Cinema: Up In The Air

up_in_the_air

O Ryan Bingham είναι ένα μεγαλοστέλεχος σε μια εταιρία συμβούλων και δουλειά του είναι να γυρίζει την Αμερική και να προσπαθεί να κάνει προβληματικές εταιρίες να ορθοποδήσουν, απολύοντας κόσμο... H δουλειά του δύσκολη αφού όταν οι εργοδότες φοβούνται την αντίδραση των υπαλλήλων, αυτός και η εταιρία στην οποία δουλεύει αναλαμβάνει αντιμετωπίζοντας από κλάματα μέχρι απόπειρες αυτοκτονίας.

Επειδή οι εταιρίες που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες είναι διασπαρμένες σε όλη την Αμερική εκείνος βρίσκεται πάνω απο 300 μέρες το χρόνο εκτός του σπιτιού του και κάνει άπειρα μίλια με το αεροπλάνο πετώντας και απολύοντας. Στόχος του είναι να κερδίσει την κάρτα προνομίων για τα 1 εκατομμύριο μίλια πτήσης. Η δουλειά του του αρέσει κυρίως γιατί δεν έχει δεσμευτεί ποτέ στην ζωή του και περνάει τον χρόνο του πετώντας, εκμεταλευόμενος τις καλύτερες προσφορές στα ξενοδοχεία πολλών αστέρων που μένει και πηγαίνοντας σε πάρτυ. Όλα θα αλλάξουν όμως όταν μια νεαρή υπάλληλος θα προτείνει στο αφεντικό του να κάνουν τις απολύσεις μέσω του διαδικτύου ώστε να γλυτώσουν τα έξοδα των πτήσεων και των ξενοδοχείων. Η ζωή του θα αλλάξει και θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι ζούσε τόσα χρόνια.

Η ταινία με ένα αρκετά πρωτότυπο σενάριο, τον Clooney στα καλύτερά του και με έξυπνες ατάκες περνά ευχάριστα αν και το θέμα της δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Η μοναξιά που νιώθει ο κεντρικός ήρωας όπως και οι δύο συναδέλφησές του που παρουσιάζονται στην ταινία θα σας προβληματίσουν, όπως και εκείνη που ζουν καθημερινά οι υπάλληλοι των εταιριών που απολύονται. Ο επαναπροσδιορισμός της ζωής που κάνουμε είναι σίγουρα δύσκολος για όλους μας, είτε πρόκειται για αλλαγή δουλειάς και ανασφάλεια, είτε πρόκειται για αλλαγή τρόπου ζωής και συνηδιτοποίηση του τι έχουμε κάνει μέχρι ώρας στην ζωή μας. Αυτό ακριβώς ζουν οι ήρωες της ταινίας με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Σχέσεις, δουλειά, ταξίδια, οικογένεια και όλα αυτά ενώ γυρίζεις την Αμερική απολύοντας κόσμο και βλέποντας θλιμμένα πρόσωπα που εσύ τα έκανες να μοιάζουν έτσι. Ιδανική δουλειά για όποιον του αρέσουν τα ταξίδια και μπορεί να χωρέσει την ζωή του σε μια βαλίτσα? Ναι ή όχι θα μας το απαντήσει η ταινία, ή καλύτερα θα μας αφήσει να σκεφτούμε για τις δικές μας σχέσεις και την ζωή μας με ένα ανάλαφρο ωστόσο τρόπο.

Σίγουρα η ταινία δεν είναι κάποιο αριστούργημα. Ωστόσο η καλές ερμηνείες από τους τρεις πρωταγωνιστές και η στιβαρή σκηνοθεσία της, σε συνδιασμό με την συγκηρία της οικονομικής κρίσης και της κατάθλιψης που επικρατεί γύρω μας, τις έχει δώσει το τίτλο του ενός εκ των φαβορί για τα βραβεία Oscar. Πως θα τα πάει θα το δούμε σε λίγο, ωστόσο ο Jason Reitman προσφέρει έτσι κι αλλιώς μια δύωρη ψυχοθεραπεία με θέμα την ζωή, την δουλειά, τον σκοπό μας σε αυτόν τον κόσμο. Και το κάνει αρκετά καλά.

Cinefreaks.gr

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Cinema: Up In The Air”

  1. Ο/Η konstantinos λέει:

    αριστη ταινια με επικαιρο θεμα για την εποχη αυτη. αληθινοι Ηθοποιοί και φοβερες ερμηνειες, σε σχεση με κατι ψευτικα computerized θεματα που ειδαμε τελευταια