Αλλάζοντας συνήθειες σε ένα Σαββατοκύριακο

Editor’s note: Ακολουθεί Guest Post από τον Χρήστο Λουφόπουλο aka @philos. Μηχανικός τα πρωινά, blogger τα βράδια, αλλά και αθεράπευτος εξερευνητής νέων ιδεών, επιχειρηματικών προτάσεων και μέλος της ομάδας Μαμά...δες Μπαμπά...δες για γονείς με καινοτόμες διαθέσεις και συνήθειες. Στο Startup live Athens συμμετείχε ως mentor της ομάδας yello!

Αν μου έλεγαν πριν 5 χρόνια, ότι μέσα σε 48 ώρες μπορείς να ξεκινήσεις μια καινούρια δουλειά, μια καινούρια καριέρα, να βάλεις τις βάσεις για μια επιχείρηση που δεν κινείται μόνο μέσα σε ελληνικά πλαίσια, αλλά φιλοδοξεί την διεθνή καταξίωση και αναγνώριση, ότι θα έκανα νέους φίλους, φίλους που μπορεί να εμπιστευόμουν πιο γρήγορα απ΄ότι φίλους που ξέρω από παιδί, φίλους που θα με ακούγανε με προσοχή, που θα μοιραζόμουν μαζί τους μυστικά μου και φιλοδοξίες μου και που θα στηριζόντουσαν πάνω μου όπως και εγω επίσης πάνω τους, ... ότι θα ολοκληρώναμε μαζί ένα business plan, μια παρουσίαση που θα ζηλεύανε ακόμη και επαγγελματίες του είδους και ότι τέλος θα γυρνούσα σπίτι με δεκάδες τηλέφωνα από τους καλύτερους επαγγελματίες του είδους τους αλλά και με λίγο περισσότερη σοφία και με πολύ πολύ περισσότερη έμπνευση και αυτοπεποίθηση θα έπαιρνα τον εαυτό μου για... αθεράπευτα ονειροπαρμένο!

Αρκούνε λίγες ώρες σε ένα περιβάλλον σαν το startup live Athens που ετοίμασαν πολύ επαγγελματικά και με μεράκι αλλά και σωστή γνώση η Κωνσταντίνα Zoehrer και οι συνεργάτες της για να μην νιώσεις καμία ανάγκη Σάββατο βράδυ να χαλαρώσεις για ένα ποτό κατηφορίζοντας λίγα μέτρα πιο κάτω στην Σόλωνος με γεμάτες τις καφετέριες από νέα παιδιά.
Και δεν θα προσπαθήσω να κρυφτώ και να υπολριθώ ότι μια βόλτα Σαββατο βράδυ έξω από τις καφετέριες και τα μπάρ του κέντρου με έβαλαν σε σκέψη για το πόσες ιδέες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον δρόμο της υλοποίησης αν ένα Σαββατοκύριακο το μήνα ή το τρίμηνο το δυναμικό μερικών εκατοντάδων δημιουργικών νεανικών μυαλών σπαταλιόταν σε τέτοια events
Και ας μην καταλήγανε ποτέ τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια σε μια βιώσιμη επιχείρηση μετά το πέρας του Σαββατοκύριακου, και ας αποτύχαιναν οι περισσότερες startup όπως συμβαίνει στις περισσότερες μετά από μερικούς μήνες....

Κάποιες θα επιβιώσουν και θα αλλάξουν για πάντα τις ζωές των δημιουργών τους και μαζί τους δικές μας καθημερινές συνήθειες.
Θα έμενε η προσπάθεια, η γνώση, η πίστη ότι δεν είναι ακατόρθωτο να σκεφτείς μπροστά, καινοτομικά, δημιουργικά. Να γνωρίσεις απίθανα μυαλά από όλο τον κόσμο. Να πάρεις συμβουλές και συμπυκνωμένη εμπειρία από ανθρώπους που ζούνε καθημερινά τις startup.

Άλλες τόσες παρόμοιες σκέψεις έκανα και την επόμενη ημέρα όταν σε παιδικό πάρτυ με δεκάδες φίλους γονείς, στα 40 τους και αυτοί ή και μικρότεροι, άνεργοι ήδη αρκετοί αναμεσά τους το τελευταίο διάστημα, τους μιλούσα για startup και ενώ αρχικά ενθουσιαζονταν με τις διάφορες ιδέες, όταν πέταγα το ερώτημα πότε ξεκινάμε την δική μας, τον ενθουσιασμό τον διαδέχονταν γέλια, κλισέ απαντήσεις και ειρωνίες... "Δούλευα υπάλληλος 15 χρόνια, τώρα να γίνω επιχειρηματίας; Λιγο δύσκολο..."

