Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ακόμα ένα βήμα προς το open-source

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα του δημοσίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανοίξει συζητήσεις από το 2004 για τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα στις διάφορες υπηρεσίες της. Πριν από μερικές μέρες προχώρησε σε άλλο ένα βήμα, όπου κυκλοφορώντας 4 έγγραφα σε PDF και ODF μορφή προσπαθεί να αναδείξει την βιωσιμότητα του open-source, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε θέματα εξέλιξης του.

Μέσα από αυτά τα έγγραφα οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν για το τι ακριβώς είναι το open-source και η κάθε υπηρεσία θα μπορεί να πληροφορηθεί για τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί, τις εναλλακτικές λύσεις που έχει σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα έναντι του κλειστού. Ίσως το πιο ενδιαφέρον που θα μπορούσαμε να το διαβάσουμε και εμείς, είναι εκείνο το έγγραφο που αναφέρει τους συχνότερους μύθους που κυκλοφορούν για το open-source λογισμικό, όπως ότι είναι λιγότερο ασφαλές ή ότι είναι αδύνατο να κοστολογηθεί, και τους διαψεύδει.

Σε μια εποχή που η χώρα μας προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα από όπου αυτό είναι δυνατό, είναι άξιο συζήτησης το γεγονός πως ακόμα δεν έχουμε δει κάποια ανάλογη πρωτοβουλία στην Ελλάδα. Ίσως η στάση αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει παράδειγμα που θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

  • All About Open Source (PDF) (ODT)
  • ICT Advice Note - Procurement of Open Source (PDF) (ODT)
  • Open Source Options (PDF) (ODT)
  • Total Cost of Ownership - Things to Consider (PDF) (ODT)

[via] [image]

Σχολιάστε >
37 σχόλια
|
Κατηγορίες:

37 απαντήσεις στο “Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ακόμα ένα βήμα προς το open-source”

  1. Ο/Η tkonsoulas λέει:

    Τα links για το "All About Open Source" δε λειτουργούν.

  2. Ο/Η CharisTas λέει:

    @tkonsoulas Μάλλον θα ήταν προσωρινό, γιατί μόλις τώρα τα κατέβασα χωρίς προβλήματα και τα δύο :)

  3. Ο/Η tkonsoulas λέει:

    @CharisTas Κατάφερα και το κατέβασα κι εγώ μέσω Opera. Με Firefox μου έβγαζε "404 Page Not Found", γι'αυτό και άφησα το πρώτο σχόλιο. ;)