Away Challenge #3 – Day #4: Απέκτησε νέα hobbies

Άλλη μια μέρα στη δουλειά, στο γραφείο, στο δρόμο, στο σπίτι, άλλη μια μέρα ρουτίνας ξεκινά, με την προδιαγεγραμμένη πορεία της να σου είναι γνωστή και το μόνο πού περιμένεις είναι να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου για να ξεκουραστείς, να πας για τον παραδοσιακό καφέ ή να αράξεις στο PC και να σερφάρεις για ώρες. Καλή η ρουτίνα, παρέχει ένα είδος «ασφάλειας» και δεν εγκυμονεί εκπλήξεις, κάτι πού όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας...

Πως να βγεις έξω από την comfort zone σου; - Day #4

...όμως, μέσα σου κάτι σκιρτεί. Βαριέσαι. Βλέπεις ανθρώπους γύρω σου να σφύζουν από ζωή, να απολαμβάνουν δραστηριότητες πού εσύ ποτέ δε φανταζόσουν ότι μπορείς να βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα, πράγματα πού σε κάνουν να φοβάσαι να τα δοκιμάσεις, έστω και για μία φορά, έστω και μόνος σου. Γιατί; Carpe diem, lad. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την βάζεις σε πρόγραμμα και τα δραστήρια χρόνια πού έχεις μπροστά σου είναι ακόμα λιγότερα. Βγές από το comfort zone σου και ξεκινά νέες δραστηριότητες, έστω και για πλάκα, χωρίς σοβαρό σκοπό. Πού ξέρεις, μπορεί να αλλάξει η ζωή σου!

Η φράση-κλειδί είναι μια και απλή: “Τι έχεις να χάσεις;”. Αποκτώντας ένα νέο hobby, μια καινούργια ενασχόληση, μόνο όφελος υπάρχει για εσένα. Θα γνωρίσεις νέα μέρη, θα προσθέσεις αρκετούς ανθρώπους στον κύκλο σου, θα δοκιμάσεις πράγματα πού μπορεί να σου ταιριάζουν 100% και το αγνοούσες μέχρι σήμερα, πάνω απ’όλα, θα κερδίσεις νέες εμπειρίες. Γιατί, αν μη τι άλλο, ποιός ο σκοπός της ζωής; Όσο περισσότερα γνωρίζεις από πρώτο χέρι, τόσο πιό έμπειρος είσαι, άρα και σοφότερος.

Δε χρειάζεται να ψάξεις πολύ μακριά σου, μια ματιά γύρω σου και θα βρείς δεκάδες νέα hobbies. Δε χρειάζεται να είναι κάτι στο οποίο ξέρεις/υποψιάζεσαι ότι θα είσαι καλός ή σου αρέσει, ασχολήσου ακόμα και με δραστηριότητες πού μπορεί να σε ξενίζουν σε πρώτη φάση, μπορεί να μην είναι τόσο «περίεργες» όσο νόμιζες. Ξεκινά μαθήματα χορού ή τραγουδιού, από τους καλύτερους τρόπους να εκφράσεις τον εαυτό σου, απολαμβάνοντάς το παράλληλα. Ή ένα μουσικό όργανο! Βρες ένα ποδήλατο και ακολούθησε τα μικρά groups πού κάνουν διαδρομές εκτός πόλης, δοκιμάσε το downhill ή απλώς κάνε βόλτες στο λεκανοπέδιο. Κάνε αναρρίχηση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους πού υπάρχουν, δημόσιους ή ιδιωτικούς, είναι μια δραστηριότητα ήρεμη μεν, πού απαιτεί αρκετή αυτοσυγκέντρωση δε. Και γιατί να πείς όχι σε μία επίσκεψη στις πίστες καρτ; Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός πάντα λειτουργεί σαν αγχολυτικό, ειδικά για όσους περνούν αρκετές ώρες στο μποτιλιάρισμα της πόλης καθημερινά.