Πληρώνουμε την άγνοια δεκαετιών, σε μια εποχή που οι ευκαιρίες αφθονούν γύρω μας για να αναπτύξουμε νέους καινοτόμους τρόπους για επιχειρείν.
Για κάθε ηλικία, για κάθε κεφάλαιο (από λίγο έως ανύπαρκτο τις περισσότερες φορές), για κάθε ιδέα, αμιγώς τεχνολογική ή μη. Σαν την κυρία που ήρθε στο startuplive Athens και είπε μια ιδέα για να μην μαραζώνουν τα χωριά μας και μαζευτήκαν γύρω της δεκάδες άγνωστοί της άνθρωποι και την στηρίξανε, σαν τον Χάρη που είδε τον τουρισμό με ένα άλλο διαφορετικό μάτι, με μια άλλη διάσταση να με πείσει σε μερικά μόλις λεπτά για τις προοπτικές και τις δυνατότητες του yellocities.com στις δύο ημέρες που συνεργαστήκαμε.
Τελειώνοντας αυτή η τριήμερη γιορτή των startup ένιωθα ότι πρέπει να πειστούν και άλλοι μαζί μου να αλλάξουν νοοτροπίες και συνήθειες...
Θέλουμε και άλλα άψογα οργανωμένα startup events σαν και αυτό του Start up Live Athens,
Θέλουμε ιδέες,
Θέλουμε παρέες,
Θέλουμε ενέργεια και δουλειά,
Θέλουμε εθελοντισμό,
Θέλουμε να τα μοιραστούμε όλα αυτά.

Δειτε τις ιδέες που ξεχώρισαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και επικοινωνήστε τις και συζητήστε τις, ρωτήστε ακόμη και τους δημιουργούς τους, και μετα επαναπροσδιορίστε τον εαυτό σας μέσα στα επόμενα χρόνια που έρχονται.
Χρόνος για αλλαγή υπάρχει σε κάθε ηλικία. Και για αποτυχία αλλά και για επιτυχία!

Υπάρχει θέληση και πλέον υπάρχει και η απαραίτητη παιδεία και κοινή παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας.
Η γνώση και η εμπειρία είναι σύμμαχος.
Και αν είστε νέα παιδιά, στο πανεπιστήμιο ακόμη... πιστέψτε με τέτοια events δεν πρέπει να τα χάνετε... και τότε ίσως και γω χαλαρώσω ένα Σάββατο βράδυ σε ένα μπαράκι στο κέντρο ξέροντας ότι νέα παιδιά για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία κρατάνε τα ίδια το μέλλον στα χέρια τους!

Μετά από όλα αυτά τα εμψυχωτικά... αξίζει να αναφερθώ και σε μερικά συμπεράσματα από την εμπειρία μου για την διοργάνωση του event, τα οποία είναι σίγουρα μείζονος σημασίας σε σχέση με το γεγονός αυτό καθ'αυτό, και με πίστη ότι οι διοργανωτές με έπεισαν ότι θέλουν του χρόνου να κάνουν αυτή την εκδήλωση ακόμη καλύτερη.
Η εκδήλωση είχε διαφημιστεί αρκετά από διάφορα σημαντικά ΜΜΕ αλλά και πάλι χωρίς να φταίνε οι διοργανωτές δεν ήρθε ο κόσμος που θα μπορούσε να έρθει και ειδικά από διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπως πχ τουρισμός, τοπικά προϊόντα, εκπαίδευση.

Έχω την αίσθηση ότι για να προσέλθει στο μέλλον και διαφορετικός κόσμος με ιδέες για μη αυστηρά τεχνολογικές startup μάλλον θα πρέπει ο κόσμος να εκπαιδευτεί και να ενημερωθεί σε λεπτομέρεια και σαφήνεια για το τι ακριβώς συντελείται σε μία τέτοια εκδήκλωση. Στην επόμενη προώθηση της εκδήλωσης θα είναι ωφέλιμο να μπουνε ιστορίες από την φετινή και πως εξελίχθησαν μες την διάρκεια του τριημέρου αλλά και στους προσεχείς μήνες. Να τονιστεί ότι οι ιδέες δεν αφορούν μόνο τεχνολογικά προϊόντα και να αναφερθούν παραδείγματα έστω και εκτός Ελλάδος από αντίστοιχες πετυχημένες προσπάθειες.

