Εξαντλήθηκαν οι διευθύνσεις IPv4, έρχεται η εποχή του IPv6

"Μια δεξαμενή με περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις IP εξαντλήθηκε σήμερα το πρωί", είπε ο CEO της ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Μπορεί την Πέμπτη (3/2) να δόθηκαν οι τελευταίες διευθύνσεις IP, όμως μην ανησυχείτε γιατί το Internet θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά.

Ευτυχώς, αυτό το γεγονός είχε προβλεφθεί από το 1993, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρωτόκολλο IPv6. Σε αντίθεση με τις IPv4, που περιλαμβάνει μόνο αριθμούς, η νέα έκδοση συνδυάζει αριθμούς και γράμματα μαζί, και γι αυτό το λόγο μπορεί να υποστηρίξει μέχρι -κρατηθείτε- 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 μοναδικές διευθύνσεις! Για να σας δώσουμε μια εικόνα της διαφοράς, αν μπορούσαμε να μαζέψουμε όλες τις διευθύνσεις IPv4 σε μια μπάλα του golf, η αντίστοιχη μπάλα με τις IPv6 θα ήταν... ολόκληρος ο ήλιος.

Μερικές από τις μεγάλες εταιρείες του Internet (όπως η Facebook, η Google και η Yahoo) οι οποίες, αν τις συνδυάσουμε, έχουν 1 δις επισκέψεις κάθε μέρα, αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την υποστήριξη IPv6 στις 8 Ιουνίου. Αναμένεται πως εκείνη τη μέρα περίπου το 5% των χρηστών θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στη σύνδεση του με διάφορες ιστοσελίδες. Η υποστήριξη IPv4 θα συνεχίσει να υπάρχει, παράλληλα με την καινούργια, για μερικά χρόνια ακόμα.

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα εδώ και καιρό έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το νέο πρωτόκολλο διευσυνσιοδότησης, ενώ όσον αφορά τη χώρα μας, έχει δημιουργηθεί η Ελληνική Ομάδα IPv6, η οποία έχει αναλάβει να προωθήσει τη χρήση του.

Τελικά, οι απλοί χρήστες δεν θα καταλάβουν διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν σελίδες στο Internet. Μέχρι να γίνει η μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο, μπορείτε και εσείς να ελένξετε αν χειρίζεστε ήδη διευθύνσεις IPv6, κάνοντας ένα μικρό έλεγχο εδώ. Παρόλαυτα, αν δεν σας παρέχεται υποστήριξη από τώρα, ανήκετε στην πλειοψηφία των χρηστών.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.