Κυκλοφόρησε το πιο γρήγορο και καθαρό iTunes 11

Το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, στο πρώτο από τα δύο events που διοργάνωσε η Apple το φθινόπωρο, είδαμε μεταξύ άλλων το iTunes 11. Παρόλο που ο αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν αυτό να κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο, τεχνικές δυσκολίες (ακούστηκε πως ένα μέρος του κώδικα έπρεπε να ξαναγραφτεί) την ανάγκασαν να μεταθέσει την κυκλοφορία του για το Νοέμβριο. Έτσι φτάσαμε στις 29 Νοεμβρίου για να μπορέσουμε εγκαταστήσουμε στους υπολογιστές μας το iTunes 11.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που δεν περίμενα να πω. Το iTunes 11 είναι γρήγορο. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, με τις πρώτες δοκιμές τουλάχιστον, η εφαρμογή της Apple φαίνεται επιτέλους να ανταποκρίνεται πιο άμεσα. Και αυτό είναι καλό. Η εφαρμογή ανοίγει λίγο πιο γρήγορα, το scrolling σε μεγάλα libraries γίνεται πιο γρήγορα, ενώ το ίδιο παρατηρείς και στο iTunes Store, όπου οι εναλλαγές ανάμεσα στις κατηγορίες Music, Movies και Apps γίνονται σε λιγότερο χρόνο από ότι στο iTunes 10.

Οι αλλαγές στο interface είναι μεγάλες. Για την ακρίβεια είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που το iTunes αλλάζει τόσο. Αλλά ας τις δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Το πρώτο πράγμα που προσέχεις όταν ανοίγεις το iTunes 11, είναι η απουσία του μενού από τα αριστερά (αν θέλεις να το επαναφέρεις, πηγαίνεις στο View -> Show Sidebar). Μέσω αυτού μπορούσες να δεις τη βιβλιοθήκη, να κάνεις συγχρονισμό κάποια συσκευή, να ρίξεις μια ματιά στο App Store, να επεξεργαστείς τις playlists. Περιελάμβανε δηλαδή πράγματα διαφορετικά, πράγματα που έπρεπε να διαχωριστούν πιο ξεκάθαρα. Αυτό γίνεται με το iTunes 11. Η νέα εμφάνιση είναι πιο λογική. Οι διάφορες βιβλιοθήκες (Music, Movies, Books κλπ) είναι διαθέσιμες μέσω ενός drop-down κουμπιού στο πάνω αριστερό μέρος της εφαρμογής.

Η Apple αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ανανεωθεί και ο MiniPlayer. Σε αυτό προστέθηκε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές του νέου iTunes, το Next Up, το οποίο σου επιτρέπει να βλέπεις ποια τραγούδια ακολουθούν μετά από αυτό που ακούς τώρα καθώς και να προσθέσεις κάποιο άλλο από τη βιβλιοθήκη, χωρίς να χρειάζεται να την ανοίξεις. Τέλος, το iTunes Store πλέον είναι το ίδιο σε όλες τις συσκευές. Είτε το βλέπεις από το iPad, είτε από το iPhone, είτε από τον υπολογιστή σου στο σπίτι, βλέπεις το ίδιο μενού, το ίδιο design.

Το iCloud έχει εμφανή παρουσία στο iTunes 11. Μόλις αγοράζεις ένα τραγούδι ή μια ταινία από το iTunes, αυτό θα είναι άμεσα προσβάσιμο από όλες τις συσκευές που έχεις συνδέσει στο λογαριασμό σου. Απλά κάνεις διπλό-click πάνω του και το iTunes θα αρχίσει την αναπαραγωγή μέσω streaming. Αν πάλι θέλεις να το έχεις μαζί σου offline, υπάρχει επιλογή και για κατέβασμα. Επιπλέον, με τη βοήθεια του iCloud, το iTunes "θυμάται" σε ποιο σημείο έχεις αφήσει για παράδειγμα μια ταινία ή ένα podcast σε μια άλλη συσκευή και συνεχίζει την αναπαραγωγή του από εκεί.

Στο σύνολο της, πρόκειται για μια καλή αναβάθμιση που θα κάνει χαρούμενους τους περισσότερους χρήστες των προϊόντων της Apple. Κι αν ο νέος σχεδιασμός (τόσο του UI όσο και του Icon) δεν αρέσει σε κάποιους, η βελτίωση στην απόκριση του iTunes είναι πάντα θετική.

Παρακάτω μπορείς να δεις την παρουσίαση του iTunes 11 από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν θέλεις να κατεβάσεις τη νέα έκδοση του λογισμικού, μπορείς να το κάνεις μέσα από την ιστοσελίδα της Apple.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.