OpenFund: Η δική μας ανάλυση

openfund

Τη περασμένη Τρίτη, στα πλαίσια του OpenCoffee Athens, ανακοινώθηκε από τον διοργανωτή της συνάντησης Γιώργο Τζιραλή η έναρξη του OpenFund, ενός ελληνικού seed stage Microfund το οποίο έχει σαν στόχο -σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του fund- να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση, η οποία θα τοποθετείται στον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Πως θα γίνει αυτό; Το OpenFund θα επιλέγει και θα χρηματοδοτεί πέντε νέες startup ανά τέσσερις μήνες με ένα ποσό το οποίο θα κυμαίνεται από 20.000 έως 30.000 Euro ενώ θα παρέχει πλήρη υποστήριξη, συμβουλευτική αλλά και γενικότερη, στις νέες επιχειρήσεις σε συνεργασία με αρκετούς συμβούλους οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν με το OpenFund. Σε αντάλλαγμα το OpenFund θα παίρνει το 20% της κάθε startup.

Ας πάρουμε τώρα τα πράγματα από την αρχή. Ο Γιώργος Τζιραλής ξεκίνησε τη παρουσίαση του αναφέροντας πως στην Ελλάδα οι επενδύσεις σε seed stage startup βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια επισήμανε πως αυτό το στοιχείο πρέπει να αλλάξει άμεσα. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον Γιώργο για αυτή του τη διαπίστωση. Το Away.gr είναι το πρώτο και μοναδικό -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ελληνικό online media το οποίο ασχολείται συστηματικά και με συνέπεια με το επιχειρηματικό κομμάτι του διαδικτύου στον ελληνικό χώρο. Εξ ορισμού συνεπώς έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα της ελληνικής startup σκηνής, η οποία όπως πιθανώς και εσείς να γνωρίζετε δεν είναι σε καλή κατάσταση, κυρίως λόγω της έλλειψης επενδυτικών κινήσεων. Συνεπώς το OpenFund μέχρι αυτό το σημείο νομίζω πως έχει αναγνωρίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα και προσπαθεί να κοιτάξει προς μια ρεαλιστική λύση.

Το μοντέλο του Y Combinator και "το ποσοστό"

Οι ενστάσεις ξεκινούν από τα αριθμητικά στοιχεία της προσπάθειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται σε σχέση με το OpenFund αφορά το equity stake της τάξεως του 20% το οποίο καλείται να δώσει η ενδιαφερόμενη startup στο OpenFund. Νομίζω πως το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και σχετικά ασύμφορο για τους υποψήφιους νέους επιχειρηματίες. Κατά την παρουσίαση του ο Γιώργος ανέφερε πως το OpenFund ουσιαστικά θέλει να φέρει την επιτυχημένη συνταγή των TechStars και του Y Combinator στην Ελλάδα. Το Techstars δίνει $6.000 στον κάθε founder της startup που θα επιλέξει να χρηματοδοτήσει (συνολικά η χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα $18.000) και παίρνει το 6% της νέας εταιρίας. Αντίστοιχα το -περισσότερο γνωστό στην Silicon Valley- Υ Combinator δίνει κοντά στα $20.000 σε κάθε startup για ένα ποσοστό το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 10%. Τόσο το TechStars όσο και το Y Combinator είναι δύο ιδιαίτερα γνωστά και επιτυχημένα seed stage Microfunds του εξωτερικού. Από την άλλη πλευρά το OpenFund "ζητάει" το 20% της εταιρίας που τελικά θα επιλέξει, όπως είπαμε για ένα ποσό το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 30.000 Euro. Το συγκεκριμένο ποσοστό μου ακούγεται αρκετά μεγάλο, αν λάβουμε υπόψη μας ειδικά τις παραπάνω χρήσιμες πληροφορίες για το τι ακολουθείτε από τα αντίστοιχα Microfunds του εξωτερικού. Αν το OpenFund ζητούσε ένα ποσοστό γύρω στο 10% νομίζω πως θα μιλούσαμε για ένα περισσότερο "ενδιαφέρον" deal, καθώς σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ένα στοιχείο. Aν όλα πάνε καλά μια startup η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το OpenFund θα διαπραγματευτεί στη συνέχεια και με κανονικές VC με σκοπό την συνέχιση και επέκταση της εταιρίας. Όταν θα πάνε τα παιδιά να ζητήσουν, για παράδειγμα, 1 εκ. $ από μια επενδυτική εταιρία του εξωτερικού πρέπει να θεωρήσουμε ως βέβαιο πως οι επενδυτές θα ζητήσουν ένα ποσοστό ασφαλείας για τα συμφέροντα τους, της τάξεως του 25-35%. Συνεπώς οι συγκεκριμένοι νέοι επιχειρηματίες "κινδυνεύουν" να χάσουν περίπου την μίση τους εταιρία πριν ακόμα ξεκινήσουν ουσιαστικά να την τρέχουν. Ένα το κρατούμενο.

