10 πράγματα που θέλω να δω στο iOS 6

Το iOS 5 παρουσιάστηκε στο κοινό πριν από περίπου ένα χρόνο και σε λίγο καιρό θα γνωρίσουμε μέσα από το φετινό Worldwide Developers Conference την επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple, το iOS 6. Καθώς πλησιάζουμε στην 11η Ιουνίου, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει το WWDC, οι fans της εταιρείας και τα blogs που ασχολούνται με την τεχνολογία θα αρχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τα προβλήματα του iOS 5 και τις πιθανές αλλαγές που θα φέρει το iOS 6.

Παρατηρώντας κανείς τις αλλαγές που έφερε το iOS 5, μόνο ευχαριστημένος μπορεί να είναι, αφού στην πλειοψηφία τους βελτίωσαν την εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης. Οι μεγαλύτερες αλλαγές ήταν το Notification Center και το iCloud, δύο features που απέσπασαν θετικές κριτικές από όλους. Παρολαυτά, ούτε το iOS 5 είναι τέλειο. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν, όμως τα παρακάτω 10 είναι εκείνα που θα ήθελα να υλοποιηθούν πρώτα. Συμφωνείτε με αυτές τις επιλογές; Τι άλλο θα θέλατε να δείτε;

1) Αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών

Νέες ενημερώσεις εφαρμογών βγαίνουν σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Κάθε φορά που βλέπουμε τον αριθμό στο εικονίδιο του App Store πρέπει να ανοίξουμε την εφαρμογή και μετά να επιλέξουμε την εγκατάσταση των ενημερώσεων. Γιατί να ταλαιπωρούνται οι χρήστες, αφού συνήθως όλοι ενημερώνουν όλες τις εφαρμογές τους; Η Apple θα μπορούσε να προσθέσει μια ρύθμιση που επιτρέπει την αυτόματη εγκατάσταση αυτών των ενημερώσεων, είτε για συγκεκριμένες εφαρμογές, είτε για όλες.

2) Εύκολη πρόσβαση σε Bluetooth, WiFi, 3G

Αυτή τη στιγμή, αν κάποιος θέλει να ανοίξει το Bluetooth πρέπει να ακολουθήσει 4 βήματα (αν έχει το Settings στην κεντρική Home Screen, διαφορετικά είναι παραπάνω). Για εκδόσεις πριν το iOS 5.1, υπήρχε ένα κόλπο για να δημιουργήσει κάποιος συντόμευση για Bluetooth/WiFi/κλπ, χωρίς να απαιτείται jailbreak, αλλά αργότερα η Apple το διόρθωσε. Άδικα ταλαιπωρούνται οι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτές τις λειτουργίες πολλές φορές μέσα στη μέρα. Μία λύση είναι να επιτρέπεται η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση τους μέσω επιλογών στο Notification Center ή μέσω εντολής στη Siri.

3) Βελτιώσεις στο Notification Center

Η Apple έκανε πολύ καλή δουλειά με την υλοποίηση του Notification Center. Όμως, πέρα από τις επιλογές για Bluetooth/WiFi/3G, η εταιρεία θα μπορούσε να το βελτιώσει ακόμα περισσότερο. Θα προτιμούσα το μικρό 'x' για διαγραφή των notifications να αντικατασταθεί από ένα swipe προς τα δεξιά και την επιλογή του μεγάλου κόκκινου "DELETE". Επιπλέον θα ήθελα πολύ να δω να επιτρέπεται η εγκατάσταση widgets, ένα χαρακτηριστικό που χαίρονται οι χρήστες Android συσκευών εδώ και καιρό, και που μπορεί να έχει προεκτάσεις και στο Lock Screen.

4) Multitasking Gestures για το iPhone

Έχετε παίξει με το iPad; Η Apple εισήγαγε multitasking gestures στο tablet της που κάνουν τη ζωή των χρηστών πολύ πιο εύκολη. Χρησιμοποιώντας 4 ή 5 δάχτυλα, με ένα swipe προς τα πάνω εμφανίζονται οι ανοιχτές εφαρμογές, με ένα pinch η τρέχουσα εφαρμογή περνάει στο παρασκήνιο και με κάθε swipe προς τα αριστερά ή τα δεξιά αλλάζεις την τρέχουσα εφαρμογή. Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ χρήσιμο και στους χρήστες του iPhone. Αν όχι με 4 και 5 δάχτυλα, λόγω της μικρής οθόνης, πιστεύω πως τα 3 είναι αρκετά.

