Τι θα λέγατε αν δεν χρησιμοποιούσατε ξανά καλώδιο για τη φόρτιση του iPhone;

Ποια θα ήταν η αντίδραση σας αν κάποια στιγμή η Apple σας έλεγε πως δεν θα χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιήσετε στο μέλλον κάποιο καλώδιο; Οι περισσότεροι ίσως να θυμάστε τον Ιούνιο όταν η Apple ανακοίνωνε πως με το iOS 5 έρχεται η υποστήριξη για updates OTA (Over The Air), όμως η εταιρεία ήδη σκέφτεται το πως θα μας κάνει να ξεχάσουμε για πάντα το όποιο καλώδιο χρησιμοποιούμε για τη σύνδεση μέσω υπολογιστή ή τη φόρτιση της συσκευής μας. Και φυσικά αυτό δεν θα είναι τόσο απλό όπως η βάση που χρησιμοποιεί για παράδειγμα η Palm.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το touchstone της Palm είναι λίγο πολύ γνωστή, αφού έχει εμφανιστεί στο κι άλλες φορές παρελθόν. Οι συσκευές που είναι υπεύθυνες για τη φόρτιση των άλλων περιλαμβάνουν ένα πηνίο το οποίο διαρρέεται από ρεύμα και έτσι δημιουργείται ένα μικρό μαγνητικό πεδίο. Η φορητή μας συσκευή περιλαμβάνει επίσης ένα -μικρότερο αυτή τη φορά- πηνίο και έτσι, όταν τα δύο πηνία έρχονται σε κοντινή απόσταση, το ρεύμα περνάει από το πρώτο στο δεύτερο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ασύρματη φόρτιση κάποιας συσκευής. Το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι πως για να μεταδοθεί το ρεύμα απαιτείται οι δύο συσκευές να βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, εξού και για παράδειγμα στο touchstone της Palm πρέπει να τοποθετήσουμε την φορητή μας συσκευή πάνω στην βάση φόρτισης. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι πως ακόμα και όταν οι δύο συσκευές ακουμπάνε μεταξύ τους, η διαδικασία της φόρτισης διαρκεί αρκετό χρόνο.

Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας που φαίνεται να μελετάει η Apple και ονομάζεται NFMR (Near Field Magnetic Resonance), είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση από πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Στην περίπτωση της NFMR, η πηγή αποτελεί ένα χαμηλής ισχύος μαγνητικό αντηχείο επιτυγχάνοντας έτσι να δημιουργήσει ένα πολύ δυνατότερο -συγκριτικά με την προηγούμενη τεχνολογία- μαγνητικό πεδίο. Στη συνέχεια οι συσκευές μας συντονίζονται στην συχνότητα της πηγής για να αυξάνουν την απόδοση μέχρι και 90%. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε πως αφού το πεδίο που δημιουργείται είναι μαγνητικό, η τεχνολογία αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η τεχνολογία NFMR αναπτύχθηκε για πρώτη φορά μεταξύ του 2005 και του 2007 από μια ομάδα με επικεφαλή τον καθηγητή φυσικής του MIT, Marin Soljačić. Το 2007 ιδρύθηκε η WiTricity με σκοπό να εμπορευματοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, ενώ το 2009 ο CEO της εταιρείας παρουσίασε από το ετήσιο συνέδριο TED ένα τροποποιημένο iPhone το οποίο φόρτιζε ασύρματα. Την παρουσίαση αυτή, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω video.

Η Apple φαίνεται να κατοχύρωσε μία πατέντα τον περασμένο Μάιο, την οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου, όπου απεικονίζεται η χρήση της τεχνολογίας NFMR για την ασύρματη φόρτιση των συσκευών μας. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, βαριόμουν να πρέπει να συνδέω το κινητό μου με κάποιο καλώδιο έτσι ώστε να το φορτίσω. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, ενθουσιάστηκα μόλις διάβασα αυτά τα νέα. Εσείς;

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.