Οι τέσσερις μήνες και η ομάδα συμβούλων

Προβληματισμό μου προκαλεί επίσης και ο χρονικός ορίζοντας των τεσσάρων μηνών, μέσα στους οποίους η επιλαχούσα startup θα πρέπει να περάσει από το στάδιο της ιδέας σε ένα προϊόν το οποίο θα μπορεί να παρουσιαστεί στους επόμενους υποψήφιους επενδυτές αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, για να "μαζέψει" χρήσιμο feedback, και να σταθεί με αξιώσεις. Οι τέσσερις μήνες μου φαίνονται λίγοι για να συμβεί κάτι τέτοιο αν και αυτό μπορεί να καταρριφθεί ως πρόβλημα στη πράξη. Τέσσερις μήνες για να κάνεις ένα πρώτο βασικό business plan, για να προχωρήσεις αρκετά στο κομμάτι της ανάπτυξης αλλά και να κάνεις μερικά εκατοντάδες meetings γεμάτα brainstorming με την ομάδα των συμβούλων του OpenFund είναι κάπως πιεσμένος χρόνος. Η οποία ομάδα πάντως μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως λαμπερή καθώς αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια και σημαντικές θέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, από τους Σωκράτη Παπαφλωράτο του TrustedPlaces.com και τον Απόστολο Αποστολάκη του E-shop.gr έως τους Χρήστο Τσάγκο της Microsoft και Γιώργο Σαλιάρη-Φασσέα της Google Greece. Η συμμετοχή αυτών τέτοιων ονομάτων στην "λίστα συμβούλων" που θα έχουν στην διάθεση τους οι startups αποτελεί μάλλον το μεγαλύτερο όπλο του OpenFund, διότι είναι κοινό μυστικό πως σε τέτοιου είδους επιχειρηματικά στάδια οι σύμβουλοι είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικοί όσο και τα χρήματα.

Εν κατακλείδι...

όπως έγραψα και στην αρχή του post ο Γιώργος και το OpenFund έχουν αντιληφθεί πως όντως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα για τις νέες startups στην Ελλάδα να βρουν λεφτά για να ξεκινήσουν. Με βάση αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε το OpenFund, το οποίο δείχνει να θέλει πραγματικά να μετρήσει τις δυνάμεις του σε πραγματικές συνθήκες και να προσπαθήσει να δώσει μια ουσιαστική χείρα βοηθείας στους υποψήφιους νέους Steve Jobs. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η προσπάθεια υποστηρίζεται από εξαιρετικούς συμβούλους. Από εκεί και πέρα τα αριθμητικά στοιχεία της προσπάθεια κάπου έχουν ένα θέμα. Ειδικά το ποσοστό το οποίο ζητάει το OpenFund με βρίσκει αρκετά αντίθετο καθώς ξεφεύγει από την λογική του seed stage. Στο ερώτημα αν η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθεί από όλους μας η απάντηση νομίζω είναι αυτονόητη. ΠΡΟΦΑΝΩΣ πρέπει να υποστηρίξουμε το OpenFund όπως μπορεί ο καθένας και στο τέλος αυτής της προσπάθειας να κάνουμε ταμείο βλέποντας τα θετικά και τα αρνητικά του. Στα τέλη του έτους που θα έχουμε λογικά και τα πρώτα δείγματα γραφής, συνεπώς θα υπάρχουν και περισσότερα σημεία προς συζήτηση.

Η παρουσίαση

Σχολιάστε >
9 σχόλια
|
Κατηγορίες:

9 απαντήσεις στο “OpenFund: Η δική μας ανάλυση”

  1. Ο/Η Apostolis Aivalis λέει:

    το ποσοστό ειναι λογικό κατ εμε για τα λεφτά + την βοήθεια που δίνουν (sorry αλλα κοστίζει περισσότερο όλο αυτο απο 20%) και στο κάτω κάτω ειναι bargain αν θελεις χρήματα τόσο ζητάμε. και σαφώς ειναι ένα ποσοστό για συζήτηση. αν παει εκει μια πραγματική δυνατή ιδέα μπορεί να το διαπραγματευτεί.

    οι 4 μήνες κατ εμέ ειναι επίσης fair. αν ο άλλος δώσει χρήματα αναμένει γρήγορα ουσία όσο αφορά την υλοποίηση του πρώτου σταδίου και αν πραγματικά μία προσπάθεια νοιάζεται να κάνει κάτι πρεπει να σηκώσει τα μανίκια και να την κάνει δουλεύοντας μέρα νύχτα. ειναι τεράστιο το κόστος παρακολούθησης startups για μεγαλύτερο διάστημα των 6 μήνων απο ένα fund και στο κάτω κάτω πολλά vcs αναμένουν αποτελέσματα στον χρόνο οπότε πάλι fair.

    σε κάθε περιπτωση ειναι πολη καλή πρωτοβουλία και την βλέπω μόνο θετικά. πολύ θετικά.

    γιατί τώρα όλοι αυτοι που γκρίνιαζαν οτι τους έλειπαν και καλά λεφτά και γι αυτο δεν προχωράνε θα έρθουν αντιμέτωποι με την προκληση και την πραγματική επιχείρηση (και δουλειά). και όλοι οι μικροί νέοι επιχειρηματίες θα έχουν το κεφάλαιο που απαιτείται να κάτσουν σπίτι τους να δουλέψουν για 1 χρόνο

    μου λειπει μονο η προοπτική για ήδη στημένες επιχειρήσεις και μεγαλύτερα σχήματα με μεγαλύτερα κόστη και μικρότερα ποσοστιαία ποσά αλλα και πάλι αυτο συζητιέται πιστεύω.

    καιρός να ξεκαθαρίσει η αγορά. μπράβο και καλή επιτυχία στην ομαδα επιτέλους κάποιος ΚΑΝΕΙ κάτι μετά απο καιρό απραξίας

  2. Ο/Η P. Loutraris λέει:

    Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλή κίνηση, αλλά με λάθος προσανατολισμό όσον αφορά την αποτίμηση του 1% κάθε start-up. Γιατί φυσικά 1% για ένα start-up που βρίσκεται ακόμα στην ιδέα δε μπορεί να αποτιμάται 1.000 Ευρώ και το ίδιο 1% ένα start-up που βρίσκεται σε προχωρημένη έρευνα και ανάπτυξη 1.500 Ευρώ, ειδικά όταν μεγάλο μέρος από τα χρήματα που θα πάρει το start-up θα κατεθυνθούν στους "συμβούλους" e-shop, Microsoft και Google.

    Άμα είναι έτσι, να σχεδιάζω και εγώ ένα λογότυπο και αντί για αμοιβή σε χρήμα να παίρνω ένα ποσοστό της start-up (κινούμενος στην ίδια λογική, από 1-5%), αλλά με αυτή τη λογική δε νομίζω να βρω start-up που να θέλει να τη "χρηματοδοτήσω"...

  3. Ο/Η Alexandros Argyriou λέει:

    Μιας και δεν έχω πει πουθενά αλλού τη γνώμη μου για το open fund, ορμώμενος από το post του Δημήτρη, λέω να το κάνω εδώ.

    Αρχικά να πω ότι το βρίσκω πάρα πολύ καλή προσπάθεια (αναφέρομαι στην προσπάθεια και όχι στους όρους κλπ). Είναι καλό που αρχίζουν να κινούνται τα πράγματα.

    Σε ότι αφορά τη λογική του open fund, πιστεύω ότι απευθύνεται σε εταιρείες που μπορούν να βγάλουν γρήγορα ένα προϊόν ή τουλάχιστον να δουν αν στέκει αυτό που θέλουν να βγάλουν και να φτιάξουν ένα σύντομο BP, έτσι ώστε να έχουν κάπου να βασίζονται και να δούν αν και τα οικονομικά τους "στέκουν". Σίγουρα δεν πιστεύω ότι στο 4μηνο θα μπορεί να βγεί κάτι το οποίο θα πέσει στην αγορά, για να δούμε τι προοπτικές μπορεί να έχει. Αλλά δε νομίζω ότι είναι και αυτός ο στόχος. Ένα μεγάλο παράδειγμα του Y combinator, είναι το scribd, που είδαν αν μπορεί τελικά να βασισθεί κάπου η ιδέα που είχαν, έφτιαξαν και ένα BP και πήραν fund μετά.

    Σε ότι αφορά τα 20-30Κ, νομίζω ότι είναι ένα υπερβολικά καλό ποσό για Ελλάδα, βάσει αυτών που προανέφερα. Το Y combinator δίνει $20K και αναλογισθείτε ότι ο βασικός μισθός για έναν απλό back-end developer είναι 6Κ το μήνα (για San Francisco πάντα).

    Αναφερόμενος στους consultants τώρα, αν και υπάρχουν άνθρωποι μέσα που εκτιμώ πάρα πολύ και έχει τύχει να συνεργάζομαι ήδη με κάποιους και τους θεωρώ πραγματικά αξιόλογους(!), δεν ξέρω κατά πόσο θα βγεί άκρη με τόσους πολλούς και πόσο θα ασχοληθεί ο καθένας, με το να κοιτάξει τις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας και να προτείνει πράγματα. Το μόνο που βλέπω ως καλή πρόκληση, είναι τα connections που μπορεί να έχει και να φέρει έκαστος (τα οποία υποθέτω ότι είναι αρκετά), έτσι ώστε να δικτυωθεί η εταιρεία.

    Για το ποσοστό τώρα, που έχει γίνει αρκετή κουβέντα. Αν αναφερόμαστε σε εταιρείες οι οποίες δεν έχουν καν BP και Financial projections και δεν ξέρουν καν αν η ιδέα τους μπορεί να υλοποιηθεί, το 20% είναι reasonable. Για ιδέες όμως που έχουν ένα οικονομικό πλάνο και γνωρίζουν τι πάνε να κάνουν και πως, νομίζω ότι το 20% είναι υπερβολικό και δε θα οδηγήσει κάπου. Μιλάμε για διαφορετικό ρίσκο στις δύο αυτές περιπτώσεις και τελείως διαφορετική αποτίμηση της εταιρείας.

    Γενικά είμαι θετικός στην ιδέα και θα την υποστηρίξω (όχι με το να ζητήσω fund :P), αλλά θα περιμένω να δω τους όρους που θα δημοσιεύσουν. Για παράδειγμα, πόσες θέσεις στο board ζητάνε, τι vesting δίνουν στους founders και άλλα πολλά, τα οποία δε θα τα αναφέρω ακόμη. Νομίζω ότι εκεί κρύβεται όλη η σημασία κι εκεί θα κριθεί αν πρόκειται για κάτι καλό.

    @ Aivalis: Η λογική του ότι εμείς έχουμε τα χρήματα και τόσο ζητάμε και αν θέλεις έλα, είναι αυτή που μας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο στην Ελλάδα. Είναι άσχημο να βλέπω εσένα να γράφεις κάτι τέτοιο ;)

    Αυτά είχα να πω, back to work. CU around!

  4. Ο/Η George Tziralis λέει:

    Κατ' αρχάς ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την κάλυψη, επίτρέψτε μου να αναφέρω κάποια περιορισμένης έκτασης σχόλια, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες και επιχειρήματα θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα οσονούπω.

    Αρχικά, αναφορικά με το σχόλιο του P. Loutraris, θα ήθελα να καταστήσω σαφές πως οι σύμβουλοι του Open Fund δεν θα λαμβάνουν αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρέχουν στις εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις.

    Όσον αφορά το σφικτό του διαστήματος, αυτό είναι σαφές πως γίνεται εσκεμμένα και εκ προμελέτης. Οι 4 μήνες είναι διάστημα ικανό για μία ομάδα 2-4 ατόμων που είναι αφοσιωμένη αποκλειστικά στο εν λόγω project (η αποκλειστική ενασχόληση, μας αρέσει να το περιγράφουμε ως 150%, αποτελεί προΥπόθεση επιλογής) να μετατρέψει την αρχική ιδέα τουλάχιστον σε λειτουργικό πρωτότυπο, ή κατά προτίμηση να έχει ήδη λανσάρει την εφαρμογή σε περιορισμένο ή μη αριθμό χρηστών. Συγκρατείστε ότι ενδιαφερόμαστε για προϊόντα με σχέση με λογισμικό και το διαδίκτυο, νομίζω πως συμφωνούμε ότι αυτό ειδικά σήμερα είναι εφικτό, ενώ αν μία πρόταση δεν μπορεί να καταστεί λειτουργική σε αυτό το παράθυρο χρόνου, μάλλον δεν είναι η ιδανική υποψήφιος για το Open Fund.

