Ποιο είναι το ενεργειακό αποτύπωμα της Google;

Η Google έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα της, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ελκύουν στην ατμόσφαιρα οι εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που για πρώτη φορά δημοσιεύει, η Google παράγει 1,5 εκατομμύριο τόνους άνθρακα κάθε χρόνο. Μπορεί να φαίνεται πολύ, όμως οι βελτιώσεις που έχει κάνει στα data centers της έχουν καταφέρει να φτάσουν τις εκπομπές σε τιμές που είναι 50% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της βιομηχανίας.

Το 2009 η εταιρεία δέχθηκε αρκετή κριτική, όταν μία έρευνα έδειχνε πως κάθε αναζήτηση στη μηχανή αναζήτησης παράγει 7g CO2, κάτι που σύμφωνα με την Google δεν ισχύει. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα υπολόγιζε και το ενεργειακό κόστος από τους υπολογιστές των χρηστών, πάνω στο οποίο η εταιρεία δεν έχει κανένα έλεγχο. Έτσι, σύμφωνα με την ίδια η κάθε αναζήτηση παράγει 0,2g CO2. Ομοίως μαθαίνουμε πως 10 λεπτά στο YouTube ευθύνονται για την έλκυση 1g CO2. Επιπλέον, οι cloud based υπηρεσίες της εταιρείας, όπως είναι το Gmail, είναι σχεδόν 80 φορές πιο αποδοτικές σε ενέργεια από την περίπτωση που μια απλή εταιρεία έκανε μόνη της το hosting για το email.

Παρά τις όλες προσπάθειες που κάνει η Google για να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στις εγκαταστάσεις της (το 1/3 της ηλεκτικής ενέργειας που ξοδεύει προέρχεται από εκεί), οι συνολικές εκπομπές συνεχώς αυξάνονται. Σε αυτό ευθύνεται η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη των χρηστών να χρησιμοποιούν online υπηρεσίες, γεγονός που έχει αυξήσει το ενεργειακό αποτύπωμα ολόκληρου του Internet σε 300.000.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την Google, τα data centers σε όλο τον κόσμο αντιστοιχούν στο 1% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας όλου του κόσμου, από το οποίο η Google καταναλώνει περίπου το 1% από αυτό το ποσό.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.