7+1 εφαρμογές για καλύτερο iPhoneography

instagram

Το θέμα που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις εχθές στην Ελληνική κοινότητα του Twitter ήταν η άποψη ότι το Instagram σκοτώνει την φωτογραφία. Διαφωνώ με αυτή την άποψη γιατί είμαι υπέρ της εξέλιξης. Ο εξοπλισμός βελτιώνεται και γίνεται πιο προσβάσιμος στον απλό χρήστη. Παλιά, για να βγάλεις και να επεξεργαστείς μία φωτογραφία χρειαζόσουν γνώσεις photoshop. Πλέον, η διαδικασία είναι μόνο μερικά clicks και αυτό μοιάζει ιδιαίτερα θετικό.

Δεν είμαι φωτογράφος, όυτε καν κατά φαντασία, αλλά μου αρέσει να βγάζω "περίεργες" φωτογραφίες με το iPhone. Και λέγοντας περίεργες, εννοώ να τις περνάω από διάφορα προεπιλεγμένα φίλτρα για να φαίνονται πιο καλλιτεχνικές. Βέβαια, η διαφορά στην ποιότητα μεταξύ των δικών μου instagram φωτογραφιών και κάποιου επαγγελματία φωτογράφου (ή απλά κάποιου με ταλέντο) είναι τεράστια. Και δεν οφείλεται στο Ιnstagram αλλά στις δυνατότητες του επαγγελματία.

Όμως, δεν υπάρχει μόνο το Instagram. Υπάρχουν πολλές ακόμα εφαρμογές που μπορούν να μετατρέψουν το iPhone σας σε μία αντισυμβατική φωτογραφική μηχανή. Εμείς επιλέξαμε 7 (+1 bonus) εφαρμογές και σας τις παρουσιάζουμε!

Instagram

Πριν όμως αναφερθούμε στις λιγότερο γνωστές εφαρμογές, ας δούμε τον κυρίαρχο του παιχνιδιού. Το Instagram είναι ένα social network που βασίζεται αποκλειστικά στις φωτογραφίες. Ο χρήστης βγάζει την φωτογραφία, επιλέγει κάποιο από τα 15 διαθέσιμα φίλτρα και την κάνει άμεσα share. Οι φίλοι του βλέπουν την φωτογραφία στο timeline τους και μπορούν, όπως και στο Facebook, να κάνουν like ή να αφήσουν κάποιο σχόλιο. Και φυσικά είναι δωρεάν. [download Instagram]

camera plus

Camera+

Το Camera+ κάνει αυτό ακριβώς που σας προϊδεάζει με το όνομα του. Πρόκειται για μία εφαρμογή παρόμοια με αυτή της Apple αλλά.. ντοπαρισμένη! Εκτός από τις τυπικές λειτουργίες (zoom & autofocus), μπορεί να βγάλει συνεχόμενες φωτογραφίες (burst mode), έχει timer ενώ διαθέτει και stabilizer για να σταματήσετε να βγάζετε κουνημένες φωτογραφίες.

Όμως, οι δυνατότητες του Camera+ δεν σταματούν μόνο στην "αποθανάτιση της στιγμής" αλλά συνεχίζουν και στην επεξεργασία της φωτογραφίας. Υπάρχουν αρκετά preloaded φίλτρα και, ανάλογα με το θέμα και τον φωτισμό της φωτογραφίας, μπορεί κανείς να επιλέξει αυτό που ταιριάζει ώστε να κάνει την φωτογραφία του πιο ενδιαφέρουσα. Ακόμα, υπάρχουν διαθέσιμα 36 επιπλέον φίλτρα για να δώσουν μία πιο καλλιτεχνική αίσθηση στις φωτογραφίες. Τέλος, μπορεί να προστεθεί και κάποιο από τα 16 διαθέσιμα πλαίσια.

Με κόστος 0.79€ για την εφαρμογή και 0.79€ ακόμα για να ξεκλειδώσετε το πακέτο "I <3 Analog FX", το Camera+ νομίζω ότι αξίζει πλήρως τα 1.58€ που ζητάει. [download Camera+]

Halftone

Halftone

Αυτή η εφαρμογή σας επιτρέπει να μετατρέψετε οποιαδήποτε φωτογραφία σας σε μία μικρή αλλά ολοκληρωμένη ιστορία. Μπορείτε να αλλάξετε το εικονικό χαρτί στο οποίο τυπώνεται η φωτογραφία για να την κάνετε να φαίνεται πιο retro. Ακόμα, μπορείτε να προσθέσετε λεζάντες στο πάνω και το κάτω μέρος της εικόνας ενώ οι φωτογραφίες "ζωντανεύουν" προσθέτοντας κάποιο text box παρόμοιο με αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα cartoons. Σίγουρα δεν θα μετανιώσετε τα 0.79€ που θα δώσετε για να την αποκτήσετε. [download Halftone]

GLMPS

GLMPS

Το GLMPS δεν τραβάει φωτογραφίες. Ούτε όμως και video. Μάλλον κάτι ενδιάμεσο. Εξάλλου η ονομασία GLMPS θυμίζει πολύ την λέξη "glimpse" που σημαίνει "με μια ματιά". Κάνοντας click αμέσως αποθηκεύονται τα προηγούμενα δευτερόλεπτα αλλά και η εικόνα που έχει εκείνη ακριβώς την στιγμή ο φακός της camera του iPhone. Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες εφαρμογές, δεν επεξεργάζεται την φωτογραφία - video. Την κάνει όμως πιο ενδιαφέρουσα και πραγματικά μεταφέρει την στιγμή σε όποιον τις βλέπει.