5) Split-Screen Multitasking για το iPad

Μέχρι και σήμερα πολλοί πιστεύουν πως το multitasking που υποστηρίζει το iOS 5 δεν είναι πραγματικό multitasking. Και δεν έχουν άδικο. Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν, είναι να επιτρέπουν την παράλληλη λειτουργία 2 εφαρμογών στο iPad, οι οποίες θα μοιράζονται μισή-μισή την οθόνη. Θα ήταν καλό να βλέπεις για παράδειγμα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα από το web ή μία εφαρμογή και ταυτόχρονα να βλέπεις τα σχόλια του κόσμου στο Twitter.

6) Default e-mail/Twitter client, browser, κλπ

Αυτό είναι επίσης κάτι που πολλοί χρήστες ζητούν. Sparrow, Gmail, Opera Mini, Dolphin και Tweetbot είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν έναντι των προτάσεων της Apple. Γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε τη default εφαρμογή της συσκευής μας;

7) Πολλαπλοί χρήστες

Με μια πρώτη σκέψη, φαίνεται πως ένα τέτοιο feature είναι πιο λογικό να υλοποιηθεί στο iPad και όχι στο iPhone, αλλά δεν ισχύει. Αρχικά νομίζω πως στο iPad είναι προφανές. Ο κάθε ένας από τους κατοίκους ενός σπιτιού, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες, τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις του, χωρίς να ασχολείται με τα αρχεία των άλλων. Στο iPhone, σκεφτείτε τις περιπτώσεις του να είναι κάποιος στη δουλειά και στο σπίτι. Διαφορετικές εφαρμογές θέλει να έχει στο ένα μέρος, διαφορετικές στο άλλο. Ακόμα κι αν δεν υλοποιηθεί αυτό το feature, θα ήταν καλό να μπορεί να δημιουργηθεί ένας φάκελος για εφαρμογές, ο οποίος προστατεύεται με κωδικό. Κανείς δεν θέλουμε να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή με τα προσωπικά μας έξοδα ή κάποια άλλη εφαρμογή.

8) Turn by turn navigation

Αν κάποιος θέλει turn by turn navigation αυτή τη στιγμή, πρέπει είτε να αγοράσει κάποια από τις εφαρμογές, είτε να κάνει jailbreak τη συσκευή του. Στην εποχή μας κάθε smartphone πρέπει να υποστηρίζει turn by turn navigation από μόνο του, χωρίς ο χρήστης να πρέπει να βασίζεται σε 3rd party εφαρμογές για αυτό το feature. Γενικά πάντως πιστεύω πως στο iOS 6 η Apple θα παρουσιάσει κάτι σχετικό με τους χάρτες. Δεν είναι λίγες οι φήμες που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια σχετικά με την υπηρεσία που ετοιμάζει η υπηρεσία, ενώ δεν ξεχνάμε και τις εξαγορές που έχει προχωρήσει σχετικά με τέτοιες τεχνολογίες.

9) Βελτιώσεις στη Siri

Πέρα από τα προφανή, δηλαδή της υποστήριξης περισσότερων γλωσσών και της δυνατότητας υποστήριξης της Siri στο iPad, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε να βελτιώσει η Apple. Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το άνοιγμα του API σε 3rd party developers. Φανταστείτε πόσο θα άλλαζε προς το καλύτερο η χρήση ενός smartphone ή tablet αν κάθε εφαρμογή μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της Siri. Από παιχνίδια, μέχρι απλές εφαρμογές, αυτό είναι κάτι που θέλω να δω σύντομα. Αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί το integration και με τις ίδιες τις εφαρμογές της Apple. Φανταστείτε για παράδειγμα να λέγαμε "Take a photo in 10 seconds" ή "Enable WiFi". Για να μην κατηγορούμε όμως την Apple, είναι γνωστό πως η Siri ακόμα είναι σε beta, οπότε δεν είναι ότι η Apple δεν έχει σκεφτεί να υλοποιήσει κάποια από τα παραπάνω.

10) Βελτιώσεις στην Lock Screen

Όπως και στο Notification Center, έτσι και το Lock Screen θα μπορούσε να κερδίσει πολλά από τη χρήση widgets, όπως για παράδειγμα αυτά υπάρχουν στην πλατφόρμα του Android. Γιατί δηλαδή να πρέπει να μπω στην εφαρμογή ή να κάνω swipe προς τα κάτω για να δω τον καιρό στην περιοχή μου; Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν ως πρώτη επιλογή την default εφαρμογή Camera του iOS 5. Αν επιτρέπονταν λίγο παραπάνω customization, θα μπορούσαμε να βάλουμε το Camera+ ή ακόμα και το Instagram στο εικονίδιο του Camera, έτσι ώστε να ανοίγουμε την αγαπημένη μας εφαρμογή για λήψη φωτογραφιών με ένα swipe προς τα πάνω.

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “10 πράγματα που θέλω να δω στο iOS 6”

  1. Ο/Η TaDrik λέει:

    Και αναφορά στα μηνύματα ίσως!