Όλοι οι ξένοι mentors ήταν εκπληκτικοί, προσφέραν ουσιαστική βοήθεια, αφουγκραστήκαν τον παλμό, δώσανε οδηγίες και σίγουρα ήταν ένα στοιχείο που έλειπε σε τέτοιο βαθμό μέχρι σήμερα από αντίστοιχα events. Χωρίς φυσικά να υστερούν και οι Έλληνες mentors που είχα την αίσθηση ότι δώσανε το καλύτερο εαυτό τους σε ότι και αν τους ζητήθηκε.

Επίσης πολύ θετικό κρίνω το στοιχείο των δεκάδων mentors και το γεγονός ότι οι περισσότεροι αφοσιωθήκαν σε μία ομάδα και άρα μπόρεσαν να την καθοδηγήσουν πιο σωστά και πιο ολοκληρωμένα μέσα στον περιορισμένο χρόνο αυτών των εκδηλώσεων. Σίγουρα όμως θα μπορούσαν μέντορες από συγκεκριμένες ιδιότητες (δικηγόροι, developers, Managers, κλπ) να υπάρχουν για να δίνουν ειδικές συμβουλές και γενικές γραμμές σε όποια ομάδα το επιζητούσε.

Φαγητό, κλίμα, περιβάλλον πάρα πολύ ικανοποιητικά και δεν άφηναν σκέψη για βόλτες εκτός του κτιρίου. Επίσης αν κρίνουμε από την συμμετοχή του χρόνου θα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος χώρος μιας και φέτος ο χώρος ήταν οριακός και απεδείχθη μικρότερος από τις προσδοκίες των διοργανωτών! Μακάρι και του χρόνου να αποδειχθεί μικρότερος, από τον υπέρμετρο αριθμό συμμετοχών μιας και η μαζικότητα είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος που πρέπει να έχουν τέτοιες εκδηλώσεις για να γίνουν αυτές συχνότερες και σε σταθερή βάση!
Xάρηκα που είδα πολλούς ανθρώπους και από άλλες προσπάθειες και διοργανώσεις startup events και μακάρι να ευωδόσουν ουσιαστικές συνεργασίες στο μέλλον. Όλοι χρειάζονται και όλοι πρέπει να αλληλοβοηθούνται σε τέτοιες κρίσιμες ώρες και σύντομα η πετυχημένη ιδέα που θα κάνει trendy τις startup και στην Ελλάδα δεν θα αργήσει να ξεπηδήσει.

Και τέλος μια μικρή λεπτομέρεια, ίσως ρομαντική, αλλά τόσο μα τόσο πολύτιμη... αυτή η θέα ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος στον 8ο όροφο της Ελληνοαμερικάνικης ένωσης που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν πιο τονωτική από κάθε τι άλλο.

Η θέα της Αθήνας μας ενώνει και μας τονώνει.

Κάτω από αυτόν τον ουρανό κάποια ανήσυχα μυαλά οραματίζονται και δημιουργούν...

Ραντεβού του χρόνου... μακάρι και πιο σύντομα με νέα πρόσωπα και καλά νέα και από τους συμμετέχοντες στις τελικές 13 προτάσεις και όχι μόνο!

[image]

Σχολιάστε >
4 σχόλια
|
Κατηγορίες:

4 απαντήσεις στο “Αλλάζοντας συνήθειες σε ένα Σαββατοκύριακο”

  1. Ο/Η tkonsoulas λέει:

    Πολύ καλό το κείμενο! Ευχαριστούμε που το μοιραστήκατε μαζί μας. :)

  2. Ο/Η dkalo λέει:

    Τα συγχαρητήρια πάνε στον Χρήστο που συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια και που μας μετέφερε τις εντυπώσεις του! :)

  3. Ο/Η VictoriaNicole23 λέει:

    Thanks for the very inspiring thoughts.You delivered it in details.

  4. Ο/Η Joanna Wilson λέει:

    Very well written in details.Hope changes for the best.Thank you for including me here.