    Προχωρώντας στα περί "μεριδίων", προσωπικά θεωρώ ότι η εστίαση σε αυτά και μόνο είναι μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση. Και αυτό γιατί η χρηματοδότηση που λαμβάνει μία επιλεγμένη πρόταση είναι μάλλον το λιγότερο σημαντικό από τα οφέλη, τουλάχιστον έτσι το αντιμετωπίζουμε εμείς και σε αυτή την κατεύθυνση διαμορφώνεται η όλη προσπάθεια. Εν τέλει μιλάμε για προσπάθειες πολύ αρχικού σταδίου (με δυνητικά εξαιρετική αξία και σίγουρα εξαιρετικό ρίσκο), σε μία αγορά αρκετά ανώριμη (για παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων, οι επιχειρηματίες δεν έχουμε κατανοήσει πως άντληση χρηματοδότησης συνεπάγεται αυτόματα παραχώρηση ελέγχου, σε κάποιο βαθμό), όπου το Open Fund αναλαμβάνει όχι να χρηματοδοτήσει και να λειτουργήσει ελεγκτικά ως επενδυτής, αλλά να συνδιαμορφώσει και να λειτουργήσει ως συνεργάτης, αν θέλετε ως ένα βαθμό συνιδρυτής. Με αυτό τον τρόπο, παρέχοντας στον κάθε επιχειρηματία τα αναγκαία (συμβουλές, τεχνογνωσία, επαφές, απλοποίηση διαδικασιών, και, τέλος, ένα στοιχειώδες ποσό χρημάτων) για να αφοσιωθεί στην προσπάθειά του αυτή για 4 μήνες (και μόνο αυτά), φιλοδοξεί να προσδώσει στην κάθε προσπάθεια σημαντική αξία, και αντιστοίχως να λάβει τα οφέλη από την αποτίμηση που θα καταφέρει καθεμιά από τις προσπάθειες αυτές από τη λήξη της όλης διαδικασίας και μετά.

    Είναι ήδη αργά και με περιμένουν λιγότερες από 4 ώρες ύπνου, στη διάθεσή σας για περισσότερα :)

  5. Ο/Η P. Loutraris λέει:

    @G. Tziralis: Γιώργη, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια... εγώ δεν είπα ότι οι σύμβουλοι ως άτομα θα αμοίβονται, αλλά προφανώς θα κοιτάξουν να προωθήσουν τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται (οι της Microsoft θα προτείνουν αγορά λογισμικού της Microsoft, οι του e-shop αγορά υπολογιστών από το e-shop, οι της Google αγορά διαφημιστικών υπηρεσιών από τη Google κ.ο.κ.)... ενδεχομένως με κάποια έκπτωση, αλλά πάντως το κάθε start-up αν θα αφηνόταν ανεπηρρέστο, ενδεχομένως να επέλεγε άλλους συνεργάτες.

    Με βάση λοιπόν αυτά που γράφεις, μιλάμε για ένα εύρος προτάσεων που κυμαίνονται από το στάδιο της ιδέας (χωρίς καν business plan, έστω και σε πρωτόλειο) που για να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν μπορεί να απαιτούνται πολλές εργατοώρες (και για τις οποίες ούτε ο χρόνος των 4 μηνών επαρκεί, ούτε και τα 20-30 χιλιάρικα) μέχρι start-ups που βρίσκονται στο στάδιο του debugging, όπου στο τέλος - τέλος μια λύση τύπου openfund ελάχιστα χρήσιμη θα τους είναι (για πολλούς λόγους, αλλά οποιοσδήποτε developer καταλαβαίνει τι εννοώ).

