Η Apple «συγκαλύπτει» τα κρούσματα malware στα συστήματά της!

 

Εκατομμύρια σελίδες έχουν γραφτεί online για την ασφάλεια του MacOS, του λειτουργικού συστήματος της Apple που φέρουν τα iMacs και Μacbooks. Οι ένθερμοι υποστηρικτές της εταιρείας θεωρούν ότι τα κενά ασφαλείας είναι ελάχιστα ως μηδαμινά και πάντα «ελεγχόμενα», ενώ αντιθέτως, οι πολέμιοί της πιστεύουν ότι το λειτουργικό πάσχει σε πολλά σημεία στον τομέα της ασφάλειας και οι χρήστες του κινδυνεύουν.

Η αλήθεια βρίσκεται (ως συνήθως) κάπου στη μέση. Ναι, το MacOS σαφώς δεν είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό στον κόσμο και πιθανότατα είναι λιγότερο ασφαλές από τα Windows, όμως απλά δεν έχει αναπτυχθεί αρκετό malware για να το απειλήσει σοβαρά. Τα ποσοστά μολυσμένων μηχανημάτων της Apple μέχρι πρόσφατα κυμαίνονταν πολύ κάτω από το 1% και έτσι οι χρήστες δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα (τουλάχιστον εν γνώσει τους). Όμως, η έλευση του malware ονόματι “MacDefender” έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δείχνοντας πως το λειτουργικό είναι αρκετά ευάλωτο, τόσο λόγω άγνοιας των χρηστών του, όσο και εκ κατασκευής. Τα ποσοστά μολύνσεων από το νέο malware αυξήθηκαν δραματικά πλησιάζοντας ακόμα και το 5%, ποσοστό πού αν μη τι άλλο δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο.

Την κατάσταση για την Apple επιδεινώνουν κάποια leaked εσωτερικά memos πού δημοσίευσε το ArsTechnica.com, ερχόμενο σε επαφή με έναν από τους γνωστούς “Apple Store Geniuses”, τους εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρείας πού εργάζονται στα Apple Stores. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, το MacDefender έχει ήδη προσβάλει αρκετά συστήματα και θα συνεχίσει να το κάνει, με σχεδόν το 5,8% των Macs πού αποστέλλονται για συντήρηση να ανήκουν στην κατηγορία αυτή (έναντι του 0,2% παλαιότερα). Η Apple φυσικά γνωρίζει το πρόβλημα, όμως αντί να το παραδεχθεί και να το επιλύσει, προτιμά να το αγνοεί επιδεικτικά, προτρέποντας μάλιστα τους υπαλλήλους της να κάνουν το ίδιο! Τουλάχιστον αυτό γίνεται αντιληπτό από τα memos πού δημοσίευσε το site:

Apple Internal Use Only - Issue/Investigation in Progress - Confidential Information - Do Not Disclose Externally

 

Symptoms

Customers may call AppleCare to report and issue with malware (trojan) software known as Mac Defender or Mac Security, or because they are concerned that their Mac could become infected.  The name may vary as new variants are released onto the internet.  This malware is installed from malicious websites.

Products Affected

Mac OS X 10.6, Mac OS X 10.5, Mac OS X 10.4

 

Important

Do not confirm or deny that any such software has been installed.

Do not attempt to remove or uninstall any malware software.

Do not send escalations or contact Tier 2 for support about removing the software or provide impact data.

Do not refer customers to the Apple Retail Store.  The ARS does not provide any additional support for malware.

Προφανώς η Apple θεωρεί ότι αν οι χρήστες αγνοούν το πρόβλημα, αυτομάτως εκείνο παύει να υφίσταται. Δυστυχώς γι’αυτήν, υπάρχουν αρκετοί χρήστες του MacOS πού έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνουν μόνοι τους τη διάγνωση και στα δικά τους μάτια σίγουρα όλα τα παραπάνω δεν είναι θετικά για την εταιρεία. Για όσους δεν γνωρίζουν και θέλουν να προστατευθούν από το MacDefender αλλά και πάσης φύσεως malware, η πρώτη κίνηση είναι η απενεργοποίηση της επιλογής "open safe files after downloading" στις ρυθμίσεις του Safari browser, ώστε να μην εκτελούνται αυτόματα εφαρμογές πού κατεβαίνουν από το Internet εν γνώση ή εν αγνοία σας. Αν υποψιάζεστε ή γνωρίζετε ότι έχετε ήδη προσβληθεί από το MacDefender, μπορείτε να βρείτε ένα πολύ καλό removal guide εδώ. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι χρήστες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην βασίζονται εξ’ολοκλήρου στην ασφάλεια του MacOS και στο support της Apple.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Η Apple «συγκαλύπτει» τα κρούσματα malware στα συστήματά της!”

  1. Ο/Η Kostas λέει:

    Ενδιαφέρον αρθράκι, το κακό δεν είναι η ύπαρξη του Malware γιατί απλά κανένα σύστημα δεν είναι απροσπέραστο.

    Το πρόβλημα είναι η άρνηση του κενού ασφάλειας και προφανώς το ότι δε τους ενδιαφέρει να βρούνε την λύση.

  2. Ο/Η Nicholas λέει:

    Όντως κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο και απρόσβλητο, απλά κάποια συστήματα θεωρούνται ασφαλή γιατί χρησιμοποιούνται από μικρό ποσοστό χρηστών και οι όποιοι hackers - crackers δεν ασχολούνται μαζί τους. Όταν όμως ανέβουν τα ποσοστά χρήσης τους και αρχίσουν να ασχολούνται μαζί τους, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα.