Ιανουάριος 2010 - Ιανουάριος 2011: Άλλαξε ο browser και το λειτουργικό σύστημα των επισκεπτών του www.away.gr;

Google Analytics Cake

Πριν μερικές μέρες κοιτούσα τα στατιστικά του www.away.gr στο Google Analytics και, ως άλλος Big Brother, ήθελα να δω τι λειτουργικό σύστημα προτιμούν οι χρήστες του www.away.gr και ποιος είναι ο αγαπημένος τους internet browser. Παρατηρώντας τα νούμερα και τα στατιστικά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες χρήστες ακολουθούν τα trends όταν πρόκειται για τον browser τους αλλά το λειτουργικό τους σύστημα δεν το αλλάζουν. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Το αγαπημένο λειτουργικό σύστημα που προτιμάτε είναι τα Windows με το συντριπτικό 90.76% να επιλέγει κάποια από τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Τα Windows 7 πήραν τα "σκήπτρα" από τα Windows XP καθώς τον Γενάρη του 2010 το 49.6% των χρηστών είχε εγκατεστημένα τα XP ενώ πλέον το ποσοστό έπεσε στο 38.34%. Τα 7άρια ανέβηκαν από το 24.95% στο 41.72% και πλέον είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στο www.away.gr. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα Vista ουδέποτε βρέθηκαν στην πρώτη θέση καθώς από το 24.52% έπεσαν στο 19.47%. Απ' ότι φαίνεται, η πτώση είναι σημαντική και αποδεικνύει ότι οι χρήστες τα αποφεύγουν συστηματικά.

www.away.gr operating systems stats

Οι χρήστες Linux μειώθηκαν από το 2.47% στο 1.91% ενώ οι χρήστες Mac OSX από το 7.37% του Γενάρη του 2010 έπεσαν στο 4.86%. Προσωπικά μου φαίνεται μεγάλη η πτώση, ειδικά από την στιγμή που οι πωλήσεις των iMac και των Macbook συνεχώς αυξάνονται. Η κατηγορία όμως που αξίζει ειδικής μνείας, είναι αυτή των smartphones και των tablets. Το Android 8πλασίασε το ποσοστό του από το 0.05% στο 0.41% μέσα σε έναν χρόνο. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι όμως ότι οι χρήστες του iPad αντιστοιχούν στο 0.35% ενώ έναν χρόνο πριν κυκλοφορούσαν μόνο φήμες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του. Ακόμα, δείχνει ότι το Android έχει πολύ μικρό ποσοστό εισχώρησης στην Ελληνική αγορά. Ένα στοιχείο που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 1.28% των χρηστών προτιμά το iPhone του για να σερφάρει στο Away.

Στους browsers οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι πιο μεγάλες. Έναν χρόνο πριν, κυριαρχούσε ο Firefox με ποσοστό μεγαλύτερο από 51% και τον ακολουθούσε ο Internet Explorer με 27.66%. Φέτος, η κυριαρχία του Firefox συνεχίζεται αλλά το ποσοστό του έχει μειωθεί στο 43.37% ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο browser της Google, ο Chrome με 24.87%. Αν αναλογιστούμε ότι τον Γενάρη του 2010 ο Chrome αντιστοιχούσε στο 11.27%, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά και πόσο πολύ έχουν αυξηθεί οι χρήστες του. Ο Internet Explorer της Microsoft έπεσε στην τρίτη θέση καθώς πλέον το ποσοστό του μειώθηκε στο 24.57%.

www.away.gr internet browsers stats

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στατιστικά μας δείχνουν ότι το 65% σχεδόν των επισκεπτών έχει εγκατεστημένη μία από τις 2 πιο πρόσφατες εκδόσεις του Flash Player ενώ το 81.81% έχει χρωματικό βάθος 32 bit ενώ το 16.6% έχει 24bit. Ακόμα, το 79.16% των χρηστών χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση του Firefox. Η πιο συνηθισμένη ανάλυση είναι το 1280x800 με 17.87% ενώ για την δεύτερη θέση ερίζουν το 1024x768, το 1280x1024 και το 1366x768 με 13.9%, 12.11% και 12.09% αντίστοιχα.

Πιστεύω ότι μέσα στο 2011 θα αυξηθούν οι χρήστες iPad -χάρη στο νέο iPad που φήμες λένε ότι ίσως παρουσιαστεί και.. σήμερα- αλλά και οι χρήστες Android θα συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτούς τους ρυθμούς. Ακόμα, πιστεύω ότι ο, αγαπημένος μου, Google Chrome θα καταφέρει να ξεπεράσει την "αλεπού" και να βρεθεί στην κορυφή των προτιμήσεων. Εσείς τι προβλέπετε?

Σχολιάστε >
5 σχόλια
|
Κατηγορίες:

5 απαντήσεις στο “Ιανουάριος 2010 - Ιανουάριος 2011: Άλλαξε ο browser και το λειτουργικό σύστημα των επισκεπτών του www.away.gr;”

  1. Ο/Η Dion λέει:

    Αν στον chrome μπορούσες να αποθηκεύσεις την τελευταία συνεδρία, τι καλά θα ήταν...

    • Ο/Η charistas λέει:

      Μπορείς. Αποθηκεύεται αυτόματα. Όταν τον ξανα-ανοίγεις, στη σελίδα "New Tab" κάτω-κάτω, λέει "Recently Closed". Εκεί, το 1ο αποτέλεσμα που θα έχεις είναι οι σελίδες που είχες ανοιχτές πριν κλείσεις τον Chrome. Αν δεν το βρίσκεις πες μου να δώσω screenshot.

  2. Ο/Η John Karakatsanis λέει:

    Ενδιαφέροντα στοιχεία Δημήτρη. πιστεύω κι εγώ ότι οι χρήστες iPad και tablets γενικοτερα θα αυξηθούν μεσα στο 2011 (για παράδειγμα κι εγώ αυτή τη στιγμή γράφω το σχολιο από το iPad), ενώ όσον αφορα τους browsers ο Chrome κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες, αυτό βλέπω τουλάχιστον απο φίλους και γνωστούς, και εγώ πρόσφατα ξεκινησα να χρησιμοποιώ τον Chrome ως βασικό μου browser...

    Αύριο θα κοιτάξω κι εγώ τα σχετικά στοιχεία του xblog και θα κάνω ένα ανάλογο post.

    • Ο/Η dkalo λέει:

      Tablets are the future? Θα δείξει. Εγώ πάντως αρχίζω να πιστεύω ότι το μέλλον είναι εκεί. Απλά θέλω μερικά δείγματα γραφής ακόμα..

      Περιμένω το post σου! :)