Ντετέκτιβ Στις Ζωές Των Άλλων

animals-01

Το να ψάχνουμε, να ερευνούμε και να βρίσκουμε απαντήσεις σε όσα υπάρχουν μέσα μας και μας «τρώνε» είναι μια λειτουργία βαθιά εγκατεστημένη στo DNA μας, στον εγωιστικό χαρακτήρα μας, στον τρόπο που αναπτυσσόμαστε και που δραστηριοποιούμαστε. Είναι ανάγκη και διαδικασία επιβίωσης: συναισθηματικής, εγκεφαλικής, κοινωνικής, ερωτικής, επαγγελματικής, οργανικής. Οι απαντήσεις, η εξάλειψη των κενών, η εξόντωση της παραμικρής ανασφάλειας και η ισορροπία είναι σημαντικές μεταβλητές για να θεωρούμαστε λογικοί.

Λεπτά θέματα, εσωτερικές διεργασίες και απωθημένα έχουμε όλοι. Πολλοί δεν τα αντιλαμβάνονται ή δεν τα ψάχνουν και τα αγνοούν ακόμα και όταν αυτά βρίσκουν εκφράσεις στις αποφάσεις τους, τις ενέργειές τους, το χαρακτήρα τους.

Το ψάξιμο του εσωτερικού μας κόσμου, αυτού που δυσκολευόμαστε να αντικρίσουμε μερικές φορές και οι ερωτήσεις προκύπτουν σε όσους έχουν τη νοημοσύνη να ψάξουν τον εαυτό τους. Και τότε θέλουμε απαντήσεις.

Όταν πεινάμε, βρίσκουμε απάντηση στο φαγητό. Όταν διψάμε, βρίσκουμε την απάντηση σε κάτι υγρό. Όταν τσακωνόμαστε, με φίλους βρίσκουμε την απάντηση σε συζητήσεις και αναλύσεις, σε επανασύνδεση ή διακοπή των σχέσεων. Όταν έχουμε ανασφάλειες, βρίσκουμε τις απαντήσεις στη δικαιολόγηση γεγονότων, στο βόλεμα, στο ξεβόλεμα, στο φταίξιμο άλλων, στις ενοχές, στην καταμέτρση των αιτίων ή σε ελαφρυντικά.

Όταν δημιουργείται μια συναισθηματική σύνδεση ή απόσταση ή κενό, αντί να ψάξουμε μέσα μας – μια διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη – αρκούμαστε στις πιο επιφανειακές, εύκολες και βολικές λύσεις. Βρίσκουμε απαντήσεις στις υποσχέσεις, στα λόγια, στην υποστήριξη από τρίτους, στο comfort zone, ή στη διεκδίκηση του comfort zone μας ή βρίσκουμε απαντήσεις στη συστηματική παρακολούθηση των «σημείων των καιρών». Και σήμερα, τα σημεία βρίσκονται στα κανάλια επικοινωνίας μας: το τηλέφωνο, τα μηνύματα, τα mail, τις επαφές και τα social media.

«Οι ζωές των άλλων»

Για πολλούς ευνόητους λόγους, σήμερα όλοι μπορούμε να μετατραπούμε με λίγα μόνο κλικ σε ντετέκτιβ. Ντετέκτιβ στις ζωές των άλλων. Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι το ονομάζουν cyber stalking ή online stalking, άλλοι το ονομάζουν θέλω να ξέρω τι παίζει κάποιοι το ονομάζουν «βολτάρω για την ενημέρωσή μου σε συγκεκριμένα προφίλ, για συγκεκριμένους λόγους, με συγκεκριμένες υποψίες, σε όλες τις online πλατφόρμες, 24/7».

Το θέμα δεν βρίσκεται μόνο στο stalking. Το θέμα είναι πως οι χρήστες που «κρυφοκοιτάνε» θεωρούν πως ό,τι γίνεται στα προφίλ αυτών που τους ενδιαφέρουν, τους αφορά άμεσα. Τα πάντα έχουν διπλά νοήματα. Όλα γράφονται γι’ αυτούς. Η κάθε κίνηση αναλογεί σε στρατηγική ψυχρού πολέμου. Υπάρχει στον εγκέφαλο τους μια τρελή συνωμοσία την οποία βιάζονται να δικαιώσουν.

