NEXT Berlin 2012 Day 01: Η T-Mobile είναι η εταιρία τηλεφωνίας που θα ήθελες να έχεις στην Ελλάδα

T-Mobile Rene Obermann Keynote

Το NEXT Berlin έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μία περίπου ώρα. Η δεύτερη ομιλία του συνεδρίου ήταν από τον Rene Obermann, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της T-Mobile. Όπως ήταν αναμενόμενο, μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εταιρίας του.

Μία από τις πρώτες παραδοχές που έκανε ήταν ότι μέχρι στιγμής οι μόνοι που πλήρωναν για τις υποδομές, ήταν οι ίδιοι οι καταναλωτές. Τώρα όμως, οι εταιρίες αναγκάζονται να μειώσουν το κόστος των δεδομένων και του διαδικτύου ενώ ταυτόχρονα ο όγκος των δεδομένων που καταναλώνουν οι χρήστες, συνεχώς αυξάνεται. Είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν οι εταιρίες να επενδύουν σημαντικά ποσά στην αναβάθμιση του δικτύου της.

Ο Rene Obermann, κατανοώντας την νέα τάξη πραγμάτων που έρχεται με τρομακτικά γρήγορο ρυθμό, δήλωσε πως η εταιρία του, η T-Mobile, θα είναι απόλυτα έτοιμη και θα καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως στην αυξημένη ζήτηση δεδομένων. Οφείλω πάντως να δηλώσω ότι όπου έχω βρεθεί στο Βερολίνο αυτές τις λίγες ώρες που είμαι εδώ, παντού είχα κάλυψη 3G, ακόμα και μέσα στο συνέδριο με μερικές χιλιάδες συμμετέχοντες.

Αυτό που μέσα μου ευχόμουν -αλλά ποτέ δεν πίστευα- ήταν να καταφέρουν οι μεγάλες εταιρίες να αλλάξουν νοοτροπία και να αντιμετωπίσουν το υπόλοιπο οικοσύστημα μέσα στο οποίο ζουν ως συνεργάτες και όχι ως εχθρούς. Η T-Mobile μάλλον είναι ήδη εκεί. Δεν πιστεύουν σε λογικές wallguard που περιορίζουν τους χρήστες, αντιθέτως θεωρούν πως οι χρήστες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο όπως ακριβώς θέλουν αυτοί, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Γι αυτό εξάλλου ανοίγουν το δίκτυο τους και δίνουν πρόσβαση στους developers μέσω APIs. Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτών των APIs είναι η δυνατότητα που θα δίνουν στα διάφορα devices να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να επεμβαίνουν οι χρήστες. Κάτι ακόμα, που μάλλον το περιμέναμε, ήταν το revenue sharing ανάμεσα στους developers και στην T-Mobile. Η Apple με την Google έχουν χαράξει τον δρόμο και πλέον, οποιοσδήποτε αποφασίσει ότι θέλει τους developers στο πλευρό του, θα χρειαστεί να τους δελεάσει προσφέροντας μέρος των εσόδων.

Όμως, η T-Mobile δεν σταματάει στην δημιουργία των APIs. Τα APIs αποτελούν μόνο ένα μέρος της στρατηγικής της που βασίζεται σε 4 κύριους πυλώνες: incubation - enabling - venturing - partnering.

Και αν τους τρεις τελευταίους πυλώνες τους φανταζόσουν, τότε το "incubation" σου φαίνεται παράξενο. Όπως ανακοίνωσε όμως ο Rene Obermann, σύντομα θα ανοίξει ένας incubator στο Βερολίνο που θα χρηματοδοτείται και θα υποστηρίζεται πλήρως από την T-Mobile. Με αυτή την κίνηση, γίνεται ξεκάθαρο ότι η T-Mobile πιστεύει πολύ στο ταλέντο και την δημιουργικότητα των individuals και, αντί να προσπαθεί να τους εντάξει στην δική της νοοτροπία, τους βοηθάει να κάνουν ό,τι τους αρέσει. Σε αυτό το πλαίσιο, η venture firm της εταιρίας θα αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο και θα στοχεύει στην πραγματοποίηση 25-30 επενδύσεων κάθε χρόνο.

Η T-Mobile αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εταιρεία μίας κουλτούρας όσο αυτή μεγαλώνει και γι αυτό ένας από τους επόμενους στόχους της είναι η σύναψη σχέσεων και συνεργασιών με μικρότερες εταιρείες. Όχι για να τις "φέρει στα νερά της" αλλά για να μάθει από αυτές και να βελτιωθεί η ίδια.

Κλείνοντας, ο Rene Obermann είπε κάτι που βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε οποιοδήποτε industry και οφείλουν όλοι στην αγορά να το συνειδητοποιήσουν:

The next big thing: Quality of experience.

T-Mobile Rene Obermann Keynote

ΥΓ. Για live tweeting από το event μπορείς να κάνεις follow to #hashtag #next12 και εμένα στο @dkalo.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.