Ένοχη Η Samsung Για Δύο Πατέντες, Καλείται Να Πληρώσει Μόλις $119,6 Εκατ.

apple-vs-samsung

Η δεύτερη μεγάλη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Apple και την Samsung φτάνει στο τέλος της. Σήμερα τα ξημερώματα οι ένορκοι βρήκαν ένοχη την Samsung για 2 από τις 5 πατέντες για τις οποίες κατηγορούνταν. Αυτό που καλείται να πληρώσει στην Apple δεν ξεπερνάει τα 120 εκατομμύρια, ένα ποσό κατά πολύ λιγότερο από τα $2,2 δις που ζητούσε αρχικά η εταιρεία από το Cupertino.

Παράλληλα να σημειώσουμε πως και η Apple βρέθηκε ένοχη για 1 από τις 2 πατέντες για τις οποίες κατηγορούνταν. Λόγω αυτού η Samsung θα κερδίσει $158.400 από τα συνολικά $6,2 εκατομμύρια που ζητούσε.

Ένοχη η Samsung για δύο από τις πέντε πατέντες

Οι ένορκοι θεώρησαν πως η πατέντα ‘647, η οποία έχει σχέση με την αναγνώριση δεδομένων όπως τηλεφωνικοί αριθμοί ή emails μέσα σε μηνύματα, παραβιάζεται από όλα τα smartphones της Samsung. Για την πατέντα ‘721, όπου βασίζεται το “slide to unlock”, αποφασίστηκε πως κάποιες συσκευές την παραβιάζουν, ενώ κάποιες άλλες όχι. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά για τις εμπλεκόμενες πατέντες εδώ.

Ο δικαστής εντόπισε μια παράλλειψη από τη μεριά των ενόρκων στην αποζημίωση που σχετίζεται με το Galaxy S II, αφού ενώ βρήκαν πως υπάρχει παραβίαση δεν συμπεριέλαβαν κάποιο ποσό. Έτσι θα επιστρέψουν ξανά τη Δευτέρα προκειμένου να καθορίσουν το ύψος της αποζημίωσης. Αυτή δεν θα επηρεάσει σημαντικά το τελικό ποσό, αφού τα $99 από τα $119,6 εκατομμύρια της σημερινής απόφασης προέρχονται από μια πατέντα την οποία δεν παραβιάζει η συγκεκριμένη συσκευή.

Update - Τρίτη 6/5:

Κάτι περισσότερο από δύο ώρες χρειάστηκαν οι ένορκοι για να καθορίσουν το τελικό ύψος της αποζημίωσης. Πρακτικά αυτό παραμένει το ίδιο, στα $119,6 εκατομμύρια. Ο λόγος είναι πως παρόλο που αυξήθηκε το ποσό για κάποια προϊόντα (βλέπε Galaxy S II), οι ένορκοι αποφάσισαν να μειώσουν το αντίστοιχο ποσό σε κάποια άλλα προϊόντα. Έτσι το συνολικό άθροισμα παρέμεινε σταθερό.

Τελικά ποιος νίκησε;

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως η Apple βγαίνει νικήτρια από τη συγκεκριμένη μάχη. Αυτό δείχνει πως πιστεύει και η ίδια αν κρίνουμε από την δήλωση που ακολουθεί:

We are grateful to the jury and the court for their service. Today’s ruling reinforces what courts around the world have already found: that Samsung wilfully stole our ideas and copied our products. We are fighting to defend the hard work that goes into beloved products like the iPhone, which our employees devote their lives to designing and delivering for our customers.

Αν όμως ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στους αριθμούς, θα δούμε πως ίσως τα πράγματα να είναι και διαφορετικά.

Στην προηγούμενη δίκη ανάμεσα στις δύο εταιρείες η κορεάτικη πλευρά είχε κληθεί να πληρώσει ένα ποσό κοντά στο $1 δις (το οποίο βέβαια αργότερα η δικαστής Koh έριξε στα $600 εκατομμύρια). Σήμερα καλείται να πληρώσει μόλις $120 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται πως τα δικαστικά έξοδα της Apple από τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέργονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Συνεπώς το κέρδος για την εταιρεία θα είναι ακόμα πιο μικρό.

Θα λέγαμε λοιπόν πως το παρακάτω σχόλιο ενός ανθρώπου που παρακολουθούσε την υπόθεση μέσα από την αίθουσα είναι αρκετά εύστοχο:

[via, via] [image via]

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.