Η Apple δεν είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία όλων των εποχών, αυτή είναι η IBM

Ναι, καλά ακούσατε. Η IBM. Δεν είναι λίγα τα τεχνολογικά blogs που αναφέρουν εδώ και λίγες ώρες πως η Apple, με σημερινή κεφαλαιοποίηση $623,51 δις, ξεπέρασε το ρεκόρ της Microsoft από το 1999, όταν είχε κεφαλαιοποίηση $618,89. Μπορεί κοιτώντας απλώς τους αριθμούς να είναι το πρώτο λογικό συμπέρασμα που βγάζει κανείς, όμως δεν έχουν λάβει υπόψιν τους τον πληθωρισμό.

Τι γίνεται λοιπόν αν πάρουμε την τότε αξία της Microsoft και την προσαρμόσουμε στα τωρινά δεδομένα, υπολογίζοντας τη διαφορά στον πληθωρισμό; Θα δούμε πως η Microsoft θα είχε εκείνη την εποχή αξία $850, λίγο περισσότερο από ότι έχει η Apple σήμερα. Το απόλυτο ρεκόρ όμως το κατέχει η ΙΒΜ του 1967. Τότε είχε κεφαλαιοποίηση $192,3 δις. Ένα δολάριο όμως του 1967 ισούται με 6,85 δολάρια του 2012. Συνεπώς, λαμβάνοντας και εδώ υπόψιν μας τον πληθωρισμό συμπεραίνουμε πως η IBM άξιζε $1,3 τρις σε σημερινά νομίσματα.

Κανείς δεν προσπαθεί να μειώσει το μέγεθος όσων έχει καταφέρει η Apple αυτά τα χρόνια, όμως ούτε η ίδια η εταιρεία θα ήθελε να λένε πως έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση όλων των εποχών, έχοντας δίπλα στο όνομα της έναν αστερίσκο με την παραπάνω διευκρίνηση.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.