5 λόγοι για να ξεκινήσεις μια startup μέσα στην οικονομική κρίση

Στις αρχές του έτους είχα γράψει τους έξι λόγους για τους οποίους θα αποτύχει η startup σας. Περίπου ένα μήνα μετά, επανέρχομαι, αυτή τη φορά με ένα περισσότερο αισιόδοξο άρθρο. Είμαι σίγουρος πως όλοι οι επίδοξοι νέοι επιχειρηματίες έχουν

1) Οι "μεγάλες ιδέες" δεν μπορούν να περιμένουν
Θεωρείς, όπως όλοι οι φιλόδοξοι νέοι επιχειρηματίες άλλωστε, πως η ιδέα σου είναι πραγματικά ξεχωριστή. Πιστεύεις πως αυτή η τόσο ξεχωριστή ιδέα μπορεί να περιμένει ακόμα ένα χρόνο στο συρτάρι του γραφείου σου; Δεν το νομίζω. άλλωστε μην ξεχνάς ότι όταν μιλάμε για το Internet ο ένας χρόνος είναι ένα αισθητά μεγαλύτερο "πραγματικό" χρονικό διάστημα στο οποίο κάποιος περισσότερο τολμηρός από εσένα μπορεί να σε προλάβει. Συνεπώς πρέπει να κινηθείς γρήγορα και να προλάβεις τον ανταγωνισμό.

2) Οι κρίσεις φέρνουν ευκαιρίες, οι ευκαιρίες χρήματα

...και η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Όταν υπάρχει μια κοινωνική, οικονομική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κρίση πάντα δημιουργούνται νέες ευκαιρίες, κενά τα οποία εκμεταλλεύονται αυτοί οι οποίοι κινούνται με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Εάν η εταιρία σου αξίζει μπορείς να εκμεταλεύτείς την οικονομική συγκυρία προς όφελος σου και να "χτυπήσεις" την στιγμή που κανένας από τους ανταγωνιστές σου δεν το περίμενε.

3) Η αποτυχία είναι γνώση
Η αποτυχία είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Δεν είναι κακό να αποτύχεις, αντιθέτως μια αποτυχία μας γεμίζει γνώσεις και εμπειρίες για το μέλλον. Ένας καθηγητής μου στο πρώτο χρόνο του πανεπιστήμιου μου είχε πει πως "Η αποτυχία είναι το καλύτερο σχολείο".

Στην δική σου περίπτωση, ας υποθέσουμε ότι μέσα σε μια οικονομική αβεβαιότητα ξεκινάς μια καινούργια startup. Και μετά από ένα χρόνο ρίχνεις λουκέτο εξαιτίας έλλειψης κεφαλαίων, χρόνου κλπ κλπ. Κανείς δεν πρόκειται να σε πει "αποτυχημένο" για ένα απλό λόγο. H startup είναι σαν την ωραία κοπέλα του σχολείου σου, αρέσει σε όλους αλλά κανένας δεν πάει να της μιλήσει, διότι πολύ απλά ντρέπονται. Όταν τελικά βρίσκεις εσύ το θάρρος και της μιλάς αυτή για κάποιο -περίεργο- λόγο σε απορρίπτει. Εσένα όμως δεν μπορεί να σε κοροϊδέψει κανένας για την αποτυχία. Διότι όταν οι άλλοι κρυβόντουσαν εσύ πήγες, της μίλησες, προσπάθησες. Έχεις πάρει μάλιστα και κάποιο μάθημα από αυτή την αποτυχία, το οποίο θα σου φανεί σίγουρα χρήσιμο στο μέλλον.

4) Χειρότερα δεν γίνετε
 Ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Όσο και αν πλήξει την Ελλάδα η οικονομική κρίση δεν νομίζω πως μπορεί να γίνει περισσότερο δύσκολη η εξασφάλιση κεφαλαίου από επενδυτική εταιρία για μια web startup. Η Silicon Valley ένοιωσε την οικονομική κρίση διότι οι VC's έδιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα λεφτά σχεδόν στα τυφλά. Στην Ελλάδα αυτό δεν ίσχυσε ποτέ. Συνεπώς δεν θα είναι περισσότερο δύσκολο για όσους ξεκινούν τώρα να βρουν κάποια οικονομική βοήθεια από επενδυτική.

5) Οι "μεγάλοι" απολύουν, εσύ θα βρεις τώρα δουλειά;
Ας υποθέσουμε πως αυτή την στιγμή βρίσκεσαι ακόμα στο πανεπιστήμιο, ή απλά δεν έχεις βρει ακόμα κάποια δουλειά. Πιστεύεις πως εν μέσω της κρίσης, την στιγμή που όλοι απολύουν, εσύ θα βρεις την δουλειά των ονείρων σου; Μου ακούγεται λίγο ουτοπικό. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, έχεις δύο ρεαλιστικές επιλογές. Σπουδές ή startup. Και αν το πρώτο σε μερικούς ακούγεται βασανιστικό, το δεύτερο ίσως να κρύβει μια χρυσή ευκαιρία.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “5 λόγοι για να ξεκινήσεις μια startup μέσα στην οικονομική κρίση”

  1. Πολύ ωραίο post Δημήτρη. Συμφωνώ και με τους 5 λόγους, ιδιαίτερα με το 3 και το 5.

  2. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @John Karakatsanis

    Χαίρομαι που σου άρεσε John! :)