Η λίστα είναι πρακτικά ατέλειωτη. Εξερεύνησε, ανακάλυψε, νιώσε. Πάρε μια απλή φωτογραφική μηχανή και πήγαινε στο κοντινότερο πάρκο, ή απλώς βγες στους δρόμους και αφουγκράσου, είναι βέβαιο ότι αν κοιτάξεις προσεκτικά γύρω σου θα δείς πράγματα πού δεν βλέπεις ποτέ μέσα στη βιασύνη της «ρουτίνας» σου. Αν θέλεις να αποβάλλεις σωματική ενέργεια, ένα άθλημα είναι ο καλύτερος τρόπος, στίβος, κολυμβητήρια, κλειστά γυμναστήρια, όλα είναι εκεί και περιμένουν να τα δοκιμάσεις. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή ενέργεια για κάτι τέτοιο, αλλά παράλληλα θέλεις να ξεφύγεις, μπορείς να δοκιμάσεις άλλου τύπου δραστηριότητες...ζωγραφική, κεραμική, ξυλογλυπτική, τέχνες πού συνδυάζουν τη χρήση των 5 αισθήσεων με την καλπάζουσα φαντασία μας. Γιατί πότε ήταν η τελευταία φορά πού πραγματικά «αισθάνθηκες» κάτι; Ξεκινά να γράφεις, αποτύπωσε στο χαρτί (ή έστω, στο Word) όλες τις σκέψεις πού κάθε μέρα τριβελίζουν το μυαλό σου, αλλά πάντα καταπίεζες κάπου στο βάθος του για να ασχοληθείς με πιό...σημαντικά πράγματα. Αν είσαι πιό extreme τύπος, δοκίμασε bungee-jumping, skydiving, καταδύσεις (το καλοκαίρι) ή ορειβασία (το χειμώνα), είναι βέβαιο πως θα αποτελέσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες της ζωής σου.

Αρχικά ίσως είναι δύσκολο, ίσως φοβάσαι πως θα τα κάνεις θάλασσα, ίσως απλά νιώθεις άβολα ανάμεσα σε τόσους ξένους ανθρώπους με (φαινομενικά) κανένα κοινό στοιχείο, αυτό όμως είναι το νόημα. Βγες από το καβούκι σου, νιώσε άβολα. Είναι στη φύση μας να αγκιστρωνόμαστε στο γνωστό, το οικείο, το εύκολο, αλλά πού θα βρισκόμασταν αυτή τη στιγμή αν κανείς δεν δοκίμαζε νέα πράγματα; Η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση πού θα νιώσεις όταν, μετά τις πρώτες μέρες αρχίσεις να απολαμβάνεις το νέο σου hobby και να το εξασκείς αποτελεσματικά, δε θα έρθει ποτέ πίνοντας καφέ και βλέποντας TV-series. Δε χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία του ανταγωνισμού/διαγωνισμού, κάνε το χωρίς άγχος, η μόνη απαίτηση από σένα είναι να το ευχαριστηθείς.

Έχεις μάλλον ξαναδιαβάσει όλα τα παραπάνω και ίσως τα προσπέρασες αδιάφορα, ίσως πάλι να ενδιαφέρθηκες αλλά να μη βρήκες το κουράγιο ή την όρεξη να ασχοληθείς με κάτι νέο. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου για κάτι πού δεν έκανε. Δώσε του την ευκαιρία να ξαναμπεί στη διαδικασία εκμάθησης από το μηδέν, να νιώσει και πάλι τον αρχικό ενθουσιασμό πού προσφέρει ο νέος κόσμος πού ανοίγεται μπροστά του, να ξαναγίνει παιδί. Μόνο θετική θα είναι η εμπειρία για σένα, έστω και αν το κάνεις για μια εβδομάδα, για μια μέρα, για μια ώρα. Life is too short, not to…

Y.Γ. Συχνά ξεχνάω πόσο απολαυστικό είναι το να γράφω ελεύθερα κείμενα όπως το παραπάνω, όπως όταν πρωτοξεκίνησα να γράφω, πριν οι απαιτήσεις με αναγκάσουν να περιορίσω τη σύνταξή μου σε αυτά «πού χρειάζονται», πριν το hobby γίνει επάγγελμα. Ευχαριστώ, Away, πού μου το θυμίζεις :)

 

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.