Away Challenge #5 – Day #10: Βρες το focus σου

Στο πέμπτο Challenge του Away.gr με συμβουλές για το πώς να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας ανέλαβα να γράψω για το θέμα "βρες το focus σου", γιατί υπάρχει πρόβλημα, γιατί πάσχω, γιατί είναι μερικές φορές εύκολο να το βρεις, το αναθεματισμένο focus.

Με την συγκυρία που υπάρχει σήμερα, τις ανοικτές εκκρεμότητες, την ανησυχία γιατί "σήμερα έχεις - αύριο δεν έχεις", το άγχος απ΄τη δουλειά, την οικογένεια, τη μάνα, τα προβλήματα των φίλων, τη πίεση γιατί πρέπει να είσαι αρκετός, να είσαι σωστός, συγκεντρωμένος χωρίς πασαλείμματα και προχειρότητες, το να ψάξεις να βρεις το focus σου μπαίνει ψυγείο. Και αυτό είναι πρόβλημα.

Όταν λέω focus εννοώ να πιάσεις κάτι, να συγκεντρωθείς, να πέσεις με τα μούτρα και να το ολοκληρώσεις με επιτυχία. Να περάσεις την πίστα. Να πας σε άλλο λέβελ. Είτε αυτό έχει να κάνει με αποφάσεις που έχουν συνέπειες ή θα αλλάξουν την καθημερινότητα και το κοντινό σου αύριο, είτε αυτό αφορά διαδικαστικά πράγματα όπως π.χ. ένα project στη δουλειά. Focus = Κόπος. Μην αρκείσαι να στο να κάνεις τα πράγματα ξεπέτα γιατί δεν θα ικανοποιηθείς ποτέ προσωπικά. Ειδικά αν έχεις το μικρόβιο της υπευθυνότητας.

Αν το focus σου είναι η δουλειά, στρώσου και δούλεψε. Αν είσαι focused αυτόματα θα αποδίδεις, όχι μηχανικά μόνο, ούτε γιατί σου φαίνονται όλα απλά γιατί είσαι ταλέντο, αλλά γιατί επενδύεις τον εαυτό σου, τον χρόνο σου, γιατί κάνεις κόπο και δεν σπαταλιέσαι. Αν βρεις πως το focus σου είναι να κάνεις οικογένεια, άρχισε να μελετάς γαμπρούς, οικονομικά (γιατί η μαλακία πως "η αγάπη μόνη της μπορεί" πρέπει να τελειώσει), λύσεις τεκνοποίησης, στέγασης, κατανομής χρόνου και εαυτού. Γίνε παραγωγικός μέσα από το focus σου και μην το θες μόνο. Αν ανέλαβες να γράψεις ένα κείμενο, γράφ'το, δες το, διάβασ'το, ξαναδές το, άλλαξε του λέξεις, συ-γκε-ντρώ-σου μόνο σε αυτό.

Και αν δεν ξέρεις πως να βρεις το focus σου, εγώ το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως πρέπει να λύσεις τα θέματά σου. Το λέω και θα το λέω. Μόνο έτσι. Αν μετράει καθόλου, προσωπικά, εγώ το καταραμένο μου focus το έχασα για λίγο, για συναισθηματικούς-εγωιστικούς, οικογενειακούς-υπαρξιακούς και οικονομικούς λόγους. Το έψαξα, το μίλησα, τα έλυσα τα μικρά-μικρά και το βρήκα. Μπορεί να βρήκα άλλο πράμα, λάθος πράμα, κανένα πράμα, αλλά ξέρω πως κάτι βρήκα.

Δεν είναι δύσκολο να δεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις, αν θα δουλεύεις για τα χρήματα ή για να επενδύεις στον εαυτό σου, αν θα φύγεις με μια βαλίτσα να δοκιμαστείς αλλού, αν θα παντρευτείς από χαζομάρα ή αν θα ρισκάρεις να κάνεις αυτό που θες, αν θα συμβιβαστείς ή θα αλλάξεις ή αν θα κλαψουρίζεις με κάθε ευκαιρία, αν θα στερηθείς ή αν θα σπαταλάς, αν θα αναλώνεσαι ή αν θα καινοτομείς, αν θα γράψεις ένα κείμενο ή μια σαχλαμαρίτσα, αν θα φτιάξεις ένα start-up ή αν θα το θες μόνο - από μακριά, στα λόγια-.

Το δύσκολο είναι να πάρεις την ευθύνη, η οποία είναι πραγματικά επικίνδυνη, να τολμήσεις να νικήσεις τον τρομοκρατημένο σου εαυτούλη και να το κάνεις. Κάντο.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.