Η Apple «καίει» τα χρήματά της στα δικαστήρια;

Το τελευταίο διάστημα, ο πόλεμος πατεντών που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά οι αγωγές που ανά περιόδους εμφανίζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμφέρει ή όχι μια εταιρεία να κινείται συνέχεια μέσω της νομικής οδού. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε την Apple και τον πόλεμο που έχει κηρύξει έναντι των μεγάλων κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων με Android, όπως η HTC.

Μόλις πριν από ένα μήνα περίπου, η Apple κέρδισε μια μάχη εναντίον της HTC για μια πατέντα, που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ένας τηλεφωνικός αριθμός μέσα σε ένα κείμενο μαζί με τις αντίστοιχες επιλογές που προσφέρει. Ωστόσο, αυτή η μάχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «minor» για την Apple, καθώς ο αντίπαλος μπορεί με μικρές αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα να ακυρώσει εύκολα τις σχετικές κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dan Lyons στη Newsweek που προέρχονται από το δικαστικό χώρο, η Apple φαίνεται να δαπάνησε 100 εκατομμύρια δολάρια για τον πρώτο γύρο σύγκρουσης με την HTC, από την οποία εν τέλει δεν πήρε αυτά που ήθελε.

Συνολικά, υπάρχουν 84 ισχυρισμοί της Apple εναντίον της HTC, για την καταπάτηση 10 δικών της, όπως αναφέρει, πατεντών. Από τις 10, μόνο οι 4 πατέντες έφτασαν τελικά στην κρίση του ITC, εκ των οποίων η πρώτη που αφορούσε τη σχεδίαση χαρακτηρίστηκε άκυρη, στις επόμενες δύο η απόφαση ήταν ότι όχι μόνο δεν υπήρχε καμιά παραβίαση από την HTC, αλλά το χειρότερο είναι ότι η Apple δε χρησιμοποιεί καν τις συγκεκριμένες πατέντες στα δικά της προϊόντα. Όσον αφορά την τελευταία από τις 4 πατέντες, το ITC αποφάσισε ότι η HTC παραβίαζε την πατέντα της Apple και αφορά την παραπάνω περίπτωση που αναφέραμε με την εμφάνιση των τηλεφωνικών αριθμών σε ένα κείμενο. Είναι όμως μια μικρή νίκη, καθώς η HTC μπορεί να αφαιρέσει πολύ εύκολα από το λογισμικό αυτήν τη λειτουργία, για τις συσκευές που πωλούνται εντός των ΗΠΑ.

Στο δια ταύτα της υπόθεσης, έχουμε την Apple να ξεκινά μια δικαστική διαμάχη με 10 πατέντες και να καταλήγει να κερδίζει μόνο μία μικρής σημασίας, ξοδεύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια. Η HTC δεν είναι η μόνη εταιρεία με την οποία έχει διαφορές η Apple. Η λίστα συμπληρώνεται επίσης από τις Samsung και Motorola, με αρκετές αγωγές να βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα. Για την ώρα, η εταιρεία από το Cupertino φαίνεται να αντέχει το κόστος όλων αυτών των διαμαχών, αλλά τι θα γίνει τώρα που όλες οι εταιρείες τις οποίες μηνύει εκείνη, αρχίζουν συντεταγμένα να μηνύουν και εκείνες με τη σειρά τους την Apple;

Έχουν τελικά νόημα όλες αυτές οι δικαστικές δαπάνες της Apple, προσπαθώντας να κερδίσει δύναμη και έλεγχο σε μια πλατφόρμα που ο Steve Jobs ήθελε να «εξοντώσει», ή μήπως απλά «καίει» χρήματα από τα υψηλά έσοδά της;

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.