Το YouTube δε θα βρίσκεται στις native εφαρμογές του iOS 6

Ολοκληρώθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών, με την Apple να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη απαγκίστρωση από την Google και τις υπηρεσίες της. Η αρχή έγινε πρόσφατα, όταν η πρώτη ανακοίνωσε τη δική της υπηρεσία για τους χάρτες, κόβωντας έτσι τη συνεργασία με το Google Maps. Τώρα μαθαίνουμε πως δεν θα ανανεωθεί η συμφωνία που αφορά την εφαρμογή του YouTube, κι έτσι αυτή δεν θα περιλαμβάνεται στο iOS 6, όχι τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Μπορεί να μη το θυμόμαστε, όμως το YouTube υπήρχε ως εφαρμογή από τις πρώτες μέρες του iPhone, πριν καν δημιουργηθεί το App Store. Εκείνη την περίοδο όμως οι δύο εταιρείες είχαν πολλά περισσότερα να τους συνδέουν. Ο τότε CEO της Google, Eric Schmidt, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Apple ενώ όταν ανακοινώθηκε το πρώτο iPhone, ο Steve Jobs κάλεσε τον Eric πάνω στη σκηνή λέγοντας χαρακτηριστικά πως: "Δεν μπορείς να σκεφτείς το Internet χωρίς να σου έρθει στο μυαλό η Google."

Σήμερα οι καταστάσεις έχουν αλλάξει, η Google έχει μπει στις περιοχές της Apple και η δεύτερη θέλει να καταφέρει το ίδιο, κόβωντας κάθε σχέση που τη συνέδεε αναγκαστικά με τον κόσμο της Google και υλοποιώντας τις δικές της υπηρεσίες (π.χ. Maps, Siri). Οι δύο εταιρείες έχουν μόνο να κερδίσουν από τη διακοπή της συμφωνίας που αφορούσε το YouTube.

Η Google δεν ανέπτυσσε η ίδια την εφαρμογή, αλλά αντίθετα ήταν κάτι που έκανε η Apple. Σε αυτό ο μόνος χαμένος ήταν η ίδια η Google, αφού όπως θυμούνται οι παλιότεροι, η εφαρμογή για το iOS δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, η επίσημη εφαρμογή για άλλες πλατφόρμες, η οποία αναπτύσσεται από την ίδια την Google, βελτιώνεται συνεχώς. Η εξέλιξη αυτή θα ωφελήσει και τους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν καλύτερη εμπειρία στο YouTube.

Δεν γνωρίζουμε τις αναλυτικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που ήταν σε ισχύ μέχρι σήμερα, όμως κάτι μου λέει πως η Google θα κερδίσει περισσότερα από όσα της έδινε τα τελευταία χρόνια η Apple. Ο λόγος είναι πως πλέον θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την πλατφόρμα αυτή για να προβάλλει διαφημίσεις. Την ίδια στιγμή η Apple παύει να πληρώνει την Google για την άδεια. Ίσως είναι το σημείο που αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές. Είναι το μοναδικό που αποτελεί για αυτούς αρνητικό επακόλουθο, κι όλα αυτά γιατί η προηγούμενη έκδοση της εφαρμογής δεν είχε καθόλου διαφημίσεις.

Παρόλο λοιπόν που το iOS 6 δεν θα περιλαμβάνει την ίδια εφαρμογή για το YouTube, αλλά μία νέα που θα αναπτύσσει η Google, δεν θα αλλάξει τίποτα για όσους αποφασίσουν να παραμείνουν στο iOS 5, χωρίς να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους στη νέα έκδοση ή απλά για όσους δεν μπορούν να εγκαταστήσουν την ενημέρωση.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.