Η TSMC αυξάνει τις τιμές των 28nm chips

 

Η μετάβαση στα 28nm είναι πλέον πολύ κοντά για την Intel, την AMD και τους κατασκευαστές GPUs, όμως απ’ότι φαίνεται δεν είναι όλα ρόδινα σε αυτήν. Η μεγάλη ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους οδηγεί την TSMC σε δραστικά μέτρα για να ελέγξει την κατάσταση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος σοβαρών ελλείψεων στην αγορά...

Τα πρώτα samples έχουν ήδη βγεί από τη γραμμή παραγωγής, ώστε να γίνουν δοκιμές για την επόμενη γενιά επεξεργαστών και καρτών γραφικών. Ωστόσο, η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2011 ή τις αρχές του 2012, καθώς τότε θα ξεκινήσει να δέχεται παραγγελίες η TSMC, πού είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών παγκοσμίως. Μέχρι εδώ δεν βλέπουμε κάτι το ασυνήθιστο, αφού τα roadmaps παραμένουν σε ισχύ και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις.

Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό πρόβλημα πού μόλις άρχισε να διαφαίνεται: Η μεγάλη ζήτηση για wafers των 28nm από εταιρείες όπως η AMD, η Apple και η nVidia, πού απαιτούν μεγάλες ποσότητες από την TSMC και όσο το δυνατόν ταχύτερα, σε συνδυασμό με τους μικρότερους κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας όπως η Qualcomm, σημαίνει πως η εταιρεία ίσως δεν καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή της σε υψηλά επίπεδα τόσο σύντομα και δε θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις αγοράς. Μέχρι στιγμής τα yields (το ποσοστό των «καλών» chips πού βγαίνουν από κάθε wafer) δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλά και επιδεινώνουν την κατάσταση.

Το μόνο πού μπορούσε να κάνει (βραχυπρόθεσμα) η TSMC, ήταν να αυξήσει την τιμή των wafers, πράγμα πού έκανε. Αναφορές δείχνουν μια ανατιμολόγηση της τάξεως του 15-25%, αρκετά υψηλή ώστε να περιοριστεί η ζήτηση σε λογικά επίπεδα. Δυστυχώς για εμάς, αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, την καθυστέρηση των νέων προϊόντων πού θα βασίζονται σε chips των 28nm (όπως είχε συμβεί και στο πρόσφατο μέλλον με CPUs της AMD) και δεύτερον, τη μετακύλιση του επιπλέον κόστους στον καταναλωτή. Ήτοι, οι επόμενες κάρτες της ATI για παράδειγμα μπορεί να κοστίζουν σημαντικά περισσότερο απ’ότι η τωρινή γενιά (όταν κυκλοφόρησε), το οποίο εν μέσω κρίσης είναι κάτι πού θα επηρεάσει σίγουρα τις πωλήσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τον ανταγωνισμό, όπως η nVidia, έτσι θεωρητικά όλοι οι κατασκευαστές θα έχουν το ίδιο πρόβλημα με την παροχή 28nm chips. Η Intel δε θα επηρεαστεί ιδιαίτερα αφού ως γνωστόν διατηρεί τις δικές της μονάδες παραγωγής, όμως μας ενδιαφέρει σίγουρα να δούμε το πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.