New Picture (2)

Δεν θα με ξανακερδίσεις παρακολουθώντας με

Τα προφίλ που παρακολουθούνται αφορούν συνήθως πρώην ή νέους ερωτικούς παρτενέρ. Αν έχεις χωρίσει κοιτάς, αν σε άφησαν κοιτάς, αν σε ενδιαφέρει ένα άτομο είτε το ξέρει – είτε δεν το ξέρει, κοιτάς. Ο online ντετέκτιβ παρακολουθεί το προφίλ του ενδιαφερόμενου ατόμου, όλες τις κινήσεις του αλλά και όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα με τα οποία συναναστρέφεται. Η συναισθηματική εκτόνωση μέσω online παρακολούθησης δεν σταματά απαραίτητα στο κοίταγμα. Πολλές φορές έπεται συνέχεια με συρροή μηνυμάτων, ένταση φωνής, ενοχλήσεις, ανακρίσεις, καυγάδες εναντίον αυτού που τόλμησε να κάνει κάτι «ενοχοποιητικό».

Δεν θα με καταστρέψεις παρακολουθώντας με

Ένα δεύτερο κύριο ζευγάρι σχέσης που φαίνεται να σκιαγραφείται στη διαδικτυακή παρακολούθηση είναι αυτή ανάμεσα σε εχθρούς και αντίζηλους. Οι εχθροί τους οποίους αποφασίζει ο «ντετέκτιβ» να παρακολουθήσει είναι πραγματικοί ή φανταστικοί. Συνήθως στοχοποιούνται πρόσωπα με τους οποίους οι ίδιοι αρέσκονται να συγκρίνονται και να βρίσκουν νόημα στη ζωή τους, επιχειρήματα για να γκρινιάξουν ή να αντεπιτεθούν.

Γυναίκες παρακολουθούν άλλες γυναίκες, ανταγωνιστές κρυφοκοιτάζουν με μανία όσα λέει η αντίθετη πλευρά, πλακωμένοι φίλοι μπαίνουν στη διαδικασία «πηγαδάκι και ψίθυροι» σε τρίτους που έχουν διαπροσωπικές επαφές κ.ο.κ.

New Picture

Η λύση είναι σε σένα, όχι στους άλλους

Οι διαδικτυακοί κατάσκοποι δεν έλαβαν ένα απλό κριτήριο υπόψη τους: Ότι αν τα άτομα που παρακολουθούν το υποψιάστηκαν ή το γνωρίζουν τότε ή θα προσέχουν τα νώτα τους ή θα τους «δουλεύουν», θα τους μεταχειριστούν όπως αυτοί το επιθυμούν με αποτέλεσμα να τους μετατρέψουν σε κορόιδα. Όλοι έχουμε στο DNA μας τη στρατηγική και αν θέλουμε να αποφύγουμε κάτι θα το αποφύγουμε με κάθε τρόπο. Είναι αδιέξοδο να προσαρμόζουμε την καθημερινότητά μας γύρω από την online ζωή του άλλου.

Είναι κρίμα που αναλωνόμαστε και περιπλανιόμαστε από προφίλ σε προφίλ αντί να συνειδητοποιήσουμε πως, τελικά, το όλο θέμα έχει να κάνει με εμάς. Η λύση δεν βρίσκεται στα δεδομένα των άλλων και τις κινήσεις τους.

Εκεί μέσα δεν θα βρούμε τα κόμπλεξ μας, τις αδυναμίες, τα λάθη, την ανωριμότητα, την ανασφάλεια μας. Αντί να ψάξουμε πρώτα εμάς, εκλιπαρούμε για συμπόνια και συμπαράσταση. Αντί να προχωρήσουμε, κολλάμε. Αντί να «κοιτάμε τη δουλειά μας» - κοιτάμε των άλλων. Το online προφίλ του άλλου είναι ένα βολικό καταφύγιο, ένα άλλοθι για να μην δούμε την αλήθεια.

Το θέμα είναι να παραδεχτούμε την ευθύνη μας. Έτσι, να απαλλαγούμε από δραστηριότητες που μας στερούν την αξιοπρέπεια μας και μας βάζουν πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της αυτολύπησης.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.