Μετακίνηση πάνω από τις φαβέλες του Ρίο

Αυτές τις ημέρες το Ρίο ντε Ζανέιρο ακούστηκε αρκετά, κυρίως λόγω του καρναβαλιού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα είδηση όμως, που εν μέρει έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα των χορευτριών στο Sambodromo, έχει να κάνει με την μετακίνηση... πάνω από τις φαβέλες της πόλης. Ένα σύνολο από χιλιάδες παράγκες, γνωστό ως Complexo do Alemão, που σχηματίζουν απίστευτους λαβυρίνθους, σε τέτοιο βαθμό που αν χρησιμοποιούσαμε το αλφάβητο για να παρομοιάσουμε την κατάσταση, η μετακίνηση από το Α στο Β, προυποθέτει την διάσχιση... όλου του υπόλοιπου αλφαβήτου. Ποια είναι η λύση; Ιπτάμενες γόνδολες!

Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από 152 γόνδολες, που θα πραγματοποιούν μια διαδρομή έξι στάσεων και μήκους 2.1 μιλίων πάνω από τις φαβέλες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης 30000 επιβάτες θα εξυπηρετούνται καθημερινά. 74 εκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στο συγκεκριμένο project (παρόμοια του υπάρχουν σε Medellín και Caracas), του οποίου ο αρχιτέκτονας Jorge Mario Jáuregui υποστηρίζει πως έχει ρεαλιστική άλλα και συμβολική σημασία. Ρεαλιστική καθώς είναι κάτι που έχει ήδη δημιουργηθεί και δεν περιορίζεται στα όρια... του φανταστικού, άλλα και συμβολική καθώς συνδέει το ανεπίσημο και το επίσημο κομμάτι της πόλης.

Εκ πρώτης όψεως είναι κάτι το εκπληκτικό, αν όμως δεν αναλογιστούμε τα εξής: στις φαβέλες του Ρίο, όπου επικρατεί η φτώχεια, οι μάχες μεταξύ αστυνομίας και καρτέλ ναρκωτικών είναι καθημερινή ρουτίνα, όπου δεν υπάρχει καν τρεχούμενο νερό, οι υπερσύγχρονες γόνδολες πάνω από τα κεφάλια τους μάλλον είναι περιττές, ή τουλάχιστον όχι τόσο σημαντικές. Αυτό για τους φτωχούς Βραζιλιάνους βέβαια. Γιατί μην ξεχνάμε πως με το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 προ των πυλών, οι ιπτάμενες γόνδολες του Ρίο, μπορούν να εξελιχθούν σε μια ελκυστική τουριστική ατραξιόν πάνω από το πολύχρωμο ψηφιδωτό που συνθέτουν οι φαβέλες. Μήπως αυτός είναι και ο στόχος;

[via]

Σχολιάστε >
31 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.