Η Google μπαίνει στην αγορά του DNS, τι σημαίνει αυτό;

google-public-dns

Τι είναι το DNS (Domain Name System); Με πολύ απλά λόγια DNS είναι το σύστημα το οποίο αντιστοιχεί την ή τις IP ενός server σε ένα domain name.Όταν πληκτρολογείτε το όνομα μιας ιστοσελίδας (πχ google.gr) το DNS μεταφράζει αυτή την κατανοητή ονομασία σε IP διεύθυνση στην οποία φιλοξενείτε το site (216.239.59.104). Για να βρείτε την IP ενός site υπάρχουν πολλοί τρόποι, ο ποιο απλός είναι να εκτελέσετε την εντολή ping είτε σε terminal (Linux, OSX), είτε σε 'Run' (Windows) πχ [ping www.google.gr].

Η ταχύτητα που επεξεργάζεται τα δεδομένα το DNS επηρεάζουν άμεσα και την ταχύτητα με την οποία έχετε πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα. Αν δεν έχετε αλλάξει τα DNS αυτά θα τα διαχειρίζεται ο πάροχος σας στο Internet. Η πιο γνωστή εναλλακτική ήταν μέχρι και λίγες μέρες το OpenDNS. Το σκηνικό όμως αλλάζει για άλλη μια φορά η Google, η οποία παρουσίασε το "Google Public DNS".

H Google υπόσχεται βελτιωμένη απόδοση και ασφάλεια. Η αλλαγή επίσης σε Gοοgle DNS μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε περίπτωση που γράψετε ανορθόγραφα μια διεύθυνση, παραπέμπει σε google search, ή αν ξεχάσετε να βάλετε κατάληξη μπορεί να σας μεταφέρει στη σωστή διεύθυνση (κυρίως .com). Από την άλλη μεριά υπάρχει σκεπτικισμός κατά πόσο 'χαρίζουμε' το Internet στην Google. Η αλήθεια είναι ότι η Google θα έχει τα logs των επισκέψεων σας, κάτι το οποίο προσωπικά θεωρώ ότι θα χρησιμοποιήσει για διαφημιστικούς λόγους, ή ακόμα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία των χρηστών για blacklisting και να βελτιώσει το Malware Protection του Chrome. H τελική επιλογή φυσικά ανήκει στον ίδιο τον χρήστη!

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.