Η Motorola, η Google, η Κρήτη και η.. προβοκάτσια

Conspiracy theory

Πριν από λίγο μου ήρθε το παρακάτω statement από την Motorola σχετικά με μία αγγελία που αναρτήθηκε στο web για μία θέση εργασίας στην Κρήτη. Με την πρώτη ανάγνωση, το συγκεκριμένο κείμενο δεν μου φάνηκε άξιο αναφοράς. Αποφάσισα όμως να κάνω μία έρευνα σχετικά με αυτό και έπεσα πάνω σε κάποια σχετικά άρθρα γεμάτα από θεωρίες συνομωσίας. Ας δούμε όμως το όλο θέμα από την αρχή.

Η Motorola σήμερα έβγαλε μία αγγελία για μία θέση εργασίας στην Κρήτη. Όλα καλά μέχρι εδώ μόνο που αντί να αναφέρεται ότι η Κρήτη βρίσκεται στην Ελλάδα, αναφερόταν ως ξεχωριστό κράτος. Και κάπου εκεί άρχισε ένας χαμός στα blogs και τα ειδησεογραφικά sites που μιλούν για προβοκάτσιες και για προσπάθειες διάσπασης του Ελληνικού πληθυσμού και κράτους. Εκεί ξεκινάει και η δική μου απορία: γιατί να μπλέξει η Motorola σε μία τέτοια ιστορία;

Η Motorola έχει εξαγοραστεί από την Google για 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια, την μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία στον κόσμο και με έσοδα που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2011 ενώ αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 30% Year over Year [οικονομικά αποτελέσματα της Google]. θα ρίσκαρε η Google λοιπόν να μπει σε "παιχνίδια πρακτόρων", αν αυτά θεωρήσουμε ότι υπάρχουν, για την.. Κρήτη;

Έχοντας διαβάσει το βιβλίο In The Plex του Steven Levy, που περιγράφει την πορεία και την φιλοσοφία της Google και των ιδρυτικών μελών της, το θεωρώ απίθανο. Τόσο ο Sergey Brin όσο και ο Larry Page, χαρακτηρίζονται από την θέληση τους να προσφέρουν στον κόσμο και γι αυτό έχουν ξεκινήσει πολλά projects κοινής ωφελείας όπως το Google Books ή την προσπάθεια που είχαν κάνει για τα whitespaces.

Γνωρίζοντας ότι η Google αποφάσισε να πολεμήσει το Κινέζικο σύστημα της διαφθοράς και της λογοκρισίας με θεμιτά μέσα, θα ήταν χαζό από μέρους τους να αναμιχθούν σε μία υπόθεση τόσο υψηλού ρίσκου που πολύ μικρά ωφέλη μπορεί -αν μπορεί- να τους αποφέρει. Ειδικά όταν αποφασίσαν να αποχωρήσουν από την Κινέζικη αγορά που, δυνητικά, θα μπορούσε να τους φέρει πολλά δισεκατομμύρια απλά και μόνο αν συμβιβάζονταν με το σύστημα.

Προσωπικά, πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ανθρώπινο λάθος. Τόσο απλά.

Και το statement της Motorola για του λόγου το αληθές:

Η Motorola Solutions θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη για την εσφαλμένη αναφορά στην Κρήτη σε δημοσιευμένη αγγελία της για θέση εργασίας. Μόλις το σφάλμα αυτό (το οποίο οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος) περιήλθε σε γνώση μας, διορθώσαμε αμέσως τη σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα. Η Motorola Solutions, ως εταιρία με παγκόσμια δραστηριότητα, ενεργεί με ακεραιότητα και σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία των κρατών και τους εφαρμοστέους διεθνείς και τοπικούς νόμους και έθιμα.

Με τη συγκεκριμένη  δημοσίευση δεν υπήρξε καμία πρόθεση εκ μέρους μας να προκαλέσουμε  κάποια ενόχληση και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη εάν οποιαδήποτε ενόχληση προκλήθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών μας.

Διόρθωση: Η περιβόητη αγγελία μπήκε από την Motorola Solutions και όχι από την Motorola Mobility (που εξαγόρασε η Google). Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Motorola Solutions έχει κάποιον λόγο να ακολουθήσει ύπουλες τακτικές σχετικά με την Κρήτη, ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Το σκεπτικό μου και η άποψη μου δεν αλλάζουν και συνεχίζω να το θεωρώ ως ένα ανθρώπινο λάθος.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Η Motorola, η Google, η Κρήτη και η.. προβοκάτσια”

  1. Ο/Η ventrix λέει:

    Η Google αγόρασε την Motorola Mobility, οχι ολόκληρη την Motorola

  2. Ο/Η dkalo λέει:

    @ventrix Ευχαριστώ ventrix, έκανα την σχετική διόρθωση. :)