Google Music, Artist's Hub και online κατάστημα μουσικής από την Google

Τελικά η Google αποφάσισε να μπει στον χορό και να αρχίσει να πουλάει τραγούδια online. Αυτό μάθαμε στο These Go To Eleven event που διοργάνωσε η εταιρεία χθες βράδυ στο Los Angeles. Έτσι από σήμερα οι χρήστες εντός ΗΠΑ θα μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα από πολλά εκατ. κομμάτια και να τα αγοράζουν έναντι $0,99. Τα νέα όμως δεν σταματούν εδώ, αφού η υπηρεσία Google Music βγαίνει από beta και προς το παρόν θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλους. Όπως και η προηγούμενη, η υπηρεσία αυτή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν το Google Music ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο, λειτουργούσε μόνο ως υπηρεσία streaming, αφού οι χρήστες ανέβαζαν στο cloud τραγούδια και στη συνέχεια μπορούσαν να τα αναπαράγουν από όποιον υπολογιστή ή Android συσκευή κι αν συνδέονταν. Σήμερα η Google έχει συμφωνήσει με τις 3 μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες, EMI, Sony και Universal, καθώς και με αρκετές μικρότερες, φτάνοντας πλέον στους 1000 συνεργάτες στο σύνολο. Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της παρουσίας, αν κάποιος θέλει να ψάξει ένα τραγούδι δεν χρειάζεται πλέον να το κάνει σε ολόκληρο το web, αλλά το online κατάστημα της Google αρκεί. Για να προωθήσει την υπηρεσία, η Google θα φιλοξενήσει αποκλειστικές συναυλίες των Rolling Stones, ένα live EP από τους Coldplay και θα είναι το πρώτο κατάστημα από όπου θα διατεθεί το τελευταίο album του Busta Rhymes.

Οι τυχεροί χρήστες που ζουν στις ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε 13 εκατ. κομμάτια, με τα 8 εκατ. να είναι διαθέσιμα από σήμερα. Αυτά είναι υψηλής ποιότητας (320kbps), ενώ οι χρήστες μπορούν φυσικά να ακούσουν ένα preview 90 δευτερολέπτων πριν προχωρήσουν στην αγορά τους. Πέρα από τις δισκογραφικές εταιρείες, οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες θα μπορούν επίσης να διαθέτουν τα τραγούδια τους μέσω του Android Market, μέσω του λεγόμενου Artist’s Hub. Σε αυτό θα ακολουθηθεί η πολιτική του 70/30 όσον αφορά τα κέρδη από τις πωλήσεις, με τους καλλιτέχνες να απολαμβάνουν φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό.

Συγκρίνοντας το με την αντίστοιχη υπηρεσία της Apple, η Google μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε χωρίς κάποιο κόστος 20.000 κομμάτια στο cloud, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για την εταιρεία του Cupertino είναι 25.000 κομμάτια με ετήσιο κόστος $25. Από την άλλη μεριά, οι καλλιτέχνες που ανήκουν στην Warner Music Group θα συμπεριλαμβάνονται προς το πάρον μόνο στη βιβλιοθήκη της Apple. Επίσης, το Google Music δεν περιλαμβάνει κάτι αντίστοιχο του Match, με αποτέλεσμα οι χρήστες να πρέπει να ανεβάσουν μόνοι τους ολόκληρη τη συλλογή μουσικής τους στο cloud. Σχετικά με τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας, όσοι έχουν Android συσκευή δεν μπορούν να ακούσουν τη μουσική που έχουν ανεβάσει στο cloud της Apple, ενώ εκείνοι που έχουν κάποια συσκευή που τρέχει σε iOS μπορούν να ακούσουν μουσική και από τις δύο υπηρεσίες.

Παρόλο που η -μέχρι σήμερα- απουσία ενός online καταστήματος μουσικής δεν φαίνεται να επηρέαζε τις πωλήσεις του Android, η ανάγκη να εγκαινιάσει κάτι τέτοιο η Google ήταν επιτακτική. Όχι μόνο λόγω της Apple, αλλά γιατί γενικότερα η Google είχε μείνει αρκετά πίσω στο θέμα της μουσικής.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.