Το Alureon rootkit υπεύθυνο για τα BSOD στα Windows XP

windows_xp_logo

Αρκετοί χρήστες των Windows XP μπήκαν στο support forum της Microsoft και έκαναν παράπονα για το τελευταίο update, λέγοντας ότι κράσσαραν συνέχεια τα Windows και έβγαζαν τη γνωστή σε όλους μας μπλε οθόνη (BSOD). Τελικά στο RedMond φαίνεται ότι αποφάσισαν να σταματήσουν το MS10-015 update, καθώς από ότι φαινόταν αυτό ήταν υπεύθυνο για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αρχικά η Microsoft υποψιάστηκε ότι ίσως έφταιγε κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Τελικά χθες η εταιρεία ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει μέσα από το blog του Mike Reavey, διευθυντή του Microsoft Security Response Center. Σύμφωνα με το blog του Reavey, η μπλε οθόνη ήταν αποτέλεσμα ενός malware που ήταν ήδη εγκατεστημένο στα XP συστήματα των χρηστών. Πιο συγκεκριμένα το malware ήταν το Alureon rootkit, το οποίο κάνει τροποποιήσεις σε αρχεία στον Kernel των Windows, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιεί το σύστημα.

Ακόμη η Microsoft αναφέρει ότι δε τίθεται θέμα ποιότητας για το MS10-015 update, ωστόσο δεν αναφέρει πότε θα ξαναρχίσει να το διανέμει μέσα από το Windows Update. Προς το παρόν η εταιρεία προσπαθεί να βρει μία απλή λύση ώστε να ανιχνεύει και αφαιρεί το Alureon από τα συστήματα τα οποία είναι infected και ελπίζει να βγάλει το συγκεκριμένο patch μέσα σε λίγες βδομάδες.

[via] [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.