Ο ΟΤΕ μπλοκάρει το έργο οπτικών ινών[editorial]

2401047587_ff8bd004af

Τον περασμένο Αύγουστο ο τέως υπουργός επικοινωνιών και μεταφορών ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Νόμου για την υλοποίηση του έργου των οπτικών ινών είναι πλέον έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.  Σκοπός  του έργου, συνολικού προϋπολογισμού  2,1 δισ. ευρώ, είναι η ανάπτυξη σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών και η σύνδεση 52 ελληνικών πόλεων με οπτικές ίνες,  εξυπηρετώντας 2 εκατομμύρια νοικοκυριά.  Ωστόσο η περίοδος των εκλογών και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης έχουν παγώσει τις όποιες εξελίξεις. Η μόνη εξέλιξη ήταν η κατάργηση των δυο Επιτροπών για το FTTH και η δημιουργία Ομάδας Εργασίας (νομικής και τεχνικής φύσης) που θα συντάξει την διακήρυξη πρόσληψης  συμβούλου για το έργο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι  η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει το έργο να γίνει με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα, ωστόσο η νέα ηγεσία του υπουργείου  εξετάζει και το μοντέλο της παραχώρησης.

Η νέα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, στηρίζουν πολλά στον ΟΤΕ. Οι λόγοι είναι προφανείς. Η τεχνογνωσία του ομίλου και κυρίως οι υποδομές, αποτελούν ιδανική λύση για την ανάθεση του έργου και την επιτυχή ολοκλήρωση του. Ωστόσο, ο ρόλος του δημοσίου στις στρατηγικές αποφάσεις του ΟΤΕ μέρα με την μέρα μεταφέρεται στα Γερμανικά χέρια της Deutsche Telecoms που πλέον κατέχει το 30% του ομίλου.

Δια μέσου του προέδρου του, ο ΟΤΕ διαφοροποιεί την θέση του από τα σχέδια της κυβέρνησης και δηλώνει ότι θα προβεί σε επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη δικτύου VSDL. Η τεχνολογία VSDL εφαρμόζεται από αρκετούς ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους υποστηρίζοντας ευρυζωνικές υπηρεσίες της τάξης των 50Mpbs(downlink).  Αν αναλογιστούμε την στασιμότητα στην ανάθεση του έργου, την διαφοροποίηση του ΟΤΕ για το έργο οπτικών ινών και την ανοικτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση(κατάργηση μονιμότητας, δεύτερο κύκλο εθελούσιας, Ε.Ε.Τ.Τ)γίνεται κατανοητό πως το υπουργείο θα αναγκαστεί στην αναζήτηση εναλλακτικούς τρόπους για την ολοκλήρωση του  FTTH(Fiber To The Home).

Η διεξαγωγή νέων μελετών και η διενέργεια διαγωνισμών θα προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάθεση(μερική ή ολική)και φυσικά στην διεκπεραίωση του έργου. Εναλλακτικά, η νέα κυβέρνηση μπορεί να προσεγγίσει τον ΟΤΕ με πιο ελκυστικούς όρους αφού το ιδιόκτητου δίκτυο οπτικών ινών του ομίλου(24.000 χιλιόμετρα(!)) μπορεί να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά για την η σύνδεση 52 ελληνικών πόλεων. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι ο ΟΤΕ φρενάρει το έργο των οπτικών ινών και κατά την γνώμη μας όχι άδικα. Με την ιδιωτικοποίηση, ο όμιλος μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο και ελκυστικό πάροχο με σωστές στρατηγικές κινήσεις. Παράλληλα, φαίνεται πως η απελευθέρωση της αγοράς και οι σωστές κινήσεις έχουν συμβάλει στον απογαλακτισμό του από το αναχρονιστικό και δυσλειτουργικό μοντέλο  της "δημόσιας υπηρεσίας". Σε αυτό, συμβάλει σημαντικά η εμπειρία της  Deutsche Telecoms και η ανάθεση της διοίκησης του ομίλου στον Παναγιώτη Βουρλούμη. Τα βήματα του ΟΤΕ είναι πλέον προσεκτικά, μακροπρόθεσμα  και τηλεπικοινωνιακά βιώσιμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις υπάρχουσες υποδομές(χιλιόμετρα) σε δίκτυο οπτικών ινών για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που δραστηριοποιούνται στην χώρας μας:

[image]

Σχολιάστε >
8 σχόλια
|
Κατηγορίες:

8 απαντήσεις στο “Ο ΟΤΕ μπλοκάρει το έργο οπτικών ινών[editorial]”

  1. Ο/Η hyperspaced λέει:

    Όλα τα'χε η Μαργιωρή, ο φερεντζές της έλειπε...

