Startup Live Athens: η άποψη μας

Startup Live Athens

Την Κυριακή που μας πέρασε, η ομάδα του www.away.gr βρέθηκε στο 1ο Startup Live Athens που διοργανώθηκε στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, πρόκειται για ένα τριήμερο event στο οποίο δημιουργούνται ad-hoc ομάδες από ανθρώπους με διαφορετικές δυνατότητες ώστε να συστήσουν μία πρωτοποριακή και καινοτόμα επιχείρηση. Ακόμα, μπορούν να συμμετάσχουν και ομάδες που έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν στην ιδέα τους και απλά χρειαζόντουσαν κάποια βοήθεια ή mentorship για συγκεκριμένα θέματα.

Η πρώτη εκδήλωση ολοκληρώθηκε και τώρα θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε το κλίμα και τις εντυπώσεις μας από το event. Με την πρώτη ματιά, αυτό που προκαλεί θετική εντύπωση είναι οι mentors που βοήθησαν και καθοδήγησαν τις ομάδες ώστε να μετατραπούν οι ιδέες σε ένα αξιοποιήσιμο, χρηστικό και ενδιαφέρον προϊόν. Δεν έχει ιδιαίτερη αξία να αναφέρουμε συγκεκριμένα ονόματα αλλά, με όσους είχα την ευκαιρία να μιλήσω από κοντά, κατάλαβα ότι ήξεραν τον χώρο και να δώσουν κάποια επιπλέον στοιχεία στις νεοσύστατες startups.

Αρνητική εντύπωση μου έκανε η πίεση που υπήρχε για revenue models, revenue streams, venture capitals και κερδοφορία. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι startups που βρέθηκαν στο Startup Live Athens ήταν φρέσκες ιδέες που έδιναν έμφαση στην καινοτομία. Κάποιες, όπως το Yello Athens, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον για την πρωτοτυπία τους. Κάποιες άλλες, όπως το sourceLair, έλυναν κάποιο υπαρκτό πρόβλημα. Μου φαίνεται λάθος όμως να προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις ιδέες σε "αγελάδες" για να τις αρμέξουμε οικονομικά από την πρώτη μερα.

Είμαι ο πρώτος που απαιτεί να υπάρχει ένα βιώσιμο, επιχειρηματικά, μοντέλο πίσω από οποιαδήποτε startup. Αλλά ο κύριος στόχος κάθε νέας υπηρεσίας οφείλει να είναι οι "καταστροφικές" πρώτες version, τα ξενύχτια για την βελτίωση της και η δημιουργία ενός σκληροπυρηνικού κοινού που θα λειτουργήσει ως ambassadors. Αν μία startup καταφέρει τα παραπάνω, σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορέσει να αποκτήσει και τα έσοδα που της αναλογούν.

Αντίστροφα, ακόμα κι αν το προϊόν δεν έχει δημιουργηθεί όπως πρέπει και είναι γεμάτο bugs και προβλήματα αλλά υπάρχει μία εκπληκτική ομάδα από πίσω, τα χρήματα θα έρθουν ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση. Όπως έγινε με το Color, τα 41 εκατομμύρια του και την τεράστια αποτυχία του. Αυτό που πραγματικά λείπει είναι η καινοτομία και οι ιδέες. Εκεί οφείλουν να εστιάσουν όλα τα παρόμοια events.

Κλείνοντας την παρένθεση, επανέρχομαι στο Startup Live Athens και στις startups. Από τις σχεδόν 30 ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή, τις 3 πρώτες θέσεις κατέλαβαν το Missum, το sourceLair και το Yello Athens αντίστοιχα. Με τα παιδιά του Missum δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αλλά μπορέσαμε να συζητήσουμε με τους mentors του Yello και την ομάδα του sourceLair.

Το Yello Athens είναι μία υπηρεσία που στοχεύει να γεμίσει την πόλη μας (σσ. την Αθήνα) από κίτρινα κουτάκια. Αυτά τα κίτρινα κουτάκια θα είναι γεμάτα πληροφορίες που θα μπορεί κανείς να διαβάσει στο smartphone του και να γνωρίσει καλύτερα τις αθέατες πλευρές της πόλης. Στόχος των παιδιών είναι να μάθουμε όλοι καλύτερα την πόλη μας και, μελλοντικά, αυτό να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις στις οποίες ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει τις γνώσεις του και να συμβάλλει στην δημιουργία του καλύτερου οδηγού πόλης.

Φυσικά, δεν θα περιοριστούν μόνο σε κίτρινα κουτάκια αλλά θα υπάρξουν κι άλλα χρώματα για να καλύψουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, τα ροζ κουτάκια μπορούν να απευθύνονται σε μέλη της gay κοινότητας μίας πόλης ή τα μπλε να απευθύνονται σε αυτούς που αναζητούν την καλύτερη δυνατή shopping experience. Με μία σκέψη, το Yello μου θυμίζει τις λίστες του Foursquare αλλά.. on steroids: περισσότερα στοιχεία, καλύτερο moderation και ευκολότερο discovery. Αν καταφέρει να αποκτήσει και την κρίσιμη αρχική μάζα χρηστών, τότε σίγουρα θα διαβάσουμε ξανά γι αυτό στο μέλλον.

Στην δεύτερη θέση του Startup Live Athens, ανέβηκε το sourceLair. Αυτή η υπηρεσία, που έχει ήδη συγκεντρώσει 2000 users, απευθύνεται σε developers και λύνει το τεράστιο πρόβλημα του coding από το tablet, το smartphone ή όταν δεν βρίσκεται ο χρήστης στον προσωπικό του υπολογιστή. Μπαίνοντας στο sourceLair.com έχει ανοίξει ήδη ο text editor και μπορεί κανείς να γράψει τον κώδικα του σε 8 διαθέσιμες γλώσσες προγραμματισμού. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μπορεί να γίνει compile στο cloud χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσει compilers ή βιβλιοθήκες. Ακόμα, λύνει και το τεράστιο πρόβλημα του backup καθώς όλα γίνονται store στο διαδίκτυο και δεν χρειάζεται να κυκλοφορεί κανείς με το USB Stick του συνέχεια.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν περιμένω να δω το sourceLair σε λίστες όπως "η πιο sexy startup αυτή τη στιγμή". Όμως, κατανοώντας ότι λύνει ένα τεράστιο πρόβλημα, προβλέπω ότι θα δούμε πολλές εταιρίες να το χρησιμοποιούν εσωτερικά. Αν τα παιδιά της ομάδας μπορέσουν να εγγυηθούν και την απόλυτη προστασία των δεδομένων που θα ανεβαίνουν στους servers τους, τότε το sourceLair θα αποτελέσει instant hit στις μεγάλες εταιρίες software.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι το Startup Live Athens ήταν μία επιτυχημένη εκδήλωση στην οποία άνοιξαν μυαλά και είδαμε ότι μία νέα γενιά επιχειρηματιών γεννιέται εν μέσω της κρίσης. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν..

[Disclosure: το www.away.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του Startup Live Athens]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.