Apple: Τι σημαίνει η αποχώρηση Schmidt;

schmidt-jobs

Είμαι σίγουρος πως έχετε ήδη διαβάσει τις τελευταίες δύο ημέρες για την αποχώρηση του CEO της Google Eric Schmidt από το διοικητικό συμβούλιο της Apple. Μέχρι τώρα έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα και μάλλον έχει χαθεί η ουσία της είδησης, τι σημαίνει πρακτικά η αποχώρηση της κεφαλής της Google από την Apple.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Αύγουστο του 2006, πριν περίπου τρία καλοκαίρια, ο Eric Schmidt αποδεχόταν με ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες την θέση που του προσέφερε ο Steve Jobs στο διοικητικό συμβούλιο της Apple, με σκοπό να δώσει ένα ιδιαίτερα σοβαρό χρώμα στη συνεργασία της δικής του Google με την Apple για χάρη του iPhone. Τρία χρόνια μετά όμως, φαίνεται πως υπάρχουν περισσότερα πράγματα τα οποία χωρίζουν τους δύο "ηγέτες", από αυτά που τους ενώνουν. Η Google έχει ήδη ανακοινώσει πως μέσα στο 2010 θα μπει στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων με το Google Chrome OS και η Apple φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται αρκετά αγχωμένη για τον μελλοντικό ανταγωνισμό. Άλλωστε, είναι λογικό πως η Google θα προσπαθήσει να πάρει μερίδιο αγοράς "ρίχνοντας" από τη δεύτερη θέση τα Macintosh, τα οποία πάντως αναμένεται να πάρουν ένα σημαντικό boost με τη κυκλοφορία του MacOSX Snow Leopard το ερχόμενο φθινόπωρο. Ένα το κρατούμενο. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η Google παίζει πλέον πολύ δυνατά και στο κομμάτι του Mobile OS  με το Android. Μπορεί η Google να μη παράγει η ίδια ολοκληρωμένες προτάσεις στη κινητή τηλεφωνία, όπως κάνει η Apple ή η Nokia, αλλά ως φαίνεται η γνωστή μηχανή αναζήτησης ποντάρει αρκετά και στη συγκεκριμένη αγορά, σημαντικό μερίδιο της οποίας ανήκει αυτή τη στιγμή στην Apple. Δύο τα κρατούμενα.

Ακόμα μια αλήθεια από το Cupertino λέει πως ο Schmidt δεν ήταν ποτέ σταθερό και σημαντικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, καθώς κατείχε με εκτελεστική θέση, και η παρουσία του δεν ήταν επιβεβλημένη σε πολλές από τις συναντήσεις του συμβουλίου της Apple. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το λεγόμενο "conflict of interest" που ισχυρίζονται αρκετοί δεν έχει τρομακτική βάση ως σενάριο, καθώς ο Schmidt απουσίαζε από πολλές σημαντικές αποφάσεις της Apple τη τελευταία τριετία.

Η επόμενη μέρα στις σχέσεις Apple-Google δεν είναι αναγκαστικά σκοτεινή, ούτε κρύβει απαραίτητα συνεργασία της πρώτης με τη Microsoft, γιατί ακούστηκε και αυτή η φήμη. O Jobs είναι πολύ εγωιστής για να ζητήσει συνεργασία, οποιουδήποτε επιπέδου και μορφής, από το Redmond και ο Ballmer δεν είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής της Apple. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τρεις μεγάλοι θα πορευτούν μόνοι τους, συντηρώντας ή αυξάνοντας της συμμαχίες τους με τρίτους παίκτες του χώρου, με σκοπό να αυξήσουν τη δυναμική του Brand τους στο χώρο. Και ο χειμώνας αναμένεται αν είναι απλά συγκλονιστικός...

Σχολιάστε >
11 σχόλια
|
Κατηγορίες:

11 απαντήσεις στο “Apple: Τι σημαίνει η αποχώρηση Schmidt;”

  1. [...] να τους συνδέουν. Ο τότε CEO της Google, Eric Schmidt, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Apple ενώ όταν ανακοινώθηκε το πρώτο iPhone, ο Steve Jobs [...]