  2. Ο/Η sebkom λέει:

    Θα μπορούσε ένα τέτοιο έργο να αναληφθεί από Πανεπιστήμια;

  3. [...] Ο ΟΤΕ μπλοκάρει το έργο οπτικών ινών [...]

  4. Ο/Η George Argyrakis λέει:

    @sebkom
    Η αλήθεια είναι πως όχι. H ακαδημαϊκή κοινότητα έχει τα φόντα και τις δυνατότητες να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στην δημιουργία ενός σύγχρονου διεθνούς τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

    Ωστόσο, στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια απέχουν από την αγορά και τις εταιρείες που κινούνται σε αυτήν. Συνεπώς η συμμετοχή των πανεπιστημιακών ομάδων σε δημόσια και ιδιωτικά έργα είναι περιορισμένη έως μηδαμινή.

    Προσωπικά πιστεύω πως για τον FTTH ο ΟΤΕ θα διαχειριστεί σωστά τις υπάρχουσες συνθήκες και θα συμβάλει στο έργο. Εκτιμώ όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει άμεσα.

  5. Ο/Η hyperspaced λέει:

    Δεν είμαι σίγουρος αν και τα ξένα πανεπιστήμια μπορούν να αναλάβουν αντίστοιχα έργα στις χώρες τους, πέρα από το θεωρητικό/σχεδιαστικό κομμάτι.

  6. Ο/Η sebkom λέει:

    Δεν το έθεσα συγκριτικά. Απλά σκέφτηκα ότι θα ήταν μια επένδυση που θα έδινε στα Πανεπιστήμια μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία.

  7. Ο/Η George Argyrakis λέει:

    Πράγματι θα ήταν καλό και ελπιδοφόρο. Τα πανεπιστήμια προσβλέπουν πως την συμμετοχή του σε τέτοια προγράμματα αλλά δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα είναι ένα σημαντικό εμπόδιο.

    Θα ήταν σημαντική οικονομική ανάσα και παράλληλα σημαντική ευκαιρία για ουσιαστικά ερευνητικά προγράμματα.

  8. [...] http://www.away.gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οπτικές ίνες από τα κέντρα του ΟΤΕ μέχρι το «καφάο» της γειτονιάς  Δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς ... Παραίτηση του Προέδρου, για μια καλύτερη θέση . Στην επιστολή παραίτησης του, ο ... Πράσινο φως για υδροηλεκτρικό στον Καλαμά Εγκρίθηκε από το Υπουργείο ... Παντού μπλακ άουτ λόγω Siemens,ακόμα και στα φανάρια!  Καθηλωμένοι και επτά σταθμοί του ... Microsoft: Ανοιχτή Πρόσκληση με χρηματοδότηση για νέες Cloud Computing εφαρμογές ToΚέντρο Καινοτομίαςτης Microsoft, στο πλαίσιο ... Μένει μισή η Ιόνια Οδός;Επιτέλους ,οχι άλλες Καθυστερήσεις ! Η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ ... Η Greenpeace καλωσορίζει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων Η Greenpeace καλωσορίζει το μεγαλόπνοο ... j = jQuery.noConflict(); var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added comment'); //console.log('fbComments: Making AJAX call to update Facebook comment count'); j.post('http://www.mrelectro.gr/site/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'addComment', xid: 'QSMnKBefePgqTgh_post2942' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Updated and cached Facebook comment count for post with xid=QSMnKBefePgqTgh_post2942'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to update Facebook comment count for post with xid=QSMnKBefePgqTgh_post2942'); } }); //console.log('fbComments: Making AJAX call to send email notification'); j.post('http://www.mrelectro.gr/site/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'sendNotification', xid: 'QSMnKBefePgqTgh_post2942', postTitle: 'Ο ΟΤΕ «πάγωσε» το έργο οπτικών ινών ;', postUrl: 'http://www.mrelectro.gr/site/?p=2942' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Sent email notification'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to send email notification'); } }); }; FB.Event.subscribe('comments.add', addedComment); [...]