions of users) και Sitar Teli της DHTV (Gamify Your Fundraising).

Μία εβδομάδα μετά, σκέφτομαι πως άξιζε η συμμετοχή και περιμένω το How To Web 2012.. Η κοινότητα που έχει αναπτυχθεί στο Βουκουρέστι γύρω από τις startup εταιρείες είναι δραστήρια και ορεξάτη όπως και η ελληνική άλλωστε, όμως αυτοί έχουν “πιάσει” καλύτερα το θέμα της εξωστρέφειας.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.