Το SYSmark 2012 διχάζει την ΙΤ βιομηχανία

Αρκετοί από εσάς θα γνωρίζετε το SYSmark, ένα συνθετικό benchmark πού μετρά τις δυνατότητες και την επεξεργαστική ισχύ ενός υπολογιστή ώστε να υπάρχει ένα απλό μέτρο σύγκρισης μεταξύ τους από τους χρήστες. Το SYSmark είναι αρκετά δημοφιλές αλλά δεν είναι μόνο του στην αγορά, καθώς υπάρχουν σοβαροί ανταγωνιστές του, όπως το PCMark της Futuremark. Οι τελευταίοι, πάντως, δε χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα πλέον για την ύπαρξη του SYSmark, αφού τρείς από τους βασικούς υποστηρικτές του, η AMD, η nVidia και η VIA αποφάσισαν να το αποκυρήξουν...

Οι τρείς εταιρείες πού προαναφέραμε είναι (ή μάλλον ήταν) μέλη του BAPCo (Business Applications Performance Corporation), ενός αφιλοκερδούς οργανισμού πού αναπτύσσει το SYSmark, μεταξύ άλλων μετροπρογραμμάτων, και στους κόλπους του περιλαμβάνει επίσης τις Dell, Hewlett-Packard, Intel, Lenovo, Microsoft, Samsung, SanDisk, Seagate, Sony, Toshiba και ορισμένες άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου. Όλα έβαιναν καλώς, ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν, μέχρι την περασμένη Τρίτη και την επίσημη ανακοίνωση της AMD, στην οποία ανέφερε πως θα αποχωρήσει από το BAPCo αφού δεν θεωρεί ότι το SYSmark 2012 περιγράφει με ακριβή τρόπο τις δυνατότητες των σύγχρονων συστημάτων. Η απάντηση της BAPCo ήταν άμεση, τονίζοντας ότι η AMD ενέκρινε το 80% των milestones κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του benchmark, αλλά και εγκρίθηκε το 100% των προτάσεών της για το software, ενώ ουδέποτε απειλείθηκε με εκδίωξη από το consortium.

Δυστυχώς για την BAPCo, η AMD δεν θα ήταν η μόνη απώλειά της αυτή την εβδομάδα: Εντός λίγων 24ώρων, τόσο η nVidia, όσο και η VIA δήλωσαν επίσης ότι αποχωρούν, η πρώτη χωρίς να το αιτιολογήσει ενώ η δεύτερη βάδισε ασφαλώς στα χνάρια της AMD, με παρόμοια επιχειρήματα. Προφανώς οι 3 αυτές αποχωρήσεις δεν ήταν τυχαίες και αναίτιες, οπότε μάλλον «κάτι βρωμάει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Όλα δείχνουν την Intel. Βλέπετε, η κύρια ένσταση των AMD/nVidia/VIA είναι πως το SYSmark 2012 δεν δίνει αρκετό βάρος στις επιδόσεις της GPU, είτε ενσωματωμένης σε επεξεργαστή/μητρική, είτε σαν discrete κάρτα γραφικών. Ιδιαίτερα η AMD με τις επερχόμενες οικογένειες APUs της (CPU+GPU σε ένα die) θα προσφέρει αρκετά υψηλές επιδόσεις στον τομέα των graphics και video processing, πιθανώς ξεπερνώντας και τις αντίστοιχες APUs της Intel (Sandy Bridge), ενώ και η nVidia δε θα ήθελε παίζει «δεύτερο» ρόλο το hardware της στις μετρήσεις του SYSmark 2012.

Το πρόβλημα με το SM2012 είναι πως δίνει περισσότερο βάρος στο τμήμα «επεξεργαστής» και όχι τόσο στη δυνατότητα επεξεργασίας γραφικών, κάτι πού εμφανώς λειτουργεί υπέρ συγκεκριμένων προϊόντων αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένα, αυτών της Intel. Προκειμένου, λοιπόν, να κερδίσουν τις εντυπώσεις πού προκαλεί ένα συνθετικό benchmark στο ευρύ κοινό με τα αποτελέσματά του, οι τρείς εταρείες αποστάτησαν και αναζητούν νέο καταφύγιο σε κάποιο άλλο μετροπρόγραμμα πού θα λαμβάνει σοβαρά υπ’όψιν του το ρόλο της GPU. Η αλήθεια είναι πως το SM2012 έχει αρκετές αδυναμίες, όπως τη χρήση outdated software ρουτίνων για τη μέτρηση της επεξεργαστικής ισχύς (απουσία HTML 5 για παράδειγμα), έτσι δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους μη υποστηρικτές του.

«Μα υπάρχει και το 3DMark για όποιον θέλει να μετρήσει τη GPU του», θα πείτε. Σαφώς, αλλά το 3DMark, όπως και τα υπόλοιπα GPU benchmarks, αφορούν σε ένα τεράστιο ποσοστό τους gamers και ως εκ τούτου δεν απασχολούν καθόλου τον επαγγελματία πού θέλει έναν υπολογιστή με την καλύτερη δυνατή παραγωγικότητα σε άλλες, «καθημερινές» εφαρμογές και καταστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος πού τα μετροπρογράμματα εδώ και χρόνια έχουν χωριστεί σε κατηγορίες, με το καθένα να χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο σκοπό. Ωστόσο, πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον, και το μέλλον μας δείχνει υπολογιστές γενικών δυνατοτήτων με ισχυρές GPUs (σε σχέση με παλαιότερα), αφού οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Τα videos είναι High-Definition, πολλά websites υποστηρίζουν GPU hardware acceleration, εν γένει όλοι πλέον χρειαζόμαστε βασικές δυνατότητες επεξεργασίας 3D γραφικών και video και αυτό μας προσφέρουν Intel και AMD με τις APUs τους. Στην αλυσίδα αυτή, μάλλον το SYSmark είναι ο πιό αδύναμος κρίκος...

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.