Φοιτητές + Google: Το χρησιμοποιούν, αλλά δεν ξέρουν να ψάχνουν αποδοτικά

Κατά τη διάρκεια της ημέρας όλοι μας χρησιμοποιούμε πολλές φορές κάποια από τις μηχανές αναζήτησης, με την πλειοψηφία να προτιμά την Google. Πόσοι όμως όμως γνωρίζουμε το πως λειτουργεί μία μηχανή αναζήτησης και τροποποιούμε την αναζήτηση μας με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα; Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη μέσα από 5 πανεπιστήμια του Illinois των ΗΠΑ φανερώνουν πως αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλο μέρος των φοιτητών, οι οποίοι, παρόλο που ανατρέχουν συχνά στο Google, δεν γνωρίζουν τρόπους για να πραγματοποιήσουν μια πιο αποδοτική αναζήτηση.

Η πλειοψηφία των 156 φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως η βάση δεδομένων που θα ψάξουν πρώτα είναι η Google, κάτι που ήταν αναμενόμενο βλέποντας και την διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Στη συνέχεια σε μία άλλη δοκιμή οι ερευνητές ακολουθούσαν τους φοιτητές μέσα σε μία βιβλιοθήκη παρακολουθώντας τι κάνουν για να βρουν κάτι που τους ζήτησαν. Σύμφωνα με τον Andrew Asher, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, παρατηρήθηκε πως οι φοιτητές δεν ήταν ανεπαρκής στην χρήση της Google, αλλά συχνά δεν γνώριζαν μεθόδους για να αξιολογήσουν ή να βελτιώσουν αποδοτικά τα αποτελέσματα που τους επέστρεφε η μηχανή αναζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 27 από τους 30 φοιτητές τους οποίους παρακολουθούσε ο Asher δεν κατάφεραν να περιορίσουν την αναζήτηση τους για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, κάνοντας για παράδειγμα αναζήτηση μόνο στις Ειδήσεις ή στα Google Scholar και Google Book Search. Όπως δήλωσε το πρόβλημα αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στους φοιτητές αλλά γενικότερα σε μεγάλο μέρος των χρηστών του Internet. Θα περίμενε κανείς πως τουλάχιστον οι χρήστες που βρίσκονται στην ηλικία των φοιτητών, θα γνώριζαν πως να χειρίζονται πιο αποδοτικά τις μηχανές αναζήτησης.

Στην καθημερινή μου χρήση του Google, χρησιμοποιώ διάφορες μεθόδους για να βρίσκω πιο γρήγορα κάτι που ψάχνω, είτε αυτό αφορά την αναζήτηση μόνο σε μία ιστοσελίδα είτε την αναζήτηση με κάποιον χρονικό περιορισμό, είτε οτιδήποτε άλλο. Μερικά από τα κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο Google μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εσείς γνωρίζετε πως να χρησιμοποιείτε πιο αποδοτικά τις μηχανές αναζήτησης;

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.