Η Apple δεν είναι πια η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο

Apple

Από τον Αύγουστο του 2011 και λίγες εβδομάδες πριν παραιτηθεί ο Steve Jobs από τη θέση του CEO της Apple, η εταιρεία  από το Cupertino κατάφερε να αποσπάσει ένα πολύ σημαντικό τίτλο: να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία παγκοσμίως βάσει κεφαλαιοποίησης, δηλαδή βάσει της αξίας του συνόλου των μετοχών της.

Η Εxxon Mobil πέρασε στην πρώτη θέση

Τότε, είχε "κλέψει" τον τίτλο αυτό από την εταιρεία Exxon Mobil, και από τότε ο τίτλος αυτός παρέμενε όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά και στη συνείδηση των καταναλωτών παγκοσμίως. Από την Παρασκευή όμως που μας πέρασε, η Exxon Mobil οδηγήθηκε ξανά στην πρώτη θέση αφήνοντας δεύτερη την Apple, μετά τα μη ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η δεύτερη για το τελευταίο οικονομικό τρίμηνο του 2012. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει κάτω από τα $420 η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μετά το "peak" που είχε συμβεί με την παρουσίαση του iPhone 5 και κυμαίνονταν στα $656.

Πού οφείλεται αυτό;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το iPhone 5 έρχεται αντιμέτωπο με έναν αυξημένο ανταγωνισμό κυρίως από τη Samsung και παρά το γεγονός ότι η Apple ανακοίνωσε ρεκόρ εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο του 2012, τα καθαρά κέρδη της διατηρήθηκαν σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις των iPhone και iPad δεν ήταν οι αναμενόμενες των προβλέψεων από τους αναλυτές.

Όλα αυτά έφεραν έντονη ανησυχία στους επενδυτές, καθώς εκτιμούν ότι ο μεγάλος ρυθμός αύξησης των κερδών της Apple έχει φτάσει πια στο τέλος του. Ένας επιπλέον λόγος που η μετοχή της εταιρείας έπεσε 10% την Παρασκευή είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η προσδοκία ότι η Apple κατασκευάζει πλέον καινοτόμα προϊόντα όπως συνέβαινε κάποτε, καθώς επίσης και ότι η ψαλίδα με τον ανταγωνισμό έχει πλέον κλείσει, ίσως έχει ανοίξει και υπέρ αυτών.

Όλα αυτά, τη στιγμή που πολλοί πίστευαν ότι η Apple θα γίνονταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο με αξία που θα ξεπερνάει το $1 τρις(!).

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.