Πως Το Facebook Δημιούργησε Τα Νέα Emoticons

matt-jones-facebook-emoticons-01

Σίγουρα θα έχεις προσέξει τα νέα, ομολογουμένως μεγάλα, emoticons που συναντάμε στο Faceboook. Αυτό που δε γνωρίζεις όμως είναι πως αυτά τα emoticons δημιουργήθηκαν χάρη στο συνδυασμό της ψυχολογίας ως επιστήμης και της ίδιας της Pixar.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι μηχανικοί του Facebook ανέλυαν τα προβλήματα που ανέφεραν οι χρήστες σχετικά με αυτό. Παρατήρησαν πως για πολλά από αυτά δεν χρειάζονταν να κάνει κάτι το ίδιο το Facebook, αλλά στην πραγματικότητα μπορούσαν να λυθούν από τους ίδιους τους χρήστες. Πολλοί για παράδειγμα θέλουν να μπορούν να κάνουν κάτι όταν ένας φίλος τους ανεβάζει μια φωτογραφία η οποία δεν τους αρέσει ή όταν ένας άλλος φίλος τους γράφει κάτι που τους ενοχλεί.

Εκείνη την περίοδο ο Arturo Bejar, μηχανικός στο Facebook, είχε γνωρίσει τον Dacher Keltner, έναν καθηγητή ψυχολογίας στο UC Berkeley, ο οποίος μελετάει τα συναισθήματα και πως αλληλεπιδρούν τα μέλη μιας κοινωνίας μεταξύ τους. Στις αρχές του 2012 άρχισαν να συνεργάζονται και να μελετούν πως η έρευνα που έχει κάνει ο Keltner μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως τα παραπάνω.

facebook-emoticon-02

"Ευγνωμοσύνη"

Συχνά το απλό κείμενο δεν είναι αρκετό για να δώσει στον άλλο να καταλάβει το τι νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Οι λέξεις από μόνες τους μπορεί να είναι διφορούμενες. Έτσι αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε απλά emoticons, όπως το :), το :P ή το :|. Στο Facebook παρατήρησαν σχεδόν αμέσως πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί emoticons για να ζητήσει για παράδειγμα από ένα φίλο του να κατεβάσει μια φωτογραφία που τον ενοχλεί, οι πιθανότητες να το κάνει είναι περισσότερες από ότι όταν το ζητάει μέσα από απλό κείμενο.

Ακόμα κι έτσι όμως ο Keltner δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτό που προσφέρουν τα κλασικά emoticons και πίστευε πως μπορούν να γίνουν ακόμα πιο παραστατικά. Αμέσως μετά μπήκε στην ομάδα και ο Matt Jones, ο οποίος εργάζεται ως εικονογράφος στην Pixar. Τα σχέδια που βλέπεις πάνω-πάνω είναι οι πρώτες εκδοχές των emoticons που μπορείς να χρησιμοποιείς σήμερα στο chat του Facebook και δημιουργήθηκαν με βάση έναν χαρακτήρα που ονομάζεται Finch. Η ιδέα για αυτό τον χαρακτήρα προήλθε από το The Expression of the Emotion in Man and Animals, ένα βιβλίο που δημοσίευσε ο Δαρβίνος το 1872.

Από τη συνεργασία τους δημιουργήθηκαν συνολικά 50 emoticons. Από αυτά το Facebook χρησιμοποιεί σήμερα μόνο τα 16, όμως ο στόχος τους είναι στο μέλλον είναι να έχουμε στη διάθεση μας ακόμα περισσότερα.

facebook-emoticon-03

"Αμηχανία" - "Συμπόνια"

[via]

Σχολιάστε >
22 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.