Πρόκειται για μία πανέξυπνη και ταυτόχρονα απλούστατη ιδέα. Μπορεί το video που συνοδεύει κάθε φωτογραφία να είναι χαμηλής ποιότητας αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία καινούρια εφαρμογή που παρουσιάστηκε μόλις πριν από μερικές μέρες και βρίσκεται στην έκδοση 1.01. Τέλος, έχει παρόμοια social χαρακτηριστικά με το Instagram αν και ακόμα οι Έλληνες χρήστες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Δεν χάνετε κάτι να την δοκιμάσετε, ειδικά τώρα που διατίθεται δωρεάν. Αν δεν σας έπεισα, τότε μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό review του GLMPS από τον Χάρη. [download GLMPS]

Pano

Pano

Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε κάποιο μέρος που μπορείτε να δείτε μία ολόκληρη πόλη ή έχετε μία απίστευτη πανοραμική θέα αλλά όσες φωτογραφίες και να τραβήξετε νιώθετε ότι είναι "λίγες" για να περιγράψουν αυτό που είδατε; Σίγουρα πολλές. Πλέον, χάρη στο Pano, μπορείτε να αποθανατίσετε αυτό που βλέπετε από άκρη σε άκρη. Η εφαρμογή συνδέει τις εικόνες που έχετε τραβήξει και δημιουργεί μία νέα, μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή πανοραμική φωτογραφία.

Ναι, μπορεί να είναι "ακριβή" καθώς κοστίζει 1.59€ αλλά σκεφτείτε να βρεθείτε στον πύργο του Eiffel στο Παρίσι και να μην μπορείτε να αποθανατίσετε την θέα από την κορυφή του.. [download Pano]

Hipstamatic

Hipstamatic

Έχετε αναμνήσεις απο παλιές, αναλογικές, φωτογραφικές μηχανές; Αν νοσταλγείτε αυτές τις εποχές, τότε το Hipstamatic θα γίνει σε χρόνο-μηδέν η αγαπημένη σας εφαρμογή. Μπορείτε να αλλάξετε το film, τον φακό αλλά και το flash που θα χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε την φωτογραφία σας. Ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε, επηρεάζεται αντίστοιχα και η φωτογραφία. Φυσικά, αν δεν σας ικανοποιούν οι διαθέσιμες επιλογές, μπορείτε με μικρό κόστος (0.79€) να αγοράσετε επιπλέον φακούς, flashes και films.

Τα μεγαλύτερα social networks (Facebook, Twitter, tumblr και flickr) είναι integrated, συνεπώς το sharing των φωτογραφιών γίνεται γρήγορα και άμεσα. Ακόμα, υπάρχουν διάφοροι διαγωνισμοί στους οποίους μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή με μία φωτογραφία του και να διεκδικήσει κάποιο από τα δώρα.

Για καλύτερη οργάνωση των φωτογραφιών σας, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας των "stacks" που λειτουργούν ως groups φωτογραφιών. Επιπλέον, τα magic albums σας επιτρέπουν να δείτε όλες τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε συγκεκριμένα μέρη, συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή με συγκεκριμένα tags. Αν βρίσκω κάτι αρνητικό στην εφαρμογή, τότε αυτό είναι η μη δυνατότητα να εισάγω φωτογραφίες που έχω ήδη τραβήξει με το iPhone για να τις επεξεργαστώ μέσω του Hipstamatic.

Όπως και να 'χει όμως, το Hipstamatic αξίζει σίγουρα τα 1.59€ που κοστίζει και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε. [download Hipstamatic]

Photo 365

Photo 365

Λατρεύω τα 365 projects γιατί σου επιτρέπουν με μία μικρή, καθημερινή ενέργεια, να εμβαθύνεις σε ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα σου ήταν σχεδόν άγνωστο. Έχω ήδη ένα προσωπικό τέτοιο project γύρω από την μουσική και η εφαρμογή Photo 365 μου επιτρέπει να αποκτήσω ακόμα ένα. Η χρήση του Photo 365 είναι απλή: επιλέγετε την ημέρα, την φωτογραφία και, προαιρετικά, μπορείτε να συμπληρώσετε κάποιο μικρό, σχετικό κείμενο. Τόσο απλό.

Με κόστος 0.79€, νομίζω ότι αξίζει για να δημιουργήσετε ένα ψηφιακό και γεμάτο φωτογραφίες ημερολογιο. Και αν σκέφτεστε ότι θα αλλάξετε σύντομα κινητό τηλέφωνο, τότε να σας πω ότι μπορεί με λίγα μόνο taps στην οθόνη του iPhone, να συνδεθεί με το Facebook και το flickr account σας.. [download Photo 365]

8mm Vintage Camera

Bonus: 8mm Vintage Camera

Και η έννοια του "bonus" οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για μία εφαρμογή που τραβάει φωτογραφίες αλλά video. Όπως και στο Hipstamatic, έτσι κι εδώ ο χρήστης μπορεί να αλλάξει φακό και film ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να τρεμοπαίζει η εικόνα κατά το video δίνοντας μία ακόμα πιο vintage αισθητική στο video μας.

Αν αξίζει τα 1.59€ που κοστίζει; Ναι, ειδικά αν σας αρέσει να τραβάτε videos και το προτιμάτε από τις "ακίνητες και άψυχες" φωτογραφίες. [download 8mm Vintage Camera]

Σχολιάστε >
22 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.