To HTC One Είναι Σήμερα Το Πιο Διαφορετικό Android. Αρκεί Αυτό;

htc-one-x

Πριν λίγες μόλις ημέρες η HTC έδωσε ξανά το "παρόν" παρουσιάζοντας τη νέα ναυαρχίδα της, το HTC One, με το οποίο θα πορευτεί πιθανότατα για όλο το 2013 και ευελπιστεί με αυτό να γεμίσει σύντομα τόσο τα ράφια των καταστημάτων, όσο και τα ταμεία της, που τόσο έχει ανάγκη.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, ας δούμε στο 3ο οικονομικό τρίμηνο του 2011, μια χρονική περίοδο που η HTC κατείχε την πρώτη θέση στην αγορά των ΗΠΑ με μερίδιο 24%, μπροστά από τη Samsung (21%), την Apple (20%) και την BlackBerry (τότε RIM) με 9%. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, άρχισε να χάνει σταδιακά έδαφος, καθώς τα iPhone και Galaxy S, κατάφεραν να κερδίζουν ολοένα και περισσότερους πελάτες εις βάρος της. Έτσι, η HTC σήμερα δε βρίσκεται καν μέσα στην πρώτη πεντάδα.

To 2012, η ταϊβανέζικη εταιρεία προσπάθησε με το HTC One X να προκαλέσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, χωρίς όμως να το πετύχει στο βαθμό που ήθελε, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε και αποτελεί μια εξαιρετική συσκευή.

Πόλεμος από τη Samsung

Στις 19 Φεβρουαρίου 2013 παρουσιάστηκε άλλη μια εξαιρετική συσκευή, το HTC One, ενώ μια μέρα πριν κυκλοφόρησαν πληροφορίες που προέρχονταν από τον Eldar Murtazin, ο οποίος μας προέτρεπε να σημειώσουμε την 14η Μαρτίου καθώς τότε η Samsung θα παρουσιάσει κάτι πολύ μεγάλο, πιθανότατα το Galaxy S IV. Επιπλέον, τόνισε πως οι πωλήσεις του νέου HTC One θα πέσουν στο κενό, όπως είχε συμβεί και πέρυσι με το One X.

Ρίχνοντας μια ματιά στο timing αυτής της πληροφορίας που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια μέρα ακριβώς πριν το μεγάλο event της HTC, μπορώ να υποθέσω πως πρόκειται για μια εκ των έσω κίνηση από τη Samsung, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας αλλού, αλλά και να υπενθυμίσει πως άσχετα με το τι θα παρουσιαστεί την επόμενη ημέρα, το πραγματικό "next big thing" θα έρθει από τη Samsung σε μόλις 3 εβδομάδες. Προφανώς κάτι έμαθε από την Apple τα τελευταία χρόνια.

To HTC One διαφέρει ακόμη και από το ίδιο το Android

Αν διαβάσει κανείς την πρόσφατη συνέντευξη του CEO της HTC,  Peter Chou που έδωσε στο The Verge, θα παρατηρήσει ότι χρησιμοποιεί συνεχώς τη λέξη "differentiate". Με το νέο HTC One, η εταιρεία θέλει να διαφοροποιηθεί τόσο από όλους τους κατασκευαστές, όσο και από το ίδιο το Android. Με την Google να έχει στα σκαριά το νέο Google X Phone με Android 5.0 και τα περισσότερα Android smartphones (συμπεριλαμβανομένου και του Galaxy S III) να μοιάζουν όλα μεταξύ τους τόσο πολύ, είναι κατανοητό γιατί η Google θα έχει το πάνω χέρι, από τη στιγμή που εξαγόρασε τη Motorola.

Διαφοροποίηση, διαφοροποίηση, διαφοροποίηση. Αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί συνεχώς ο Peter Chou για να δείξει τη στρατηγική της εταιρείας με το HTC One: με BlinkFeed στην κεντρική οθόνη, να μοιάζει με έναν reader με γεύση από Windows Phone, τα νέα pixels για την κάμερα που τα βαφτίζει UltraPixels, Beats Audio και το HTC Zoe, το οποίο είναι παρεμφερές με το BlackBerry StoryMaker, η εταιρεία προσπαθεί να διαφοροποιηθεί γενικώς και ειδικώς. Aλήθεια, ξέρεις πόσες φορές αναφέρθηκε η λέξη "Android" στην παρουσίαση του νέου HTC One; Μόλις μια φορά.

Μarketing: "τέχνη" ή απλά ευχέρεια σε μετρητά;

HTC One

Αρκεί όμως το HTC One, ένα smartphone που διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο Android εκεί έξω και συνάμα φέρνει κάποια innovative χαρακτηριστικά, να οδηγήσει την εταιρεία σε αυξημένες πωλήσεις; Νομίζω πως όχι. Το λάθος που έκανε η HTC τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα με το εξαιρετικό HTC One X, είναι πως απέτυχε στο marketing, δεν κατάφερε να το προωθήσει σωστά, όπως έκανε η Apple με το iPhone 4S και η Samsung  με το Galaxy S III, ώστε να αποτελέσει τον τρίτο βασικό πόλο στα high-end smartphones.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το HTC One θα λανσαριστεί σε 80 χώρες, η HTC δεν έχει τα μετρητά για να προχωρήσει σε μια γενναία προώθηση της συσκευής, με ότι συνεπάγεται αυτό. Αντιθέτως οι Samsung και Apple μπορούν να το κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία αυτή τη στιγμή. Στο ερώτημα αν θα καταφέρει να περάσει το κατάλληλο μήνυμα με το HTC One, θα φανεί σε λίγους μήνες.

Όπως και να έχει, η HTC αυτή τη φορά ξεκινά την αρίθμηση από τον αριθμό 1 (Οne).

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “To HTC One Είναι Σήμερα Το Πιο Διαφορετικό Android. Αρκεί Αυτό;”

  1. Ο/Η samsung galaxy s iv λέει:

    [...] To HTC One Είναι Σήμερα Το Πιο Διαφορετικό Android. Αρκεί Αυτό; [...]