    Τέλος τα όσα γράφεις περί μεριδίων, είναι η απλή μέθοδος της μετάθεσης του σημαντικού, από το μερίδιο (που είναι το σημαντικό για κάθε start-up) στη λογική της παραχώρησης (που είναι το σημαντικό για το open fund).

    Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι καλή η σκέψη και η πρόθεση, αλλά στην υλοποίηση κάπου χάθηκε ο δρόμος... Προσωπικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μια επανεκτίμηση του όλου σχεδίου και των κριτηρίων του, αλλά σε κάθε περίπτωση, it's your business, not mine!

  6. Ο/Η George Tziralis λέει:

    @Loutraris Ομολογώ ότι μάλλον δεν καταφέρνω να παρακολουθήσω το συλλογισμό σου, σίγουρα κάποιες εκφάνσεις αυτού, ωστόσο επέτρεψέ μου να παραθέσω κάποια σχόλια. Το επιχείρημα ότι "ο Χ σύμβουλος θα ασχοληθεί με την προώθηση των προΙόντων της Υ εταιρείας του" μου μοιάζει ελλειπές, μάλλον κάποιος σε αυτό το επίπεδο έχει περισσότερο αποδοτικούς τρόπους να προψθήσει τα προϊόντα της εταιρείας του, από τα να χάνει σημαντικό χρόνο για την συμβουλευτική εκκολαπτόμενων επιχειρήσεων, επίσης η απόλυτη υιοθέτηση της προσέγγισής σου θα οδηγούσε στην απόρριψη οποιουδήποτε συμβούλου έχει ενεργή συμμετοχή στην αγορά (για να μην "επηρεάζει" αποφάσεις αγοράς των start-ups), πράγμα που θεωρώ ότι συμφωνούμε πως δεν είναι επιθυμητό. Επίσης, η λογική "ικανής αποζημίωσης για Ζ αριθμό εργατοωρών" μάλλον δεν συνάδει με την κουλτούρα μίας start-up, κατ' επέκταση και του Open Fund. Μπορώ τέλος να αναφέρω πολλούς λόγους που καθιστούν χρήσιμη τη συμμετοχή μίας start-up στο "στάδιο του debugging", μεταξύ αυτών το κρίσιμο κομμάτι του business development.

  7. Ο/Η P. Loutraris λέει:

    Γιώργο, όταν γράφεις ότι "κάποιος σε αυτό το επίπεδο έχει περισσότερο αποδοτικούς τρόπους να προψθήσει τα προϊόντα της εταιρείας του, από τα να χάνει σημαντικό χρόνο για την συμβουλευτική εκκολαπτόμενων επιχειρήσεων", να υποθέσω ότι δεν το έχεις δει να συμβαίνει ποτε; Γιατί προσωπικά, το έχω δει να συμβαίνει δεκάδες φορές και μάλιστα με δύο από τις τρεις εταιρείες που αναφέρθηκαν. Δεν λέω πηγαίντε στο άλλο άκρο (αποκλεισμός κάθε συμβούλου που βρίσκεται στην αγορά), αλλά όταν ξέρεις ότι συγκεκριμένοι σύμβουλοι έχουν συγκεκριμένη συμπεριφορά, τουλάχιστον δεν τους βάζεις στα πρώτα ονόματα.

    Τώρα, όσον αφορά την αμοιβή για τον αριθμό εργατοωρών κάθε developer, προφανώς δεν αναφέρομαι σε αυτό όταν λέω ότι ούτε ο διαθέσιμος χρόνος, ούτε τα διαθέσιμα χρήματα από το openfund επαρκούν. Αρκεί να αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο η διαδικασία κατάθεσης διεθνούς patent application (και θα συμφωνήσεις ότι οποιοδήποτε developer κατασκευάζει software ή εφαρμογές οποιουδήποτε είδους που αξίζει τον κόπο από εμπορική άποψη, πρέπει να καταθέσει αίτηση για διεθνή πατέντα, όχι μόνο για την Ψωροκώσταινα), κοστίζει πάνω από 14.000 Ευρώ και αυτό μόνο για τις 8-10 βασικές αγορές. Και φυσικά, στο στάδιο του debugging, η οποιαδήποτε ομάδα έχει κάνει το development, μπορεί πολύ εύκολα να πουλήσει το προϊόν της σε κάποια εταιρεία λογισμικού, χωρίς να προχωρήσει στην περιπέτεια του business development. Να σου θυμίσω ότι πολλές άκρως επιτυχημένες εφαρμογές (όπως για παράδειγμα το Photoshop) ξεκίνησαν την πορεία τους έτσι ακριβώς.

