Keyboard vs Kαλλιγραφία = 1-0

Σε αναρίθμητες συζητήσεις έχει τεθεί το θέμα του παραγκωνισμού της ορθογραφίας και εν γένει της γραφής από τους υπολογιστές και την πληκτρολόγηση. Ουσιαστικός «νικητής» δεν υπάρχει ποτέ σε αυτή την αναμέτρηση, αφού κάθε πλευρά έχει τους υπέρμαχους αλλά και τους πολέμιούς της...Ωστόσο, μια πρόσφατη απόφαση στην Indiana των Ηνωμένων Πολιτειών βγάζει νικητή στη συγκεκριμένη μάχη το πληκτρολόγιο!

Είναι γεγονός πως οι γενιές του Internet, ήτοι τα παιδιά πού έχουν γεννηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και έπειτα, εξοικειώνονται πολύ νωρίτερα με τη χρήση υπολογιστών σε σχέση με τους παλαιότερους. Ακόμα και από την τρυφερές ηλικίες των 8 και 9 ετών τα παιδιά αυτά γνωρίζουν βασική χρήση υπολογιστή και φυσικά, το πως να πληκτρολογούν σε αυτόν. Μοιραία δίνεται περισσότερο βάρος σε αυτό τον τρόπο γραφής, ενώ παράλληλα μειώνεται η εξάσκηση των παιδιών στη χειρογραφία με μολύβι/στυλό, φαινόμενο πού με την πάροδο των ετών σίγουρα θα ενταθεί. Πολλοί γονείς μάλιστα ωθούν τα παιδιά τους στον υπολογιστή, αφού πλέον είναι απαραίτητο εργαλείο για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους, αμελώντας όμως έτσι την ορθογραφία και την καλλιγραφία.

Σε αυτό το δίλλημα μπήκε και η πολιτεία της Indiana, αφού πρόσφατα το τοπικό Department of Education κοινοποίησε μια απόφαση πού σίγουρα θα ξενίσει κάποιους: Πλέον η καλλιγραφία στα σχολεία της Indiana δεν συμπεριλαμβάνεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση των μαθητών, ενώ οι αρχές ενθαρρύνουν την εκμάθηση πληκτρολόγησης μέσω ειδικού software στα εργαστήρια υπολογιστών. Τα σχολεία θα μπορούν προαιρετικά να συνεχίσουν τα μαθήματα πάνω στην καλλιγραφία, αλλά σε extra διδακτικές ώρες. Μέχρι στιγμής η απόφαση έχει προκαλέσει μεικτές αντιδράσεις, με τους περισσότερους γονείς να βρίσκονται κάπου μεταξύ των δύο άκρων, αναγνωρίζοντας το ρόλο των υπολογιστών στην καθημερινότητά μας, αλλά χωρίς να αποτάσσουν τη σημαντικότητα της κλασικής γραφής.

Περισσότερο δείχνει να απασχολεί το κοινό η δυνατότητα υπογραφής του ατόμου, αφού χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις καλλιγραφίας αυτό θα καταστεί δύσκολο. Αυτός ο προβληματισμός μάλλον επιδεινώνει την κατάσταση όμως, καθώς έτσι ουσιαστικά παραδέχονται πως η υπογραφή είναι η μόνη περίπτωση χρήσης της καλλιγραφίας και ως εκ τούτου καθίσταται αχρείαστη. Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις δείχνουν πως σύντομα τα RFIDs ή κάποια αντίστοιχη μέθοδος θα επικρατήσει καθολικά για την ταυτοποίηση των πολιτών, έτσι σπανιώς θα χρειάζεται να υπογράφουμε με το χέρι σε κάποιο έγγραφο. Μοιραία λοιπόν, η παραδοσιακή χειρογραφία φθίνει μέρα με τη μέρα, συμπαρασύροντας όμως και την ορθογραφία σε πολλές περιπτώσεις. Τα social networks, τα chat rooms αλλά και η συμμετοχή στα fora συχνά διογκώνουν το πρόβλημα, αφού η ανορθογραφία εξαπλώνεται μέσω του «βλέπω και μαθαίνω», σε αντίθεση με το «γράφω και μαθαίνω» του Δημοτικού μας. Εσείς τι πιστεύετε για το μέλλον της χειρογραφίας γενικότερα και ποιά η στάση σας απέναντί της;

[via]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.