Yπάρχουν πολλοί τρόποι να πείς… σ’ αγαπώ

Πες σε κάποια ότι είναι ιδιαίτερη για σένα, θύμισέ της ότι νοιάζεσαι γι αυτήν, πες της «σ’ αγαπώ». Άραγε πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν σήμερα, ώστε να πει κάποιος σ’ αγαπώ;  Η απάντηση είναι απλή: πλέον, πάρα πολλοί, χάρη στα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα που περιτριγυρίζουν την καθημερινότητά μας, κάνοντας την έννοια της αγάπης περισσότερο επεκτάσιμη.

Κάνε ένα tweet, ανανέωσε το status  στο Facebook λέγοντας  πόσο ευγνωμονείς για μια φιλία, στείλε γραπτό μήνυμα, επικοινώνησε μέσω Skype,  στείλε email ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις σου για εκείνη, δημοσιοποιώντας τα συναισθήματά σου για εκείνον. Με ένα απλό @reply, +1, like, κάνε την καθημερινή ζωή κάποιων ανθρώπων πιο διασκεδαστική και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα, κάθε λεπτό, οποιαδήποτε μέρα και στιγμή. Είναι πλέον πολύ πιο εύκολο πλέον να δείξεις την αγάπη σου ακόμα και αν οι αποστάσεις  είναι μεγάλες, ακόμα και αν στείλεις ένα «πολλαπλό» μήνυμα, όπως ένα «ευχαριστώ»  σε πολλούς αποδέκτες. Δεν υπάρχει όριο. Όριο μπορούμε να βάλουμε μόνο  εμείς οι ίδιοι, στην κοινωνικότητα, την ευγνωμοσύνη, στο πνεύμα μας.

Μια ψηφιακή όμως ένδειξη αγάπης αντικαθιστά μια πραγματική αγκαλιά; Η προσωπική μου άποψη είναι ούτε αρνητική, αλλά ούτε θετική.  Μια ένδειξη αγάπης μέσω social networks είναι περισσότερο συμπληρωματική. Πριν μερικά χρόνια, ο μόνος τρόπος για να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου σε κάποιον άνθρωπο ήταν μόνο η πραγματική επαφή, σε αντίθεση με σήμερα που ποικίλουν, καθώς με πολύ λίγα χρήματα μπορείς να στείλεις ένα ψηφιακό δώρο, μια κάρτα, στέλνοντας συγχρόνως την αγάπη σου. Βέβαια, από την άλλη πλευρά υπάρχει και η στημένη κατάχρηση του μέσου ιδίως σε γιορτινές ημέρες και γενέθλια, όπου ένα massive μήνυμα «Happy Birthday» στον τοίχο σου από δεκάδες άτομα μοιάζει ανούσιο, τυπικό, ανιαρό. Γι αυτό και είναι πάντα συμπληρωματικό. Δεν αντικαθιστά τις προσωπικές σχέσεις, τις face-to-face συνομιλίες, τη σωματική επαφή.

Κινητές συσκευές και social networks βρίσκονται εδώ, σήμερα για να μας βοηθήσουν να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αρκεί να έχουμε τη διάθεση, αλλά και να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, ως εργαλεία. Αλήθεια, πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε τα εν λόγω μέσα για να εκφραστούμε; Πόσο θέλουμε οι άλλοι να δηλώνουν την αγάπη τους σε εμάς μέσω αυτών;

[via]

Σχολιάστε >
15 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.