    Στο τέλος - τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των seed capital funds έχει σαν στόχο την υλοποίηση της ιδέας, ή έστω το ξεκίνημα της υλοποίησης της ιδέας και υπό αυτή τη λογική υπάρχει ο αυξημένος κίνδυνος της επένδυσης από την πλευρά του κάθε fund: να απομειωθεί δραματικά το ποσοστό του στην εκάστοτε start-up, μέχρι να φτάσει το προϊόν στην αγορά. Πιστεύω ότι ο δρόμος για το open fund χάθηκε κάπου εκεί: προσπαθείτε με τα 20-30 χιλιάρικα να φτάσετε το προϊόν στην αγορά σε 4 μήνες. Στην μία περίπτωση (στάδιο ιδέας), αυτό είναι σπάνια εφικτό και στην άλλη (στάδιο debugging) το κόστος/απόδοση της συμμετοχής του open fund στην start-up είναι τεράστιο για τον developer σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις που έχει στη διάθεσή του.

    Φιλικά,

    Π. Λουτράρης

  8. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @P. Loutraris

    Όπως έγραψα και στο post συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν πως οι 4 μήνες είναι λίγοι, ωστόσο το κομμάτι του συλλογισμού σου που αφορά τους συμβούλους νομίζω πως είναι σχετικά ακραίο. Δεν είναι απαραίτητο οι άνθρωποι της Microsoft να προωθήσουν το Bizspark στις startup οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το OpenFund, όπως δεν είναι απαραίτητο οι άνθρωποι του E-shop να προωθούν υπολογιστές της εταιρίας τους. Δεν νομίζω ότι το E-Shop θα "σωθεί" αν πουλήσει 10 υπολογιστές και 4 laptop σε 4 startups. Συνεπώς νομίζω πως οι σύμβουλοι θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα από τις πολιτικές των εταιριών στις οποίες εργάζονται.

    @ George Tziralis

    Γιώργο συμφωνώ πως επενδύσεις σε αυτό το στάδιο για τα ελληνικά δεδομένα έχουν μεγάλο ρίσκο και πως οι επενδυτές πάντα επιθυμούν ένα σχετικό έλεγχο πάνω στην επένδυση τους, ωστόσο ακόμα θεωρώ πως η σχέση κεφαλαίου-ποσοστού δεν είναι πολύ ισορροπημένη. Νομίζω πως θα ήταν το ίδιο ουσιαστικός ο έλεγχος που θα είχε το OpenFund πάνω σε μια startup αν είχε το 10% της. Είναι προφανές ότι μια startup θα θελήσει να έρθει στο OpenFund περισσότερο για την εμπειρία, τις γνωριμίες και τις συμβουλές πάρα για τα χρήματα. Συνεπώς εξ ορισμού οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν μια ουσιαστική σχέση "εξάρτισης" με το OpenFund. To 20% τους στερεί όπως έγραψα και στο post ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τα μελλοντικά τους επενδυτικά σχέδια.

  9. @Loutraris Νομίζουμε ότι η συνεισφορά που θα έχουμε σε κάθε νέα startup θα είναι αρκετά παραπάνω από τη σχεδίαση ενός logo. Δεν είμαστε μπακάληδες για να ανταλλάσουμε ποσοστά με υπηρεσίες, αλλά partners οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις νέες επιχειρήσεις που θα προκύψουν -- με κάθε τρόπο.
    Για το 2ο τώρα σχόλιο, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι παρέχοντες πόρους -προς τιμήν τους- δεν έχουν λόγο για το τι θα φιλοξενήσουν ούτε έχουν ζητήσει κάποιες συμφωνίες προώθησης. Ομοίως για τους συμβούλους.
    Επίσης σαν developer που είμαι κατά βάση και εγώ, κοιτάζοντας e-services αυτού που λέμε popular web, δεν μπορώ να φανταστώ ποιο project μπορεί να πάρει πάνω από 4 μήνες.
    Αν κάνεις develop για εταιρεία και σκαλώνεις σε απαιτήσεις που αλλάζουν κάθε εβδομάδα, το υποχρεωτικό multitasking που εμφανίζεται στην Ελλάδα, το manual για μια γραμματέα που βάζει blanco στην οθόνη, και τις περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω (http://www.dotnetzone.gr/cs/blogs/zaxarias/), οκ. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περιγράφουμε εμείς.
    Μια πατέντα λογισμικού στις ΗΠΑ κοστίζει 2-5k $ σε επώνυμα γραφεία, και υπάρχουν και πιο οικονομικές λύσεις. Στην ΕΕ (EPO) αρκετά λιγότερο γιατί δεν έχει και ιδιαίτερη αξία για αποζημιώσεις. Επίσης το 2ο σε καλύπτει από νομικές διεκδικήσεις εντός χωρών ΕΕ. Σε άλλες περιοχές δε θεωρούμε κρίσιμο το να κατοχυρωθεί IP είτε γιατί δεν υπάρχει πραγματική εξασφάλιση, είτε γιατί υπάρχει ο όρος 'πρώτης υλοποίησης' που αργότερα (και με ομολογουμένως πολύ μεγαλύτερο κόστος) μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του εφευρέτη.

