Νέα τεχνολογία στα transistor μπορεί να ακυρώσει το Νόμο του Moore

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα transistor, το οποίο αποτελείται από ένα μοναδικό άτομο φωσφόρου, κάνοντας έτσι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια δεκαετιών των επιστημόνων να ξεπεράσουν αυτά που λέει ο Νόμος του Moore. Σύμφωνα με αυτόν, ο αριθμός των transistors που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, μια πρόβλεψη που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Από το 1954, όταν ο George Teal δημιούργησε το πρώτο transistor από σιλικόνη, μέχρι και σήμερα, οι ερευνητές προσπαθούν συνέχεια να χωρέσουν περισσότερα transistors σε μικρότερο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να μας δίνουν πιο γρήγορους υπολογιστές και με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Πολλοί πιστεύουν πως το τέλος του Νόμου του Moore ίσως να έρθει το 2020. Η επιτυχία αυτή των ερευνητών, όπου μείωσαν το μέγεθος ενός transistor σε ένα μόνο άτομο, ίσως να είναι αυτό που ψάχναμε. Αναφέρουν πως τοποθέτησαν το άτομο φωσφόρου πάνω σε σιλικόνη, μαζί με “πύλες” για να ελέγχουν την ηλεκτρική ροή και μεταλλικές επαφές για να εφαρμόζουν τάση. Ίσως αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον να βοηθήσει να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στη δημιουργία του κβαντικού υπολογιστή, ο οποίος θα είναι πολύ ταχύτερος και μικρότερος από τον υπολογιστή που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο περιορισμός που εντοπίζεται στην τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ερευνητές αυτοί είναι πως το άτομο πρέπει να παραμένει στους -235° C. Γι αυτό ακριβώς το λόγο η επιτυχία τους δεν είναι παρά μια απόδειξη, πως αυτό που αναζητούσαν για 10 χρόνια μπορεί να γίνει πραγματικότητα, και τίποτα παραπάνω.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.