Sony Music CEO: Το Internet είναι ευλογία για τη μουσική βιομηχανία

Πόσες φορές έχετε συναντήσει σε κάποιο video στο YouTube που δεν μπορείτε να το δείτε γιατί κάποια δισκογραφική ή κινηματογραφική εταιρεία το έχει κατεβάσει; Για πολλά χρόνια αυτές οι εταιρείες κατηγορούσαν το Internet και την πειρατεία για όλα τους τα προβλήματα, όμως σιγά σιγά η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει. Οι δισκογραφικές για παράδειγμα συνειδητοποιούν πως το Internet μπορεί να τους κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.

Ένας από τους ανθρώπους που ενστερνίζονται αυτήν την άποψη είναι ο CEO της Sony Music, Edgar Berger, ο οποίος ανέφερε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του τους λόγους για τους οποίους το Internet είναι τόσο σημαντικό για τη βιομηχανία της μουσικής και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως οι πωλήσεις μέσω Internet σχεδόν αντισταθμίζουν τις απώλειες από τις πωλήσεις φυσικών δίσκων. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, αφού η δύναμη του Internet άρχισε να φαίνεται σχετικά πρόσφατα, κυρίως με την εμφάνιση του iTunes. Ο Berger υποστηρίζει πως το Internet είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στη βιομηχανία της μουσικής, μία ευλογία, προσφέροντας τους μεγάλες ευκαιρίες.

Παρολαυτά το Internet έχει φέρει και αρκετά προβλήματα. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών. Στη Γερμανία για παράδειγμα τα περισσότερα videos στο YouTube από καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την Sony δεν είναι διαθέσιμα για προβολή, επειδή η GEMA ζητάει υπερβολικά πολλά χρήματα από το YouTube. Συχνά λοιπόν οι κάτοικοι της Γερμανίας κατηγορούν τη Sony που δεν μπορούν να δουν τα video clips μερικών από των πιο δημοφιλών τραγουδιστών στον κόσμο, όμως στην ουσία δεν έχει καμία ευθύνη. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η GEMA έρχεται στο προσκήνιο. Τον προηγούμενο μήνα η γνωστή υπηρεσία Grooveshark αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία της στη Γερμανία λόγω των χρημάτων που ζητούσε αυτή η εταιρεία.

Ποιος θα περίμενε πως μια δισκογραφική εταιρεία θα κατηγορούσε κάποια άλλη εταιρεία για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα; Όπως και να 'χει πάντως, οι δηλώσεις του CEO της Sony Music είναι ένα πολύ θετικό δείγμα, δείχνοντας πως πλέον οι εταιρείες αυτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν από το Internet αν διαχειριστούν την κατάσταση σωστά.

[via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.