    @Aivalis @Argyriou Δεν προσεγγίζουμε σε καμία περίπτωση το θέμα σαν "τόσα θέλω κι αν σ' αρέσει" . Η ανάθεση ποσοστών προκύπτει με απλά μαθηματικά που εξετάζουν τη βιωσιμότητα του Openfund, όχι με απληστία. Είναι στατιστικά απίθανο να καταφέρουμε κάτι αξιόλογο εάν πειράξουμε τους αριθμούς, εκτός και αν αρχίσουμε να καίμε δημόσιο χρήμα.
    Θα έλεγα ότι εφόσον δεν τρέχουμε πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ, το deal που προσφέρουμε είναι όπως είναι γιατί δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

    @Argyriou @Dimitris Kalavros-Gousiou Οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν τον έλεγχο της νέας επιχείρησης. Αφαιρούμε κάποια δικαιώματα για τα οποία χρειάζεται ομοφωνία, όπως πρόταση αλλαγής καταστατικού, πτώχευση, πώληση μεριδίων (πράγμα που δεσμεύει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τους επενδυτές μας και εμάς) καθώς και κάποια άλλα που αφορούν ξόδεμα χρήματος πάνω από ένα όριο.
    Πρέπει να γίνει σαφές πάντως ότι η κοινή πρακτική στο εξωτερικό σε Round A είναι να παραδίδονται τα δικαιώματα διαχείρισης στον επενδυτή, καθώς επίσης και το δικαίωμα drag along. Το 1ο δεν το κάνουμε και ελπίζουμε να μην συμβεί ούτε στον αντίστοιχο γύρο εδώ. Το 2ο επίσης δεν το κάνουμε και νομίζω ότι είναι όρος-κλειδί στο να δει κάποιος ότι η πρότασή μας είναι δίκαιη.
    Το ότι έχουμε (αθροιστικά) το 20% δε λέει και πολλά πράγματα από νομική σκοπιά σε αυτόν που έχει το 80% και για να το θέσω απλά, αν είναι πραγματικά αφοσιωμένος στο να μας κάνει ζημιά εξαντλώντας τα όρια του νόμου, θα το καταφέρει.

    @Dimitris Kalavros-Gousiou Νομίζω ότι ο @Loutraris αναφέρεται στο σενάριο όπου κάποιος πουλάει πολλές υπηρεσίες σε 15 startups το χρόνο, που αντικειμενικά δεν είναι και άσχημο deal αν αγνοήσουμε πόσο μεγάλο είναι ήδη το e-shop. Από τη άλλη ως τώρα μαζεύουμε δεσμεύσεις για δωρεές υπηρεσιών χωρίς να έχει ζητήσει κάποιος sales reference, το οποίο ούτως ή άλλως δε θα δίναμε.
    Επιμένω ωστόσο στο ότι το 20% είναι λελογισμένο. Και για τους λόγους που ανέφερα, αλλά και γιατί το έχουμε παιδέψει πάρα πολύ με υποψήφιους επενδυτές επομένων γύρων.

    Κλείνοντας, θέλω να είναι σαφές ότι εάν πριν 2 χρόνια είχα την προσφορά αυτή για δική μου επιχείρηση, θα την έπαιρνα.