Η Apple ανακοινώνει έσοδα $54,5 δις για το Q1 2013, η μετοχή της πέφτει 10%

Apple Stock

Αυτό που συμβαίνει με την Apple δεν έχει προηγούμενο. Πριν λίγες ώρες η εταιρεία ανακοίνωσε πως στο 1ο οικονομικό τρίμηνο για το 2013 (το οποίο έληξε στις 31/12) είχε ρεκόρ εσόδων που έφταναν τα $54,5 δις. Ποια ήταν η αντίδραση της Wall Street; 9,83% κάτω η μετοχή στο after-hours trading. Πάμε όμως άλλη μία, ρεκόρ εσόδων $54,5 δις.

Παρατηρώντας λίγο καλύτερα τα έσοδα της Apple, βλέπουμε πως είναι περισσότερα από τα έσοδα που είχε η Google μέσα σε ολόκληρο το 2012. Συγκρίνοντας αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα με τα αντίστοιχα του 2012, έχει $54,5 δις έσοδα (πάνω 17%), 13,1 δις καθαρά κέρδη (σταθερά) και 38,6% μικρό περιθώριο κέρδους (κάτω από το 44,7%). Αυτή τη στιγμή η Apple έχει στη διάθεση της $72,3 δις ταμειακό υπόλοιπο.

Περνώντας στις πωλήσεις, έχουμε:

  • 47,8 εκατομμύρια iPhones (πάνω, από 37 εκατ.*)
  • 22,9 εκατομμύρια iPads (πάνω, από 15,4 εκατ.)
  • 4,1 εκατομμύρια Macs (κάτω, από 5,2 εκατ.)
  • 12,7 εκατομμύρια iPods (κάτω, από 15,4 εκατ.)

* σε παρένθεση τα αντίστοιχα του Q1 2012

Παρόλο που τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη η Apple έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, οι επενδυτές δεν είναι ευχαριστημένοι. Αυτό δείχνει η κίνηση της μετοχής στο after-hours trading. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο. Από τη μία η εταιρεία δεν κατάφερε να πετύχει τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι της έδιναν ακόμα μεγαλύτερα έσοδα και πωλήσεις, και από την άλλη ο ρυθμός αύξησης των εσόδων μειώνεται συνεχώς τον τελευταίο χρόνο.

$AAPL

Συγκρίνοντας βέβαια την αντίστοιχη αντίδραση της Wall Street στα οικονομικά αποτελέσματα άλλων εταιρειών του κλάδου, νομίζεις πως η Apple ζει σε άλλο κόσμο. Η Google για παράδειγμα δεν πέτυχε επίσης τις προβλέψεις των αναλυτών, όμως η μετοχή της ανέβηκε. Η Amazon είχε ζημίες, όμως η μετοχή της ανέβηκε.

Το πρόβλημα με την Apple είναι το ότι η εταιρεία όλα τα προηγούμενα χρόνια μας έχει συνηθίσει να ανατρέπει καταστάσεις, να αλλάζει το τοπίο στον κόσμο της τεχνολογίας (iPhone), να δημιουργεί νέες κατηγορίες προϊόντων (iPad). Οι επενδυτές δεν ενθουσιάζονται (τόσο) από το γεγονός πως η εταιρεία πληρώνει μέρισμα $2,65 για κάθε μετοχή, πως κάθεται πάνω σε $72,3 δις ρευστό, πως κάθε τρίμηνο καταγράφει νέο ρεκόρ εσόδων. Θέλουν να δουν ξανά νέα προϊόντα, να αποκτήσει ξανά αυτό το "wow factor" που την χαρακτήριζε στο παρελθόν. Μέχρι τότε..


[image via]

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

3 απαντήσεις στο “Η Apple ανακοινώνει έσοδα $54,5 δις για το Q1 2013, η μετοχή της πέφτει 10%”

  1. Ο/Η D. Kalogeropoulos λέει:

    Δεν το βρίσκω εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει. Με +17% στα έσοδα, θα περίμενα, τουλάχιστον, +17% και στα κέρδη. Αντίθετα όμως, η Apple διατήρησε σταθερά τα κέρδη της, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι πλέον λιγότερο efficient σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

    • Ο/Η Chris Christou λέει:

      Αυτό είναι λογικό, κατά ένα ποσοστό τουλάχιστον, καθώς στο iPad Mini, το περιθώριο κέρδους είναι χαμηλότερο, έναντι του κέρδους των άλλων προϊόντων.

  2. Ο/Η xrbo λέει:

    Οι αναλυτές προέβλεπαν 50-52 εκ. πωλήσεις iPhone, προφανώς αρκετά κάτω από τα 47,8 εκ.