Πως οι πατέντες της Nortel Network μπορεί να φέρουν προβλήματα στην Google

Πριν από τρεις μήνες περίπου γράφαμε πως η Google θα προσπαθούσε να αγοράσει περίπου 6000 πατέντες της χρεοκοπημένης Nortel Networks έναντι 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα η πραγματικότητα διαφέρει, καθώς έπειτα από την δημοπρασία για το portfolio της εταιρείας τηλεπικοινωνιών από τον Καναδά, και 19 γύρους προσφορών, οι πατέντες δεν κατέληξαν στην Google, άλλα στην ομάδα επιχειρήσεων Rockstar Bidco έναντι... 4.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την πρώτη να βλέπει αρκετούς εφιάλτες μετά από αυτή την εξέλιξη. Γιατί;

Όπως σας είχαμε πει πρόκειται για πατέντες, που καλύπτουν data networking, ασύρματες επικοινωνίες, οπτικές επικοινωνίες, voice,  service-provider και τεχνολογίες ημιαγωγών. Ο κάτοχος τους θα είχε στην διάθεση του μια πολύ σημαντική ασπίδα απέναντι σε ενδεχόμενες μηνύσεις, για παραβίαση πατέντας, και με την τελική τιμή αγοράς να φτάνει το πενταπλάσιο της αρχικής εκτίμησης, η ασπίδα αυτή κατέληξε να είναι, αν όχι το ακριβότερο, τότε ένα από τα ακριβότερα portfolio πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Google ήλπιζε πως εν τέλει θα ήταν εκείνη η κάτοχος του, θωρακίζοντας τον εαυτό της άλλα και τους συνεργάτες της στην πλατφόρμα του Android απέναντι σε νομικές επιθέσεις.  Άλλα βρήκε δυνατούς αντιπάλους...

Τις πατέντες διεκδικούσαν επίσης Intel, Microsoft, Apple και άλλες εταιρείες. Μάλιστα οι δύο τελευταίες... ένωσαν τις δυνάμεις τους, έπειτα από πέντε γύρους προσφορών στην δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε, ως μέλη του συνεταιρισμού της Rockstar. Στον ίδιο συνεταιρισμό βλέπουμε κι άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως οι EMC, Ericsson, Research In Motion και η Sony. Η Intel από την πλευρά της αποσύρθηκε σχετικά νωρίς από την δημοπρασία, για να συνταχθεί αργότερα με την Google και να δει τελικά τις πατέντες να καταλήγουν στην Rockstar. Τι σημαίνει αυτό; Προβλήματα για το Android.

Ο Steve Ballmer, CEO της Microsoft, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί υποστηρίζει πως το Android δεν είναι ελεύθερο, καθώς χρησιμοποιεί τεχνολογίες, για τις οποίες η Google θα έπρεπε να πληρώσει. Μάλιστα η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να παίρνει ένα ποσοστό από τις πωλήσεις διάφορων κατασκευαστών συσκευών Android, μεταξύ των οποίων και η HTC, και προσπαθεί το ίδιο με την Samsung απαιτώντας $15 ανά συσκευή.

Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως κάποια ποσά θα καταλήγουν στην Microsoft ή σε άλλες εταιρείες. Το σημαντικότερο ίσως είναι πως το Android δεν θα είναι τόσο ελκυστική πλατφόρμα για τους κατασκευαστές. Κι αν υπάρχει κάποιος κερδισμένος από την "χασούρα" του Android όσον αφορά την εξέλιξη του, αυτή είναι η Apple, για ευνόητους λόγους.

Εύκολο να καταλάβει κανείς είναι και η απογοήτευση από την πλευρά της Google. Ο Kent Walker, αντιπρόεδρος της εταιρείας, χαρακτήρισε απογοητευτική την εξέλιξη για οποιονδήποτε πιστεύει πως η ελεύθερη καινοτομία ωφελεί τον ανταγωνισμό και την δημιουργικότητα, ενώ θεωρεί πως οι δικαστικές διαμάχες για τις πατέντες βλάπτει τόσο τους δημιουργούς όσο και τους καταναλωτές.

[via]

 

 

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.