Το Ίντερνετ ως ρεαλιστικό στιγμιότυπο της κοινωνίας

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009....Οι περισσότεροι βλέποντας την συγκεκριμένη ημερομηνία ξεσκονίσουν μια σειρά από προληπτικές σκέψεις. Ωστόσο, πίσω από τους ημερολογιακούς συμβολισμούς κρύβεται ένα σημαντικό γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 2 αιώνων μετά τον ηλεκτρικό λαμπτήρα (1879) από τον Thomas Edison. Ήταν το 1989 όταν ο ερευνητής και σύμβουλος λογισμικού του CERN(European Organization For Research) Tim Berners-Lee παρουσίασε την εργασία με τίτλο “Information Management: A proposal”, μέσα από την οποία πρότεινε την διασύνδεση υπολογιστών για την μετάδοση πληροφοριών. Διαχείριση πληροφορίας……Μέσα σε αυτό το πραγματικά εύστοχο τίτλο ο συγγραφέας μπόρεσε να προτείνει μια λύση που θα αποτελέσει την αρχή του internet ή του γνωστού σε όλους μας www(World Wide Web).Άλλωστε, αν θέλουμε να δώσουμε ένα σύντομο και περιεκτικό ορισμό στο internet θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα κατανεμημένο χώρο για την διαχείριση και την μετάδοση πληροφοριών. Η επιτυχία της τεχνολογικής καινοτομίας του Άγγλου ερευνητή κρύβονταν στην απλότητα της. Η αξία της ανακάλυψης κρύβεται στην κατανόηση και την εξωτερίκευση της απλότητας της.

Από το 1991 που η ιδέα άρχισε να υλοποιείται και εκτός του CERN, μέχρι σήμερα που το internet αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας μας, πολλά άλλαξαν, αλλάζουν και θα αλλάξουν.
Μέσα στα χρόνια εξέλιξης και ανάπτυξης του διαδικτυακού ιστού, πολλοί βιάστηκαν να δηλώσουν ότι έχουμε κυριευθεί από τον αρνητική επίδραση του εικονικό κόσμο ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα γύρω μας. Αν αναλογιστούμε ωστόσο, ότι ο αρχικός σκοπός την πρότασης του Tim Berners-Lee ήταν ακαδημαϊκού χαρακτήρα, καθώς και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών χρησιμοποιεί το internet ως πηγή πληροφορίας για επαγγελματικούς είτε προσωπικούς σκοπούς, η πρόταση αυτή εύκολα καταρρίπτεται. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για στην διάδοση του internet αποτελεί η ελευθερία που πηγάζει μέσα από την ίδια του την υπόσταση. Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η διαδικτυακή ανωνυμία παραμένει προαιρετική. Αναιρείται από την αντίστοιχη αστυνομική αρχή στην περίπτωση μόνο που πιστοποιηθούν πλήθος παράνομων πράξεων και δοθεί η σχετική εισαγγελική παραγγελία.

Δεν είναι όμως όλα αγγελικά πλασμένα. Και εκεί ίσως είναι το μυστικό της τεράστιας απήχησης που συναντούν διαδικτυακές εφαρμογές όπως το blogging, τα forums και το web hosting. Το διαδίκτυο είναι μια προέκταση του κόσμου μας, της κοινωνίας μας. Όχι ο ίδιος ο κόσμος μας. Ένα σύννεφο πληροφορίας που πλανάται καθημερινά γύρω μας και μπορούμε να το αγγίξουμε, να το εμπλουτίσουμε και να το διαμοιράσουμε. Όμως δεν είναι όλα τα σύννεφα λευκά έχουν και γκρίζες αποχρώσεις. Στην κοινωνία του διαδικτύου θα βρεις κακοπροαίρετους, θα βρεις κερδοσκόπους, ανθρώπους που θα εξαπατήσουν, θα προσβάλουν και θα παρανομήσουν. Όσο εύκολα θα συναντήσεις την γνώση και την ψυχαγωγία εξίσου εύκολα θα συναντήσεις πολλαπλούς κινδύνους και απειλές.

Άλλωστε η ισορροπία μεταξύ της ανομίας και της ευνομίας είναι εντυπωσιακά ευαίσθητη, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Συνεπώς, είναι μια κοινωνική προέκταση που αντικατοπτρίζει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας, αλλά και πάλι ΔΕΝ είναι η κοινωνίας μας και δεν μπορεί να γίνει.

Κίνδυνος ή απειλή;……Εθισμός ή εργαλείο της καθημερινότητας μας;….Θετική η αρνητική επιρροή στην νεολαία;…..Πρόσκαιρο ανούσιο και ταυτόχρονα τόσο ουσιαστικό;….Τι απ’ όλα τα παραπάνω; Η απάντηση σημαντικά απλή συμβαδίζοντας με την προαναφερθείσα διατύπωση: το διαδίκτυο είναι σε θέση να φιλοξενήσει ΟΛΑ τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, που είναι δύσκολο να αναφερθούν σε μερικές γραμμές. Πλήθος άρθρων φιλοξενούνται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με θέμα την άξια και την κοινωνικές επιρροές. Στη Ελλάδα, ευτυχώς ή δυστυχώς αργήσαμε να κατανοήσουμε την αξία του διαδικτύου. Όποια και να είναι αυτή. Θετική ή αρνητική. Σήμερα η διαδικτυακή εικόνα συνεχίζει να αποτελεί ρεαλιστικό στιγμιότυπο της εκάστοτε τοπικής αλλά και παγκόσμιας κοινωνίας.

"There was a time when people felt the internet was another world, but now people realize it's a tool that we use in this world." Tim Berners-Lee
Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.